Hjemmehørende eller fremavlede plantearter – hvad skal man vælge?
Vilde hjemmehørende planter er vigtige for specialiserede bier, der er tilpasset specifikke planter, mens de fleste bier er generalister og samler pollen fra mange forskellige plantefamilier
Bier og andre insekter spiller en afgørende rolle i bestøvning og økosystemtjenester. For at sikre et stabilt fødegrundlag gennem hele sæsonen ses mange ordninger og initiativer, der forsøger at tilgodese bestøverne med store arealer af blomster.
Biernes fødegrundlag varierer alt efter, om de er specialister eller generalister. Vilde hjemmehørende planter er særligt vigtige for specialiserede bier (oligolektiske arter), der er tilpasset en bestemt type plante. Disse planter og bier har ofte udviklet sig sammen gennem tiden.
På den anden side er flertallet af biarter generalister (polylektiske) og kan indsamle pollen fra mange forskellige plantefamilier. Det betyder, at ikke-hjemmehørende plantearter, også kan gavne bierne, såfremt de er rige på nektar og pollen.
Når det kommer til at anlægge nye naturområder eller forbedre eksisterende arealer skal man bruge hjemmehørende arter – gerne fremspiring fra den eksisterende frøpulje. På landbrugsjord kan man i højere grad vælge mellem både vilde, indførte og fremavlede planter for at støtte bierne gennem hele sæsonen.
Fødegrundlaget gør det dog ikke alene. For at bier kan gennemføre deres livscyklus, har de også brug for redesteder og overvintringssteder tæt på hvor de finder føde. Gode redesteder findes typisk i uforstyrrede områder, gerne forhøjninger i landskabet og tørre, sydvendte skråninger, samt områder med tør sandet jordbund. Humlebiboer findes ofte i markskel og levende hegn.
Forslag til blanding af blomsterfrø
Naturengsfrø Vildengblanding - Margeritblanding uden græsser (1 kg).
Indhold af følgende urter: Klinte, Kornblomst, Esparsette, Hvid Okseøje, Kornvalmue, Moskus Katost, Slangehoved, Dagpragtstjerne, Hundetunge, Blæresmelde, Alm. Kællingetand, Alm. Røllike, Gul Snerre, Rødkløver, Aftenstjerne, Gul Okseøje, Kommen, Vild Gulerod, Nikkende Limurt, Bibernelle, Farvegåseurt (indeholder dækafgrødetyper, som f.eks. Esparsette, da det fremmer fremkomsten af yderligere arter af de hjemmehørende typer).
Kan fås hos frøspecialisten Nykilde.
Nøgleord
Kontakter
Rune Havgaard Sørensen, sekretariatslederDanmark Biavlerforening
Tlf:51 30 72 06rhs@biavl.dkBilleder
Om Gylle.dk
Foreningen GYLLE.DK er en nonprofit, uafhængig sammenslutning, der udgiver et journalistisk nyhedsmedie med kritisk journalistik om natur, klima og landbrug. Mediet bringer nyheder, baggrundsartikler og analyser, der tilbyder engagerede borgere, beslutningstagere, lobbyister og andre indsigt med et præcist fokus på emner og årsagssammenhænge, der sjældent eller aldrig publiceres af traditionelle medier.
Publiceringen følger den amerikanske metode: "Tell the Facts, Name the Names".
Da agroproduktion beslaglægger 63 procent af det yndige land, undgås det næppe, at der af og til vil optræde indlæg, som beskæftiger sig med den omdiskuterede industri og dens stadig færre udøvere. Sådan er det bare!
GYLLE.dk anbefaler, at du abonnerer på bloggens RSS-feed, så du løbende orienteres om nye indlæg.
Velkommen til en verden af viden om alt det, der betyder noget for livet omkring os!
Følg pressemeddelelser fra Gylle.dk
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gylle.dk
Vi har ret til giftfri mad14.1.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Vi skriver nu 2025, og jeg vil ønske rigtig godt og grønt nytår til alle med økologiske haver. Når jeg her ved årsskiftet tænker frem på året, der kommer, er det første ord, der falder mig ind, glæde – haveglæde. Selv om det stadig er vinter, og foråret ikke er lige om hjørnet, så begynder dyrkningssæsonen om lidt med drømme, planlægning og forkultivering
Hvor er alle fuglene?13.1.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Det ser ud til, at der er færre mejser, fuglekonger og finker, der bliver fanget på fuglestationerne her i efteråret 2024. Og det samme gælder spurvehøge på træk. Så der er altså noget om snakken med, at der er færre fugle at se. Det er faktisk en trend, der har været i gang de sidste 10 år – så hvad mon der sker?
Svinelandbruget anvender systematisk sult til at øge produktionen10.1.2025 07:55:00 CET | Pressemeddelelse
Synes du, at prisen på flæskestegen er for billig til at være sand? Så er det nok, fordi flæskestegens mor er blevet udsultet. Mens de færreste danskere gik sultne fra julebordet, så har dyrene, der lægger krop til produktionen, været udsat for perioder uden tilstrækkeligt foder. Sult er en helt bevidst metode i det konventionelle landbrug
Blomsterbuketter i Danmark kan indeholde nervegift - forbyd det9.1.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Trods EU-lovgivning importerer og eksporterer vi stadig blomster, hvor nervegiften Chlorpyrifos gemmer sig. Derfor skal Danmark gå forrest med et nationalt forbud mod ulovlige sprøjtemidler
De 19 vildeste fakta om den danske svineproduktion8.1.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Hold nu op🤯 Danmark er ikke afhængig af den danske svineproduktion. Tværtimod
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum