Neurodivergens på job: Første danske undersøgelse afslører udfordringer og behov for inklusion
En ny undersøgelse foretaget af Hans Knudsen Instituttet i samarbejde med Norstat, sætter fokus på neurodivergens på det danske arbejdsmarked. Undersøgelsen er samtidig den første af sin slags i Danmark med afsæt i data fra 1.530 personer i beskæftigelse, afdækkes både omfang, udfordringer og løsninger for personer med ADHD og autisme i arbejdslivet.
12% identificerer sig som neurodivergente
Undersøgelsen viser, at 12% af de adspurgte identificerer sig som neurodivergente (afgrænset til ADHD og autisme). Selvom mange arbejdspladser har fokus på diversitet, peger resultaterne på, at 35% af de neurodivergente medarbejdere har overvejet at sige op, fordi deres arbejdsplads ikke imødekommer deres behov.
Største barrierer: Manglende viden og modstand fra kollegaer
Manglende viden er den største udfordring for inklusion af neurodivergente medarbejdere. Hele 45% af respondenterne peger på dette som en barriere, mens 17% af de neurodivergente oplever modstand fra kollegaer.Hertil kommer at 40% ikke har delt deres diagnose med den nærmeste leder, og på spørgsmålet om hvorfor de ikke har fortalt om deres diagnose lyder nogen af svarene;
”Jeg vil ikke behandles anderledes og omtales grimt, som de har vist, at de gør med andre”
”Jeg vil ikke ses som dum og inkompetent”
”Det er pinligt”
Løsninger: Fleksibilitet og dialog med den nærmeste leder
40% af de neurodivergente oplever at have særlige behov, og blandt de vigtigste tilpasninger nævnes fleksible arbejdstider, mulighed for hjemmearbejde og adgang til stille kontorområder. Samtidig efterlyser medarbejderne en mere åben dialog og konkrete politikker for neurodivergens på arbejdspladsen.
Behov for handling og anbefalinger til ledelse af neurodivergente medarbejdere
Undersøgelsen understreger, at danske arbejdspladser kan gøre mere for at skabe inkluderende miljøer for neurodivergente medarbejdere. Respondenterne efterlyser både uddannelse af ledere og kollegaer, samt konkrete initiativer, der kan gøre det lettere for neurodivergente at trives på arbejdsmarkedet.
Hans Knudsen Instituttet rådgiver og uddanner både arbejdspladser, ledere og enkeltpersoner i neurodivergens med fokus på arbejdslivet og har i forbindelse med undersøgelsen udgivet 10 konkrete anbefalinger til ledelsen af neurodivergente medarbejdere (vedhæftet).
Ekspertkilder og citater
- Kirstine Rask Lauridsen, Chef for Diversitet og Inklusion, Hans Knudsen Instituttet
E-mail: kra@hki.dk | Telefon: 22 45 90 14
"Virksomheder, der aktivt arbejder med neurodivergens, åbner døren til et uudnyttet potentiale. Ved at skabe inkluderende rammer styrker virksomheder både innovationen og medarbejdertilfredsheden – og sikrer dermed en konkurrencefordel i fremtidens arbejdsmarked."
- Charlotte Holmer Kaufmanas, Direktør for Uddannelse, Hans Knudsen Instituttet
e-mail: chk@hki.dk | Telefon: 22 26 90 62
”Neurodivergente medarbejdere bringer nye perspektiver, kreative løsninger og en unik evne til at se mønstre, som andre måske overser. Men vi må ikke være blinde overfor udfordringer på arbejdspladsen.”
- Per Hove Thomsen, psykiater Region Midtjylland og professor Aarhus universitet
e-mail: per.hove.thomsen@psykiatrien.rm.dk | Telefon: 21 17 29 76
“Diagnoser som ADHD og autisme er ikke et produkt af et såkaldt 'diagnosesamfund', men snarere en konsekvens af øget opmærksomhed og viden om neurodivergens.”
“Vi ved nu, at diagnoser såsom autisme og ADHD ikke blot hører til barndommen. Der er samtidig mange, der bliver sendiagnosticeret, fordi de tidligere gik under radaren. Dette skyldes, at der ikke har været tilstrækkelig opmærksomhed, og vi har som samfund ikke været gode nok til at inkludere mennesker, som oplever betydelige udfordringer i hverdagen. Den øgede bevågenhed gør, at mange voksne nu søger en forklaring på vanskeligheder, de har kæmpet med i årevis, hvilket også bidrager til stigningen i diagnoser.”
Vedhæftet: Analysenotat samt anbefalinger til ledelse af neurodivergente medarbejdere
Nøgleord
Kontakter
My RavnKommunikationsansvarligHans Knudsen Instituttet
Tlf:+45 22 45 32 70myr@hki.dkBilleder
Vedhæftede filer
Links
Om Hans Knudsen Instituttet:
Hans Knudsen Instituttets historie går tilbage til 1872.
I dag løser Hans Knudsen Instituttet beskæftigelsesindsatser for det kommunale, forsikringsselskaber og pensionskasser, driver seks Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelser (STU’er) samt udbyder kurser til fagprofessionelle. Desuden rådgiver de arbejdspladser om diversitet og inklusion, særligt inden for neurodivergens.
Følg pressemeddelelser fra Hans Knudsen Instituttet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.