Hvordan har udbredelse af internettet forandret barndommen?
Forældre, politikere, forskere, lærere diskuterer ofte og i forskellige sammenhænge deres bekymringer over, hvordan nettet påvirker børn og unge. ”Men faktisk ved vi meget lidt om den måde, det tidlige internet har formet de måder, børn bruger digitale medier på i dag,” lyder det fra Helle Strandgaard Jensen, lektor i historie på Aarhus Universitet, der med en ny ERC-bevilling nu får mulighed for at gøre os klogere på forandringen af barndommen med udbredelsen af internettet.

Internettets barndom ændrede også barndommen – men hvordan? Og hvordan har det tidlige internet formet de måder, børn og unge i dag bruger de digitale medier på? Det skal et nyt forskningsprojekt ledet af Helle Strandgaard Jensen, lektor i historie på Aarhus Universitet afdække. Forskningsprojektet hedder: WEB CHILD: Changing Childhoods in the Early Era of the WWW og har modtaget 15 millioner kroner fra Det Europæiske Forskningsråd (ERC).
”Projektet udforsker, hvordan udbredelsen af World Wide Web (WWW) ændrede barndommen fra midten af 1990’erne til midten af 2000’erne— det årti, hvor internettet blev en del af dagligdagen i mange hjem. Børns brug af det interaktive og uregulerede net skabte både optimisme omkring børn som "digitale indfødte" og bekymring for risici som internetafhængighed. Ved at analysere denne del af barndomshistorien skal projektet levere vigtig indsigt i, hvordan teknologi og kultur sammen former barndommen—både dengang og nu,” fortæller Helle Strandgaard Jensen.
Ved at sammenligne tre forskellige lande, Danmark, USA og Sydkorea, vil Helle Strandgaard Jensen sammen med sit forskerteam afdække både globale ligheder og nationale forskelle i, hvordan børn brugte internettet, og hvordan det blev opfattet og skabt til dem.
Avancerede digitale metoder kombineres med klassiske historiske tilgange
Projektet anvender en kombination af avancerede digitale metoder som tekst-mining og netværksanalyse af arkiverede hjemmesider i samspil med klassiske historiske tilgange som analyse af avisartikler, interviews og tidlige guides til internettet. Alt sammen kilder til en ny forståelse af, hvordan internettet ændrede samfundets syn på børn og børns hverdagsliv.
”Jeg forudser derfor også, at projektet bliver et stort metodisk bidrag til samtidshistorien ved at demonstrere, hvordan arkiveret webmateriale og digitale analysemetoder kan bruges til historisk forskning i perioden fra midten af 1990’erne og frem. Det er et område, der hidtil er relativt uudforsket, og jeg håber, at vi kan bane vejen for, at flere historikere anvender arkiveret internetmateriale og digitale metoder til at undersøge nyere historie. I et større perspektiv forventer jeg, at projektets resultater kan give nye perspektiver på, hvordan teknologi former børns liv, og hvordan vi som samfund kan navigere i fremtidens teknologiske udfordringer med større forståelse for børns perspektiver,” lyder det fra Helle Strandgaard Jensen.
Fakta
ERC er en europæisk organisation, der finansierer fremragende forskning på tværs af alle videnskabelige discipliner. ERC er en del af EU’s Horizon Europe-program og har til formål at understøtte banebrydende forskning og innovation ved at give forskere frihed til at forfølge deres mest ambitiøse idéer.
Consolidator Grants (CoG) tildeles unge, lovende forskertalenter og forskningsledere i op til mellem 7 år og 12 år efter opnået ph.d.-grad. Der bevilges op til 2 mio. EUR til grænsebrydende forskningsprojekter i en fem-årig periode.
Nøgleord
Kontakter
Kontakt
Helle Strandgaard Jensen, lektor
Afdeling for Historie og Klassiske Studier
Institut for Kultur og Samfund
Aarhus Universitet
Mobil: +45 2720 1234
Mail: hs.jensen@cas.au.dk
Billeder

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts
Gymnasieelever lades i stikken med AI1.4.2025 13:18:34 CEST | Pressemeddelelse
Konference på Aarhus Universitet sætter fokus på AI’s potentialer og udfordringer i gymnasieuddannelserne.
Flere tolke til det danske EU-formandskab5.3.2025 13:36:24 CET | Pressemeddelelse
Et nyt hold af konferencetolke fra Aarhus Universitet skal løfte en vigtig opgave, når Danmark senere i år overtager EU-formandskabet.
Fire nye professorer i filosofi på Aarhus Universitet25.2.2025 09:12:49 CET | Pressemeddelelse
Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet har udnævnt fire nye professorer i filosofi. De fire nye professorer, Anke Büter, Guido Kreis, Jens Christian Bjerring, Thomas Schwarz Wenzer , tiltræder 1. marts 2025 og vil hver især bidrage til udviklingen af filosofisk forskning og undervisning.
Fire nye professorer styrker idéhistorisk forskning på Aarhus Universitet19.2.2025 05:56:48 CET | Pressemeddelelse
Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet har udnævnt fire nye professorer i idéhistorie. De fire nye professorer, Anna Katharina Becker, Casper Andersen, Christian O. Christiansen og Louise Fabian, tiltræder 1. marts 2025 og vil hver især bidrage til udviklingen af idéhistorisk forskning og undervisning.
Nyt forskningsprojekt bringer kvantevidenskab og kunstig intelligens ind i demokratiske beslutningsprocesser18.2.2025 12:52:18 CET | Pressemeddelelse
European City Squared-projektet er et Horizon Europe-finansieret initiativ, der kombinerer kvantevidenskab, kunstig intelligens og innovative afstemningsmetoder for at forbedre demokratisk beslutningstagning. Et projekt, som Center for Humanities Computing på Aarhus Universitet koordinerer og bidrager til.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum