WWF Verdensnaturfonden

Forskere finder 742 nye arter i verdens næststørste regnskov

Del

En abe, en krokodille og en helt ny kaffesort er blandt de hundredvis af arter, som forskere har identificeret i ét af Afrikas mest artsrige områder. Mange af arterne er allerede truet, når vi opdager dem, viser en ny WWF-rapport.

Congo-bassinet er verdens næststørste regnskovsområde, hvor titusindvis af arter lever.
Congo-bassinet er verdens næststørste regnskovsområde, hvor titusindvis af arter lever. Martin Harvey / WWF

I verdens næststørste regnskovsområde lever gorillaer, skovelefanter og okapier side om side med arter, der indtil for nylig var helt ukendte for forskere. Over de sidste ti år har man identificeret ikke færre end 742 nye arter i Congo-bassinet i det centrale Afrika.

Det viser en ny rapport fra WWF.

Blandt de nyopdagede arter er en kritisk truet krokodille, en abe kendt af de lokale som ’lesula’ og en blind slange. Over halvdelen af arterne er planter, heriblandt en hidtil ukendt kaffesort.

”Naturen er helt fantastisk, og den bliver ved med at overraske os med nye arter. De mange nye fund af arter understreger, at Congo-bassinet er ét af de mest artsrige områder i hele verden. Derfor er det ekstremt vigtigt, at vi formår at beskytte det,” forklarer Jacob Fjalland, miljøfaglig direktør i WWF Verdensnaturfonden.

Naturkrisen er ikke afblæst

Det tropiske regnskovsområde i Congo-bassinet kaldes også ’Afrikas grønne hjerte’. Her lever titusindvis af arter, og hver tredje art findes ingen andre steder i verden. Samtidig er Congo-bassinet klodens største CO2-lager og optager årligt mere CO2 end Amazonas.

Men området og dets mange arter er voldsomt truet af skovrydning, krybskytteri, klimaforandringer og minedrift. Hele 3 ud af 4 vilde dyr er i gennemsnit forsvundet fra de afrikanske bestande over de seneste 50 år.

”I klodens tropiske egne er biodiversiteten i frit fald på grund af os mennesker. At vi finder nye arter som i Congo-bassinet, betyder bestemt ikke, at naturkrisen er afblæst. Det skræmmende er jo, at mange af de nyopdagede arter allerede er truet, når vi finder dem,” siger Jacob Fjalland.

På verdensplan kender man til omtrent 1,7 millioner arter, men forskere mener, der eksisterer helt op til 50 millioner arter.

Om rapporten:

  • Rapporten undersøger nye artsfund i Congo-bassinet i perioden 2013-2023
  • Congo-bassinet er verdens næststørste regnskovsområde og strækker sig over seks lande
  • Forskere har identificeret i at 742 arter, herunder 10 pattedyr, 2 fugle, 42 reptiler, 96 fisk, 140 hvirvelløse dyr og 430 planter
  • Blandt de nye arter er en abe, flagermus, en krokodille, adskillige frøer, slanger, fisk og fugle.

Om WWF's arbejde i Congo-bassinet:

WWF arbejder på at beskytte og genoprette naturen i hele området. Organisationen arbejder bl.a. på at beskytte gorillaer og deres levesteder, bremse skovrydning og sikre en naturpositiv økonomi for lokalbefolkningen samt bekæmpe krybskytteri og uddanne lokale rangers.

Kontakter

Billeder

Download
Download
Jean-Francois Trape / WWF
Download

Vedhæftede filer

Følg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden

Ny rapport: Den private sektor er altafgørende for at nå globale biodiversitetsmål3.12.2024 12:29:38 CET | Pressemeddelelse

Mens tabet af biodiversitet er på et kritisk niveau, slår ny rapport fra svenske Milkywire og WWF Verdensnaturfonden fast, at vi ikke kan nå de globale biodiversitetsmål uden en stor indsats fra virksomheder. Rapporten fremhæver til inspiration Klarna og VELUX Gruppen, der begge investerer i natur- og biodiversitetsprojekter uden for deres egen produktion og værdikæde.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye