Københavns største stenrev hjælper havnens biodiversitet
Biodiversiteten i Københavns Havn får endnu et løft af WWF Verdensnaturfonden og By & Havn, der sammen har etableret det største stenrev i havnen. Overborgmester Lars Weiss (S) lagde den sidste sten på revet tirsdag den 26. november.

2000 kubikmeter sten i Nordhavn Bassin udgør nu Københavns største stenrev. Det 50 meter lange, 30 meter brede og op til 7 meter høje stenrev er et økosystem med stor værdi for biodiversiteten. Revet skaber levesteder og fødegrundlag for truede arter som torsk samt fastsiddende arter som muslinger og søanemoner.
WWF Verdensnaturfonden står sammen med By & Havn bag etableringen af stenrevet, der blev endeligt indviet tirsdag den 26. november. Her lagde Københavns overborgmester Lars Weiss (S) den sidste sten på revet, der også kan ses fra land.
”Transformationen af Københavns Havn fra industrihavn til rekreativ havn er en succesfortælling, som skaber misundelse ikke kun i Danmark, men i hele verden. For ikke særligt mange år siden blev badning i havnen frarådet, men i dag er det en stor blå oase, der tiltrækker badende gæster både sommer og vinter. Og det er ikke kun over vandet, havnen er populær. På havnens og naturens vegne er jeg enormt glad for, at vi nu har fået et kæmpestort nyt stenrev, der kan blive levested for planter og dyr," siger overborgmesteren.
Også i WWF var der stor glæde over færdiggørelsen af det nye stenrev.
”Stenrev er én af de naturtyper i havet, som vi aktivt skal genoprette. De er vigtige levesteder for en række arter, men over de seneste hundrede år har vi fjernet enorme mængder sten fra de danske farvande. Derfor er vi enormt stolte af, at vi med stenrevet er med til at forbedre vilkårene for en lang række arter i Københavns Havn,” siger Henrike Semmler Le, marinbiolog i WWF Verdensnaturfonden.
Over de seneste 100 år er der fjernet omtrent 55 kvadratkilometer stenrev fra Danmarks hav, som er blevet brugt til blandt andet moler og byggeri.
Bedre betingelser for biodiversiteten
Etableringen af stenrevet er en del af partnerskabet mellem WWF Verdensnaturfonden og By & Havn, der arbejder for at forbedre levestederne for fisk og øge biodiversiteten i Københavns Havn. Hele 200 fiskebørnehaver befinder sig nu under Københavns havoverflade, verdens første ålerefugium og en flydende have har allerede gjort en forskel for livet under vand.
”Københavns Havn er et laboratorium for naturforbedrende løsninger. Ved at teste og implementere innovative løsninger giver vi biodiversiteten en håndsrækning og er med til at skabe en mere bæredygtig fremtid for havmiljøet i vores fælles havn. Og vi kan se, at vores samarbejde med WWF virker og skaber endnu bedre forhold for at livet kan trives under vandet,” siger Anne Skovbro, administrerende direktør for By & Havn.
Foruden overborgmesteren, By & Havn og WWF Verdensnaturfonden deltog også en række lokale og interesserede borgere i indvielsen af stenrevet.
Kontakter
Kiki LynggaardPresserådgiver
Tlf:+45 41 11 89 96kiki.lynggaard@wwf.dkKristian WederkinckKommunikationschefBy & Havn
Tlf:30535004KWO@byoghavn.dkBilleder

Om partnerskabet
WWF Verdensnaturfonden og By & Havn har siden 2021 arbejdet sammen om at forbedre betingelserne for biodiversiteten i Københavns Havn med naturforbedrende tiltag.
Sammen har de bl.a. etableret fiskebørnehaver, en flydende have og verdens første ålerefugium.
Læs mere her.
Følg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Rigsfællesskabet skal give naturen et skub under formandskab i Arktisk Råd11.4.2025 17:22:46 CEST | Pressemeddelelse
Kongeriget Danmarks formandskab for Arktisk Råd er en vigtig mulighed for at genoptage og styrke beskyttelsen af den sårbare arktiske natur og biodiversitet. Derfor er det positivt, at formandskabet vil have fokus på særligt marine økosystemer, klima og natur samt oprindelige folk, lyder det WWF, der er formel observatør i Arktisk Råd.
DN og WWF: Trawlforbud skal udvides i sydlige Kattegat og Vadehavet4.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Regeringens forslag til trawlfrie områder i Bælthavet og i det nordlige Kattegat er et vigtigt skridt på vejen til at genoprette fiskebestande og den havnatur, de lever i. Hvis det for alvor skal have en effekt, bør der dog også udlægges trawlfrie områder i det sydlige Kattegat og i Vadehavet, lyder det i et fælles udspil fra Danmarks Naturfredningsforening og WWF.
Nu vågner pindsvinet fra sin vinterdvale4.4.2025 06:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Pusler det lidt ekstra i haven de kommende uger, kan det skyldes, at én af de mest folkekære vilde dyr i Danmark forlader sit vinterhi. Pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussen og WWF Verdensnaturfonden undersøger, hvordan klimaforandringer formodentlig udgør en stadigt stigende trussel mod pindsvin og får dem til at forlade dvalen tidligere, end de bør.
Ny rapport: Minedrift i dybhavet kan få store konsekvenser for naturen26.3.2025 08:09:17 CET | Pressemeddelelse
Minedrift efter mineraler i det dybe hav vil være i strid med en lang række internationale naturforpligtelser og verdensmål, viser en ny WWF-rapport. Rapporten udkommer, mens den internationale havbundsmyndighed (ISA) i slutningen af marts skal beslutte, om minedrift i dybhavet skal tillades. WWF opfordrer til, at ISA følger det globale moratorium mod dybhavsminedrift, som blandt andre Rigsfællesskabet har tilsluttet sig.
Brug én time på naturen lørdag den 22. marts20.3.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Med seks forskellige naturaktiviteter kan danskerne på bare én time gøre en lille forskel for naturen. Sådan lyder opfordringen fra WWF Verdensnaturfonden, der lørdag den 22. marts markerer den årlige mærkedag Earth Hour over hele verden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum