Landmand, se her om du spreder PFAS-kemikalier!
Miljøstyrelsen erkender nu, at den omfattende PFAS-forurening af det terrænnære grundvand landet over kan stamme fra brugen af godkendte sprøjtegifte. Redaktionen offentliggør derfor en liste over navnene på danske landmænds mest populære sprøjtegifte, så enhver kan fravælge PFAS-giftene og derigennem bidrage til at dæmme op for forureningen af grundvandet med nedbrydningsproduktet TFA fra de populære PFAS-sprøjtegifte
På basis af en aktindsigt har redaktionen opgjort de 50 mest anvendte sprøjtegifte i dansk landbrug. Ud af i alt 430.823 indberettede sprøjtninger fra planperioden 2021-2022, dækker de 50 midler 336.041 sprøjtninger eller 78% af årets totalforbrug.
Hertil kommer, at hele 10 ud af de 50 mest anvendte midler er baseret på PFAS-kemikalier som aktivstof.
Den store bekymring for forureningen af både fødevarer og drikkevand med PFAS-stoffer gør, at man på EU-niveau er stærkt bekymret over den fortsatte anvendelse af disse gifte. Derfor må det forventes, at hvis landbruget ikke selv opgiver disse sprøjtegifte, så vil også de blive ramt af forbud. Ved hjælp af den vedhæftede liste vil enhver landmand kunne fravælge de TFA-forurenende sprøjtegifte.
Den nye rapport dokumenterer landbrugets ansvar
Der er de seneste år gjort omfattende fund i grundvand af stoffet trifluoreddikesyre (TFA). Kildeopsporing har vist, at visse PFAS-pesticider kan være en kilde til TFA. På den baggrund har Miljøstyrelsen ønsket mere viden om mulig dannelse af TFA fra pesticider anvendt i Danmark, selvom de tyske myndigheder for flere år siden har slået alarm for netop denne forureningsproblematik.
Miljøstyrelsen finansierede alligevel sit eget forskningsprojekt via programmet for bekæmpelsesmiddelforskning. Det blev udført af De nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark & Grønland (GEUS), som nu har udarbejdet forskningsrapporten ”Trifluoreddikesyre (TFA) fra pesticider”. GEUS har undersøgt om såkaldte trifluor-pesticider, altså PFAS-aktivstoffer, som indeholder en trifluormethyl-gruppe (CF3), kan nedbrydes til TFA i landbrugsjord.
Projektets hovedformål var at undersøge, om trifluor-pesticider anvendt i Danmark nedbrydes til TFA i landbrugsjord, og i så fald om TFA dannes i et omfang, der forventes at kunne påvirke grundvandskvaliteten.
De syv undersøgte pesticider blev udvalgt på baggrund af solgte mængder i Danmark og er enten tidligere anvendt i Danmark, eller anvendes aktuelt i Danmark. Pesticiderne var trifluralin og fluazifop-P-butyl, som ikke længere er godkendt, samt fluazinam, tau-fluvalinat, diflufenican, fluopyram og mefentrifluconazol, som er godkendt i dag.
Svært valg for kemibrugerne
For de kemiafhængige danske landmænd vil et PFAS-forbud være en stor udfordring, fordi de to allermest populære sprøjtegifte, svampemidlet Propulse SE 250 og ukrudtsmidlet DFF, begge har PFAS-kemikalier som aktivstof. Tilsammen tegner disse to gifte sig for 13% af alle sprøjtninger i landbruget.
Stort set alle topfolkene i landbrugslobbyorganisation Landbrug & Fødevarer er brugere af disse kemikalier med formanden svineproducent Søren Søndergaard i spidsen.
Imidlertid har politikerne besluttet at komme de trængte landmænd til undsætning. Ifølge miljøminister Magnus Heunicke (S) har man indført en såkaldt ’kravværdi’, der tillader en vis mængde PFAS-gifte i fødevarer, drikkevand og miljø. I al stilhed har man politisk opgivet en sprøjtefri fremtid for danskerne, selvom fortidens synder stadig bekæmpes. Spørgsmålet er, om EU er til sinds at acceptere denne politik.
Se også den tyske liste over PFAS-moderstoffer
Nøgleord
Kontakter
Kaj Sand-Jensen, professorBiologisk Institut, Københavns Universitet
Tlf:51430282ksandjensen@bio.ku.dkKjeld HansenRedaktør
Tlf:26215326kjeld@baeredygtighed.dkBilleder
Links
Om Gylle.dk
Foreningen GYLLE.DK er en nonprofit, uafhængig sammenslutning, der udgiver et journalistisk nyhedsmedie med kritisk journalistik om natur, klima og landbrug. Mediet bringer nyheder, baggrundsartikler og analyser, der tilbyder engagerede borgere, beslutningstagere, lobbyister og andre indsigt med et præcist fokus på emner og årsagssammenhænge, der sjældent eller aldrig publiceres af traditionelle medier.
Publiceringen følger den amerikanske metode: "Tell the Facts, Name the Names".
Da agroproduktion beslaglægger 63 procent af det yndige land, undgås det næppe, at der af og til vil optræde indlæg, som beskæftiger sig med den omdiskuterede industri og dens stadig færre udøvere. Sådan er det bare!
GYLLE.dk anbefaler, at du abonnerer på bloggens RSS-feed, så du løbende orienteres om nye indlæg.
Velkommen til en verden af viden om alt det, der betyder noget for livet omkring os!
Følg pressemeddelelser fra Gylle.dk
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gylle.dk
Vi har ret til giftfri mad14.1.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Vi skriver nu 2025, og jeg vil ønske rigtig godt og grønt nytår til alle med økologiske haver. Når jeg her ved årsskiftet tænker frem på året, der kommer, er det første ord, der falder mig ind, glæde – haveglæde. Selv om det stadig er vinter, og foråret ikke er lige om hjørnet, så begynder dyrkningssæsonen om lidt med drømme, planlægning og forkultivering
Hvor er alle fuglene?13.1.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Det ser ud til, at der er færre mejser, fuglekonger og finker, der bliver fanget på fuglestationerne her i efteråret 2024. Og det samme gælder spurvehøge på træk. Så der er altså noget om snakken med, at der er færre fugle at se. Det er faktisk en trend, der har været i gang de sidste 10 år – så hvad mon der sker?
Svinelandbruget anvender systematisk sult til at øge produktionen10.1.2025 07:55:00 CET | Pressemeddelelse
Synes du, at prisen på flæskestegen er for billig til at være sand? Så er det nok, fordi flæskestegens mor er blevet udsultet. Mens de færreste danskere gik sultne fra julebordet, så har dyrene, der lægger krop til produktionen, været udsat for perioder uden tilstrækkeligt foder. Sult er en helt bevidst metode i det konventionelle landbrug
Blomsterbuketter i Danmark kan indeholde nervegift - forbyd det9.1.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Trods EU-lovgivning importerer og eksporterer vi stadig blomster, hvor nervegiften Chlorpyrifos gemmer sig. Derfor skal Danmark gå forrest med et nationalt forbud mod ulovlige sprøjtemidler
De 19 vildeste fakta om den danske svineproduktion8.1.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Hold nu op🤯 Danmark er ikke afhængig af den danske svineproduktion. Tværtimod
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum