EU peger på SSI: Får nøglerolle i kampen mod bakterier fra vand og fødevarer
Statens Serum Institut skal stå i spidsen for et nyt samarbejde mellem Danmark, Holland og Italien om et såkaldt referencelaboratorium for EU. Fokus er på sygdomsfremkaldende bakterier, der kan smitte mennesker via fødevarer og vand.
Bakterier som Salmonella, Listeria, E. coli og Campylobacter, der findes i dyr, fødevarer og vand, kan føre til alvorlige infektioner og sygdomsforløb hos mennesker. Udbrud kan ramme store befolkningsgrupper og krydse landegrænser, hvilket stiller store krav til sundhedsvæsenet.
Derfor har EU udpeget et nyt referencelaboratorium, som skal sikre en fælles europæisk indsats med ensartede metoder. Formålet er at styrke diagnostik, overvågning, antibiotikaresistens og opklaring af sygdomsudbrud på tværs af Europa.
”Vi er stolte over at blive udnævnt til europæisk referencelaboratorium for de fødevare- og vandbårne bakterier. Det giver os mulighed for at fortsætte vores mangeårige arbejde på europæisk plan. Blandt andet med at forbedre og udbrede de laboratoriemetoder, som er afgørende for, at vi kan påvise og forebygge fødevarebårne infektioner i hele Europa,” siger Eva Møller Nielsen, som er sektionsleder i Statens Serum Institut.
Stærke partnere
Laboratoriet skal blandt andet hjælpe EU-landenes nationale laboratorier med håndtering af bakterier, høj kvalitet af analyser og forbedre evnen til hurtigt at finde smittekilder.
Til opgaven har EU-kommissionen valgt et erfarent konsortium. Her får Statens Serum Institut den centrale koordinerende rolle, mens National Institute for Public Health and the Environment i Holland og National Institute of Health i Italien bliver vigtige samarbejdspartnere.
Derudover vil laboratoriet samarbejde tæt med Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC) og EU-Kommissionen for at sikre en effektiv indsats mod fødevare- og vandbårne sygdomme.
Vigtigt at samarbejde på tværs i EU
Det nye EU-referencelaboratorium er endnu et vigtigt skridt i retning af at styrke Europas evne til at håndtere grænseoverskridende sundhedsudfordringer. For med en fælles indsats kan EU-landene stå bedre rustet til at beskytte befolkningen mod bakterieudbrud og reducere de sundhedsøkonomiske konsekvenser af fremtidige udbrud.
”Vi glæder os til at opbygge et stærkt netværk af europæiske laboratorier. Vores opgave bliver at støtte disse laboratorier fortsatte udvikling og deres arbejde med at overvåge infektioner i de enkelte lande og på tværs af landegrænser,” siger Eva Møller Nielsen.
Statens Serum Institut er også involveret i andre EU-projekter og internationale samarbejder, som skal styrke overvågningen af grænseoverskridende sygdomme.
Kontakter
Eva Møller Nielsen, Sektionsleder i Statens Serum Institut: 32683644 / emn@ssi.dk
Statens Serum Instituts pressetelefon
Tlf:+45 2260 1123presse@ssi.dkLinks
Om Statens Serum Institut
Statens Serum Institut (SSI) er et institut under Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Vi forebygger og bekæmper infektionssygdomme og medfødte sygdomme gennem forskning, overvågning, diagnostik og rådgivning.
Vi stræber mod at være en internationalt førende forsknings- og beredskabsorganisation, der styrker menneskers og dyrs sundhed.
Vi er cirka 1.000 medarbejdere på SSI, og vi spænder vidt, hvad angår faggrupper. Vi beskæftiger blandt andet læger, dyrlæger, ingeniører, epidemiologer, statistikere, laboranter, og økonomer.
Følg pressemeddelelser fra Statens Serum Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Statens Serum Institut
Sæsonen for influenza og RS-virus er nu startet11.12.2024 14:20:21 CET | Pressemeddelelse
Smitten med influenza og RS-virus er stigende, viser tal fra Statens Serum Institut (SSI), som forventer, at smitten vil stige i de kommende uger.
Historisk lavt antal hiv-diagnoser blandt mænd, der har sex med mænd29.11.2024 13:10:50 CET | Pressemeddelelse
Antallet af hiv-diagnoser i Danmark var i 2023 på det laveste niveau siden 1990 blandt mænd, der har sex med mænd, viser nye tal fra Statens Serum Institut. Det bringer Danmark tættere på at eliminere aids som global folkesundhedstrussel inden 2030.
Opdateret covid-19-vaccine giver markant beskyttelse til ældre21.11.2024 12:31:46 CET | Nyhed
En ny stor nordisk undersøgelse ledet af Statens Serum Institut (SSI) viser, at den opdaterede covid-19-vaccine fra efteråret 2023 effektivt beskytter ældre mod alvorlig sygdom.
Diabetesmedicin reducerer dødeligheden markant for hjertesvigtpatienter7.11.2024 13:39:31 CET | Nyhed
En ny omfattende dansk registerundersøgelse ledet af forskere fra Statens Serum Institut viser, at behandling med såkaldte SGLT2-hæmmere nedsætter risikoen for død med 25 procent for patienter med hjertesvigt.
Fiskefrikadeller med listeria igen årsag til sygdomsudbrud2.11.2024 14:30:00 CET | Pressemeddelelse
Statens Serum Institut (SSI), Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet har efterforsket sygdomsudbruddet og har identificeret færdiglavede fiskefrikadeller som årsag. Fiskefrikadellerne er kaldt tilbage fra butikkerne og forbrugere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum