ROCKWOOL Fonden

Ukrainske kvinder klarer sig markant bedre på jobmarkedet end andre flygtningekvinder

Del

Mens ukrainske mænd ligger nogenlunde på niveau med andre mænd, der er kommet til Danmark som flygtninge, så er ukrainske kvinders beskæftigelsesgrad over tre gange så høj som kvinder fra andre flygtningelande.

Da Rusland invaderede Ukraine, strømmede ukrainerne til Danmark, og næsten 10.000 ukrainere fik opholdstilladelse her i landet tilbage i april 2022. I alt har ca. 40.000 ukrainere fået beskyttelse, og folketinget har netop forlænget den særlov, der giver ukrainerne ophold, så de kan være her til marts 2026.

ROCKWOOL Fondens nye analyse viser, at beskæftigelsen blandt mandlige ukrainere i Danmark kun er lidt højere end den for andre mandlige flygtninge, især fra Mellemøsten. Derimod udmærker ukrainske kvinder sig ved en markant højere beskæftigelsesgrad end kvinder fra andre flygtningegrupper. Mens beskæftigelsen blandt ukrainske kvinder er omkring 50 pct., er kun omkring 15 pct. af flygtningekvinderne i arbejde.

Kvindernes succes skyldes formentligt, at de i højere grad var vant til at være på arbejdsmarkedet i Ukraine end kvinderne fra især Mellemøsten, mener Jacob Nielsen Arendt, forskningsprofessor i ROCKWOOL Fonden.

”Ukrainske kvinder har typisk en arbejdsidentitet fra hjemlandet med i bagagen, når de kommer hertil. Den har kvinderne fra andre flygtningelande ikke med sig i samme grad, så vejen til job er længere for dem. Derudover er der nok også nogle uddannelsesmæssige forskelle,” siger han.

Til gengæld er han lidt overrasket over, at ukrainske mænd ikke ligger højere end andre flygtningemænd. Ca. 60 pct. af de ukrainske mænd er i beskæftigelse, mens det gælder for 56 pct. af andre mænd fra flygtningelande.

”Jeg havde måske forventet, at afstanden var større, for fortællingen har været, at ukrainerne er relativt nemme at integrere i både samfundet og på arbejdsmarkedet,” siger Jacob Nielsen Arendt.

Arbejdskraft har været efterspurgt
Generelt ligger andelen af flygtninge, der er i job inden for et år fra, de har fået opholdstilladelse, på det højeste niveau siden 2010. En del af succesen kan tilskrives højkonjunktur og arbejdsgivernes tørst efter arbejdskraft.

”Flygtninge, der ankom i 2022, herunder ukrainere, har draget fordel af et gunstigt arbejdsmarked med mange jobåbninger. Derudover kan tidligere reformer, som styrkede incitamenterne til arbejde og kommunernes integrationsindsats, have spillet en rolle,” mener Jacob Nielsen Arendt.

Højere løn og længere arbejdstid
Ukrainere arbejder primært i brancher som rengøring, landbrug, handel og industri, som er områder med mange ufaglærte stillinger. De mandlige ukrainere opnår dog en gennemsnitlig timeløn, der ligger over andre flygtninges, og de arbejder også typisk flere timer om måneden. Disse faktorer betyder, at deres gennemsnitlige månedsløn er ca. 6.000 kr. højere end andre mandlige flygtninges, viser analysen.

Kontakter

Links

Om ROCKWOOL Fonden

ROCKWOOL Fonden er en upartisk og selvfinansieret fond. Vi leverer uafhængig forskning og viden om mulige løsninger på samfundets udfordringer.

ROCKWOOL Fonden blev etableret i december 1981, hvor seks medlemmer af Kähler-familien overdrog hvad der svarer til 25 % af aktierne i ROCKWOOL International. Fra starten var det et erklæret mål at bidrage med uafhængig, troværdig forskning til gavn for brede dele af befolkningen, og dette er siden blevet komplementeret med tilvejebringelse af viden om mulige løsninger på de udfordringer, samfundet står overfor. 

For både forskning og interventioner er det overordnede mål at bidrage til en styrkelse af velfærdsstatens sociale og økonomiske bæredygtighed ved at skabe ny og uafhængig viden om og mulige løsninger på samfundsmæssige udfordringer.

Følg pressemeddelelser fra ROCKWOOL Fonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra ROCKWOOL Fonden

Elever, der skifter til privatskoler, er dygtigere og har færre diagnoser end elever, der skifter til andre folkeskoler18.12.2024 06:10:00 CET | Pressemeddelelse

Dygtige (men utilfredse) folkeskoleelever skifter til privatskoler, mens elever med faglige og sociale problemer og/eller diagnoser i høj grad skifter til en anden folkeskole. Det viser ny analyse fra ROCKWOOL Fonden, der har kortlagt trivsel, faglige og sociale kompetencer og psykiatriske diagnoser blandt de 23.000 elever om året, der skifter deres folkeskole ud med en ny skole.

Kommuner med den dårligste service til borgerne kæmper med højt sygefravær og har mange akademikere ansat9.12.2024 06:45:00 CET | Pressemeddelelse

Ny omfattende analyse af kommuners produktivitet viser, at der er stor forskel på kommunernes evne til at levere en god service til borgerne. I de mest produktive kommuner får borgerne 20 til 25 procent bedre service for deres kommuneskat end i de kommuner, som leverer den dårligste service. De underpræsterende kommuner har det til fælles, at der er et højt sygefravær og mange akademikere blandt kommunernes ansatte, viser forskningen støttet af ROCKWOOL Fonden.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye