Millionbevilling skal styrke kvinders behandlingsvalg ved moderate celleforandringer
Kontrolforløb eller keglesnitoperation? Læge og ph.d. Kathrine Dyhr Lycke fra Regionshospitalet Gødstrup og Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet har modtaget 1.930.000 kroner fra Kræftens Bekæmpelse til at udvikle et beslutningsstøtteværktøj, der skal styrke kvinders behandlingsvalg ved moderate celleforandringer på livmoderhalsen.
Kvinder med moderate celleforandringer på livmoderhalsen står i et dilemma, når de skal vælge behandling, da udviklingen kan gå to veje: Celleforandringerne kan forsvinde af sig selv, hvilket de ofte gør, eller udvikle sig til svære celleforandringer. Der findes i dag to mulige behandlinger, og aktuelt dikteres valget primært af lægefaglige retningslinjer. Enten kan celleforandringerne fjernes ved et keglesnit. Men da dette er forbundet med øget risiko for tidlig fødsel, anbefales især yngre kvinder i den reproduktive alder i stedet at gå til løbende kontrol hos en gynækolog.
”Valget af behandling tager desværre ikke højde for kvindens individuelle præferencer og livssituation. Det dikteres af et kassediagram baseret på de lægefaglige retningslinjer, og det vil vi gerne være med til at lave om på,” siger læge og ph.d. Kathrine Dyhr Lycke fra Kvindesygdomme og Fødsler, Regionshospitalet Gødstrup og Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet.
Kathrine har modtaget 1.930.000 kroner fra Kræftens Bekæmpelses Knæk Cancer-pulje ”Unge Talentfulde Kræftforskere” til udviklingen af et beslutningsstøtteværktøj, der skal guide kvinder med moderate celleforandringer på livmoderhalsen til at vælge den rette behandling ud fra deres livssituation og risici for at udvikle svære celleforandringer.
”Vi ønsker, at kvinderne i højere grad føler inddraget og hørt i beslutningen om deres valg, så de følger behandlingen og er trygge ved at henvende sig, hvis de får nye symptomer,” forklarer hun.
Med interviews som metode vil kvinder bidrage til at identificere de vigtigste faktorer for deres beslutning – fx risiko for kræft, fertilitet, og komplikationer ved behandlingen. Beslutningsstøtteværktøjet vil derefter blive testet i et lodtrækningsforsøg, hvor nogle gynækologiske afdelinger anvender værktøjet, mens andre følger de nuværende retningslinjer.
Forskerne vil evaluere, om værktøjet fungerer ved at spørge ind til kvindernes bekymringer, angst og tilfredshed før og efter behandlingen. Desuden vil der blive målt på, om kvinderne med beslutningsstøtteværktøjet i højere grad vælger keglesnit fremfor kontrolforløb.
”Hvis værktøjet fungerer, kan det åbne døren for andre beslutningsstøtteværktøjer inden for behandling af celleforandringer på livmoderhalsen”, siger Kathrine om fremtidsperspektiverne.
Fakta om projektet
Bevillingen skal bruges til et nyt ph.d.-projekt, som starter til foråret 2025. Projektet vil foregå i et samarbejde mellem forskere ved Universitetsklinik for Gynækologisk HPV-relateret sygdom, Regionshospitalet Gødstrup, Center for Fælles Beslutningstagning, Sygehus Lillebælt, Syddansk Universitetshospital og Helsinki Universitetshospital, Finland.
Yderligere information
Kathrine Dyhr Lycke, læge, ph.d.
Kvindesygdomme og Fødsler, Regionshospitalet Gødstrup
Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet
E-mail: katlyc@rm.dk
Telefon: 20 30 13 83
Merete Friis Jeppesen (presse)
Kommunikationskonsulent
E-mail: mejepp@rm.dk
Telefon: 29 62 44 47
Nøgleord
Billeder
Følg pressemeddelelser fra Regionshospitalet Gødstrup
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Regionshospitalet Gødstrup
To nye forskningsbevillinger styrker indsatsen mod HPV-relaterede gynækologiske sygdomme19.12.2024 10:48:49 CET | Pressemeddelelse
Universitetsklinik for HPV-relaterede gynækologiske sygdomme, Regionshospitalet Gødstrup har netop modtaget bevillinger fra Region Midtjyllands Sundhedsvidenskabelige Forskningsfond til projekter, der skal skabe ny viden om HPV-relaterede gynækologiske sygdomme.
To nye lektorater styrker forskning i brugen af PRO-data2.12.2024 10:44:51 CET | Pressemeddelelse
Forskningsansvarlig Liv Schougaard og seniorforsker Regine Grytnes ved AmbuFlex, Center for PRO, Regionshospitalet Gødstrup er begge nyudnævnte lektorer ved Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet.
Effektiv mikrocirkulation giver bedre heling: 2,3 mio. kroner til kirurgisk forskning21.11.2024 09:42:03 CET | Pressemeddelelse
Forskningsafsnittet ved Mave- og Tarmkirurgi på Regionshospitalet Gødstrup har fået i alt 2, 3 mio. kroner til at forske i en ny metode, der kan forbedre patienters heling efter operation.
Regionshospitalet Gødstrup ansætter uddannelseschef23.10.2024 09:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Fremtidens uddannelsesopgave er under forandring. Derfor ansætter Regionshospitalet Gødstrup Vibeke Røn Noer som ny uddannelseschef fra den 1. december 2024. Vibeke Røn Noer kommer fra en stilling som forskningsleder, ph.d. ved VIA University College, Center for professionsstudier i Aarhus.
Kom og se akutklinikkerne og paramedicinerbilen indefra17.9.2024 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Lørdag den 21. september kan du komme inden for i akutklinikkerne i Ringkøbing og Lemvig og se nærmere på en af Præhospitalets nye paramedicinerbiler.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum