Forskere finder 742 nye arter i verdens næststørste regnskov
En abe, en krokodille og en helt ny kaffesort er blandt de hundredvis af arter, som forskere har identificeret i ét af Afrikas mest artsrige områder. Mange af arterne er allerede truet, når vi opdager dem, viser en ny WWF-rapport.

I verdens næststørste regnskovsområde lever gorillaer, skovelefanter og okapier side om side med arter, der indtil for nylig var helt ukendte for forskere. Over de sidste ti år har man identificeret ikke færre end 742 nye arter i Congo-bassinet i det centrale Afrika.
Det viser en ny rapport fra WWF.
Blandt de nyopdagede arter er en kritisk truet krokodille, en abe kendt af de lokale som ’lesula’ og en blind slange. Over halvdelen af arterne er planter, heriblandt en hidtil ukendt kaffesort.
”Naturen er helt fantastisk, og den bliver ved med at overraske os med nye arter. De mange nye fund af arter understreger, at Congo-bassinet er ét af de mest artsrige områder i hele verden. Derfor er det ekstremt vigtigt, at vi formår at beskytte det,” forklarer Jacob Fjalland, miljøfaglig direktør i WWF Verdensnaturfonden.
Naturkrisen er ikke afblæst
Det tropiske regnskovsområde i Congo-bassinet kaldes også ’Afrikas grønne hjerte’. Her lever titusindvis af arter, og hver tredje art findes ingen andre steder i verden. Samtidig er Congo-bassinet klodens største CO2-lager og optager årligt mere CO2 end Amazonas.
Men området og dets mange arter er voldsomt truet af skovrydning, krybskytteri, klimaforandringer og minedrift. Hele 3 ud af 4 vilde dyr er i gennemsnit forsvundet fra de afrikanske bestande over de seneste 50 år.
”I klodens tropiske egne er biodiversiteten i frit fald på grund af os mennesker. At vi finder nye arter som i Congo-bassinet, betyder bestemt ikke, at naturkrisen er afblæst. Det skræmmende er jo, at mange af de nyopdagede arter allerede er truet, når vi finder dem,” siger Jacob Fjalland.
På verdensplan kender man til omtrent 1,7 millioner arter, men forskere mener, der eksisterer helt op til 50 millioner arter.
Om rapporten:
- Rapporten undersøger nye artsfund i Congo-bassinet i perioden 2013-2023
- Congo-bassinet er verdens næststørste regnskovsområde og strækker sig over seks lande
- Forskere har identificeret i at 742 arter, herunder 10 pattedyr, 2 fugle, 42 reptiler, 96 fisk, 140 hvirvelløse dyr og 430 planter
- Blandt de nye arter er en abe, flagermus, en krokodille, adskillige frøer, slanger, fisk og fugle.
Om WWF's arbejde i Congo-bassinet:
WWF arbejder på at beskytte og genoprette naturen i hele området. Organisationen arbejder bl.a. på at beskytte gorillaer og deres levesteder, bremse skovrydning og sikre en naturpositiv økonomi for lokalbefolkningen samt bekæmpe krybskytteri og uddanne lokale rangers.
Kontakter
Kiki LynggaardPresserådgiver
Tlf:+45 41 11 89 96kiki.lynggaard@wwf.dkBilleder
Vedhæftede filer
Følg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
WWF og ARKEN står bag ny udstilling om Kenyas stærke kvinder17.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En række af Kenyas kvinder, der kæmper for natur og ligestilling, er portrætteret af fotograf Petra Kleis i en ny (POP-UP)-udstilling af WWF x ARKEN. Udstillingen åbner 19. juni og er blevet til med støtte fra Danida. Værkerne udbydes efterfølgende på auktion hos Bruun Rasmussen.
Havets topmøde kan blive en gamechanger for havnaturen10.6.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
På FN’s havtopmøde 9.-13. juni kan det for første gang lykkes at lande en aftale for beskyttelse af havnaturen i de internationale farvande og bringe verden tættere på målet om at beskytte 30 pct. af havet inden 2030. Selvom Danmark på papiret er i mål med beskyttede områder, halter kvaliteten betydeligt, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden, der er til stede ved topmødet.
Se billederne: H.M. Dronningen besøgte unikt naturområde med sjældne biller og sommerfugle på Sydsjælland28.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Tirsdag den 27. maj besøgte H.M. Dronningen WWF Verdensnaturfondens naturprojekt i Knudsskov på Knudshoved Odde. Her oplevede Hendes Majestæt bl.a. sommerfuglen okkergul pletvinge, som i dag er næsten forsvundet fra Sjælland.
Savannens konge er truet: Løven er uddød i 26 lande27.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Løverne har mistet hele 90 procent af deres levesteder og er gået tilbage med 90 procent siden 1950’erne. Inden 2050 bør løvebestanden være fordoblet, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden.
Fra 4.000 til 50.000: Redningsaktion for truet fisk slår vild rekord21.5.2025 10:46:10 CEST | Pressemeddelelse
Der er håb for kritisk truede brakvandsgedder i de sydsjællandske brakvandsområder, hvor det i år er lykkedes WWF og Vordingborg Kommune at sætte titusindvis af geddeyngel ud.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum