WWF Verdensnaturfonden

Københavns største stenrev hjælper havnens biodiversitet

Del

Biodiversiteten i Københavns Havn får endnu et løft af WWF Verdensnaturfonden og By & Havn, der sammen har etableret det største stenrev i havnen. Overborgmester Lars Weiss (S) lagde den sidste sten på revet tirsdag den 26. november.

De sidste sten placeres på det største stenrev i København. WWF Verdensnaturfonden og By & Havn står bag revet.
De sidste sten placeres på det største stenrev i København. WWF Verdensnaturfonden og By & Havn står bag revet. Jonas Lysholdt Ejderskov/WWF Verdensnaturfonden

2000 kubikmeter sten i Nordhavn Bassin udgør nu Københavns største stenrev. Det 50 meter lange, 30 meter brede og op til 7 meter høje stenrev er et økosystem med stor værdi for biodiversiteten. Revet skaber levesteder og fødegrundlag for truede arter som torsk samt fastsiddende arter som muslinger og søanemoner.

WWF Verdensnaturfonden står sammen med By & Havn bag etableringen af stenrevet, der blev endeligt indviet tirsdag den 26. november. Her lagde Københavns overborgmester Lars Weiss (S) den sidste sten på revet, der også kan ses fra land. 

”Transformationen af Københavns Havn fra industrihavn til rekreativ havn er en succesfortælling, som skaber misundelse ikke kun i Danmark, men i hele verden. For ikke særligt mange år siden blev badning i havnen frarådet, men i dag er det en stor blå oase, der tiltrækker badende gæster både sommer og vinter. Og det er ikke kun over vandet, havnen er populær. På havnens og naturens vegne er jeg enormt glad for, at vi nu har fået et kæmpestort nyt stenrev, der kan blive levested for planter og dyr," siger overborgmesteren. 

Også i WWF var der stor glæde over færdiggørelsen af det nye stenrev. 

”Stenrev er én af de naturtyper i havet, som vi aktivt skal genoprette. De er vigtige levesteder for en række arter, men over de seneste hundrede år har vi fjernet enorme mængder sten fra de danske farvande. Derfor er vi enormt stolte af, at vi med stenrevet er med til at forbedre vilkårene for en lang række arter i Københavns Havn,” siger Henrike Semmler Le, marinbiolog i WWF Verdensnaturfonden.

Over de seneste 100 år er der fjernet omtrent 55 kvadratkilometer stenrev fra Danmarks hav, som er blevet brugt til blandt andet moler og byggeri.

Bedre betingelser for biodiversiteten

Etableringen af stenrevet er en del af partnerskabet mellem WWF Verdensnaturfonden og By & Havn, der arbejder for at forbedre levestederne for fisk og øge biodiversiteten i Københavns Havn. Hele 200 fiskebørnehaver befinder sig nu under Københavns havoverflade, verdens første ålerefugium og en flydende have har allerede gjort en forskel for livet under vand.  

”Københavns Havn er et laboratorium for naturforbedrende løsninger. Ved at teste og implementere innovative løsninger giver vi biodiversiteten en håndsrækning og er med til at skabe en mere bæredygtig fremtid for havmiljøet i vores fælles havn. Og vi kan se, at vores samarbejde med WWF virker og skaber endnu bedre forhold for at livet kan trives under vandet,” siger Anne Skovbro, administrerende direktør for By & Havn.

Foruden overborgmesteren, By & Havn og WWF Verdensnaturfonden deltog også en række lokale og interesserede borgere i indvielsen af stenrevet.

Kontakter

Billeder

Fra højre: generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden Mikkel Aarø-Hansen, adm. direktør for By & Havn Anne Skovbro samt overborgmester Lars Weiss (S).
Fra højre: generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden Mikkel Aarø-Hansen, adm. direktør for By & Havn Anne Skovbro samt overborgmester Lars Weiss (S).
Jonas Lysholdt Ejderskov/WWF Verdensnaturfonden
Download

Om partnerskabet

WWF Verdensnaturfonden og By & Havn har siden 2021 arbejdet sammen om at forbedre betingelserne for biodiversiteten i Københavns Havn med naturforbedrende tiltag.

Sammen har de bl.a. etableret fiskebørnehaver, en flydende have og verdens første ålerefugium.

Læs mere her.

Følg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye