Millionbevilling skal styrke kvinders behandlingsvalg ved moderate celleforandringer
Kontrolforløb eller keglesnitoperation? Læge og ph.d. Kathrine Dyhr Lycke fra Regionshospitalet Gødstrup og Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet har modtaget 1.930.000 kroner fra Kræftens Bekæmpelse til at udvikle et beslutningsstøtteværktøj, der skal styrke kvinders behandlingsvalg ved moderate celleforandringer på livmoderhalsen.

Kvinder med moderate celleforandringer på livmoderhalsen står i et dilemma, når de skal vælge behandling, da udviklingen kan gå to veje: Celleforandringerne kan forsvinde af sig selv, hvilket de ofte gør, eller udvikle sig til svære celleforandringer. Der findes i dag to mulige behandlinger, og aktuelt dikteres valget primært af lægefaglige retningslinjer. Enten kan celleforandringerne fjernes ved et keglesnit. Men da dette er forbundet med øget risiko for tidlig fødsel, anbefales især yngre kvinder i den reproduktive alder i stedet at gå til løbende kontrol hos en gynækolog.
”Valget af behandling tager desværre ikke højde for kvindens individuelle præferencer og livssituation. Det dikteres af et kassediagram baseret på de lægefaglige retningslinjer, og det vil vi gerne være med til at lave om på,” siger læge og ph.d. Kathrine Dyhr Lycke fra Kvindesygdomme og Fødsler, Regionshospitalet Gødstrup og Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet.
Kathrine har modtaget 1.930.000 kroner fra Kræftens Bekæmpelses Knæk Cancer-pulje ”Unge Talentfulde Kræftforskere” til udviklingen af et beslutningsstøtteværktøj, der skal guide kvinder med moderate celleforandringer på livmoderhalsen til at vælge den rette behandling ud fra deres livssituation og risici for at udvikle svære celleforandringer.
”Vi ønsker, at kvinderne i højere grad føler inddraget og hørt i beslutningen om deres valg, så de følger behandlingen og er trygge ved at henvende sig, hvis de får nye symptomer,” forklarer hun.
Med interviews som metode vil kvinder bidrage til at identificere de vigtigste faktorer for deres beslutning – fx risiko for kræft, fertilitet, og komplikationer ved behandlingen. Beslutningsstøtteværktøjet vil derefter blive testet i et lodtrækningsforsøg, hvor nogle gynækologiske afdelinger anvender værktøjet, mens andre følger de nuværende retningslinjer.
Forskerne vil evaluere, om værktøjet fungerer ved at spørge ind til kvindernes bekymringer, angst og tilfredshed før og efter behandlingen. Desuden vil der blive målt på, om kvinderne med beslutningsstøtteværktøjet i højere grad vælger keglesnit fremfor kontrolforløb.
”Hvis værktøjet fungerer, kan det åbne døren for andre beslutningsstøtteværktøjer inden for behandling af celleforandringer på livmoderhalsen”, siger Kathrine om fremtidsperspektiverne.
Fakta om projektet
Bevillingen skal bruges til et nyt ph.d.-projekt, som starter til foråret 2025. Projektet vil foregå i et samarbejde mellem forskere ved Universitetsklinik for Gynækologisk HPV-relateret sygdom, Regionshospitalet Gødstrup, Center for Fælles Beslutningstagning, Sygehus Lillebælt, Syddansk Universitetshospital og Helsinki Universitetshospital, Finland.
Yderligere information
Kathrine Dyhr Lycke, læge, ph.d.
Kvindesygdomme og Fødsler, Regionshospitalet Gødstrup
Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet
E-mail: katlyc@rm.dk
Telefon: 20 30 13 83
Merete Friis Jeppesen (presse)
Kommunikationskonsulent
E-mail: mejepp@rm.dk
Telefon: 29 62 44 47
Nøgleord
Billeder

Følg pressemeddelelser fra Regionshospitalet Gødstrup
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Regionshospitalet Gødstrup
Oplev forskning i øjenhøjde til Forskningens Døgn på Regionshospitalet Gødstrup10.4.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Prøv, smag, lyt og lær med forskerne ved hospitalet torsdag den 24. april. Alle er velkomne, tilmelding er ikke nødvendig.
Verdens første søvnakademi er i gang på Regionshospitalet Gødstrup8.4.2025 09:48:48 CEST | Pressemeddelelse
Kan et fællesskab, hvor man er sammen om hård fysisk træning, sund kost og undervisning i en sundere livsstil reducere graden af søvnapnø hos deltagerne? Det er forskere på Øre-Næse-Hals-afdelingen i Gødstrup i gang med at undersøge.
Regionshospitalet Gødstrup er tilbage i normal drift13.3.2025 16:19:54 CET | Pressemeddelelse
Efter et it-nedbrud i Region Midtjylland den 13. marts er Regionshospitalet Gødstrup tilbage i normal drift.
Personalets venlighed og imødekommenhed får igen topkarakter på Regionshospitalet Gødstrup13.3.2025 07:19:51 CET | Pressemeddelelse
Resultaterne af den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser (LUP) 2024 viser, at hospitalet fastholder det meget flotte resultat fra det første hele år på Regionshospitalet Gødstrup.
Ny kunstudsmykning skal hylde bloddonorerne på Regionshospitalet Gødstrup11.3.2025 11:36:27 CET | Pressemeddelelse
Kunstner Margrethe Odgaard skal fra marts 2025 give nyt liv til Donortapningen via et kunstværk, der kan adsprede tankerne og imødekomme sanserne. Kunstværket er seneste skud på stammen i en række ambitiøse projekter ved hospitalet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum