Nu får kommuner mulighed for at forbyde fossile biler i nye nulemissionszoner
Et bredt flertal bestående af (regeringen, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet) har vedtaget en lov, som giver alle landets kommuner mulighed for at oprette en nulemissionszone, hvor der kun er adgang for elbiler og andre fossilfrie køretøjer.
Landets kommuner får nu mulighed for at forbyde køretøjer med forurenende udstødning i afgrænsede områder i de danske byer.
Det sker efter at Folketinget har stemt en ny lov igennem, der fra årsskiftet giver landets kommuner mulighed for at indføre nulemissionszoner.
Der findes endnu ikke permanente nulemissionszoner i andre europæiske lande, men det er ifølge miljøminister Magnus Heunicke et naturligt skridt at tage, for at nedbringe skadelige partikler i byerne og omstille transporten til nulemissionskøretøjer.
”Trafikken er én af de største kilder til forurening i byerne. Særligt i myldretiden er luftforureningen fra trafikken dominerende på vores travle gader. Med denne lov giver vi nu alle landets kommuner mulighed for at indføre zoner, hvor der ikke må køre fossile køretøjer. Det kan bidrage til reducere den lokale luftforurening og give renere luft til borgerne i området,” siger miljøminister Magnus Heunicke.
Nulemissionszonerne er tænkt som mindre, afgrænsede byområder, hvor der ikke er langt fra kanten til midten af zonen. På den måde vil det i mange tilfælde derfor være muligt at parkere udenfor zonen og gå det sidste stykke ind til en destination i nulemissionszonen, eller skifte til fx kollektiv transport eller cykel.
Det er en forudsætning for etablering af en nulemissionszone, at den ikke må skabe uforholdsmæssig meget mertrafik ved omvejskørsel. Zonen må herudover heller ikke omfatte det strategiske vejnet, som er de vigtigste veje, som forbinder landet.
Efterspurgt af kommuner
Muligheden for at indføre nulemissionszoner i byerne har længe været efterspurgt af kommuner, som vil have nedbragt luftforeningen lokalt, og flere steder arbejder man allerede med planer om, hvor de kan indføres. Det gælder fx i København og Aarhus.
Men det er ikke kun i de store byer, at man nu kan fremme nulemissionskøretøjer i udvalgte områder i byen. Loven giver alle landets kommuner lov til at indføre en nulemissionszone i et afgrænset område.
Med loven kan kommunalbestyrelserne vælge mellem to typer af nulemissionszoner – en, som omfatter persontrafik eller en, som omfatter al trafik inklusive varetransport.
Ordførerudtalelser:
Erling Bonnesen, Venstre:
”Det er en fornuftig model, at man lokalt i landets kommuner får mulighed for at beslutte, om man vil etablere én nulemissionszone i et afgrænset byområde i de danske byer. Det er dermed op til kommunalbestyrelserne og lokaldemokratiet at vurdere, om det er noget man vil benytte sig af eller ej.”
Carl Valentin, Socialistisk Folkeparti:
”Vigtigt at vi endelig giver kommunerne ret til at etablere områder fri for fossilbiler. Det har SF arbejdet for i mange år. I København, hvor jeg bor, udvikler vores børn astma, og vores ældre dør for tidligt pga. sygdomme forårsaget af luftforurening. Jo mere, vi kan gøre for at få de fossile køretøjer ud af byerne, jo bedre.”
Søren Egge Rasmussen, Enhedslisten:
”Vi gør det nu muligt at oprette én nul-emissionszone per kommune, og det er et godt første skridt, så vi kan få skruet ned for bilosen og sikre renere luft i vores byer til gavn og glæde for cyklister, fodgængere og legende børn. Vi håber, at kommunerne vil bruge muligheden, og i Enhedslisten vil vi arbejde videre for at muliggøre flere og større zoner med ren luft.”
Katrine Robsøe, Radikale Venstre:
”Jeg er virkelig glad for, at vi nu gør det muligt for kommunerne at oprette nulemissionszoner, så de kommuner der ønsker at være i front på dette, også får muligheden. Jeg kæmper dog videre for, at det fremover også bliver muligt, at oprette mere end en zone pr. kommune.”
Sasha Faxe, Alternativet:
”Fremtiden er grøn, og denne aftale bringer os tættere på renere luft og sundere byer. Nu får kommunerne et stærkt værktøj til at skabe lokale løsninger, der både hjælper klimaet og forbedrer borgernes sundhed. I Alternativet er vi stolte over at støtte en aftale, der kan reducere luftforureningen markant og fremme bæredygtig transport i Danmark. Dette er grøn politik i praksis – og vi er kun lige begyndt!”
Thomas Monberg, Socialdemokratiet:
”Som Socialdemokratisk miljøordfører mener jeg, at indførelsen af nulemissionszoner er et afgørende skridt for at sikre renere luft i vores byer og en grønnere fremtid for kommende generationer. Det handler ikke kun om klimaet, men også om sundhed og livskvalitet for alle danskere.”
Kontakter
Pressekontakt til Miljø- og Ligestillingsministeriet. Pressevagten (kan ikke modtage SMS)
Tlf:+45 2091 5901presse@mim.dkFølg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Påbud på vej: Kun 20 pct. af områder ved drikkevandsboringer er sprøjtefrie3.12.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
De seneste tal fra Miljøstyrelsen viser, at det stadig går for langsomt med de frivillige aftaler mellem vandforsyninger og lodsejere om beskyttelse af områderne ved drikkevandsboringer. Efter årsskiftet får alle lodsejere, der endnu ikke har indgået en aftale, et påbud.
Forstærkning skal fremtidssikre kritisk kystbeskyttelse i Hvide Sande2.12.2024 08:15:06 CET | Pressemeddelelse
Hyppigere og kraftigere stormfloder kræver, at beskyttelsen ved Hvide Sande afvandingssluse skal istandsættes og forstærkes. Som led i regeringens klimatilpasningsplan 1 er arbejdet nu i gang.
Strategisk klimatilpasningsprojekt skal beskytte kysten ved Skagen27.11.2024 06:03:00 CET | Pressemeddelelse
Havet og det vilde vejr på den danske vestkyst æder sig ind på kysten ved Skagen. Derfor er arbejdet med at beskytte den udsatte kyststrækning med massive mængder sand på begge sider af Det Grå Fyr og ved Damstederne i Skagen begyndt.
Fussingø tager form: Nu opstår en af Danmarks første naturnationalparker26.11.2024 10:05:46 CET | Pressemeddelelse
Den fysiske etablering af 833 hektar sammenhængende natur i Naturnationalpark Fussingø er begyndt.
Mindre overforbrug og spild: Nu kommer der en national handlingsplan for tekstiler25.11.2024 10:15:16 CET | Pressemeddelelse
For at sætte en retning for en bæredygtig udvikling af tekstilbranchen har aftalepartierne bag finansloven for 2025 afsat 40 mio. kroner til en national handlingsplan for tekstiler
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum