Dansk studie viser lovende resultater for KOL-patienter
Forskere fra Københavns Universitet har i samarbejde med Bispebjerg Hospital fundet, at et B3-lignende vitamin kan mindske betændelse i lungerne hos KOL-patienter. Håbet er, at det kan føre til nye behandlingsmuligheder.
Vi bliver alle ældre, og med alderen kommer ofte en række helbredsproblemer og kroniske sygdomme. I sidste kategori er sygdommen kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL), som omkring 400.000 danskere lever med. Kun halvdelen ved imidlertid, at de har sygdommen.
Personer med KOL lever ofte med åndenød, vedvarende hoste med slim, hvæsende vejrtrækning og hyppige lungeinfektioner, hvilket gør daglige aktiviteter udfordrende.
Nu tyder et nyt studie fra Københavns Universitet og Bispebjerg og Frederiksberg Hospital på, at et særligt B3-vitamin kan være nøglen til at forbedre livskvaliteten for disse patienter.
“I dette studie viser vi, at nikotinamid ribosid, bedre kendt som B3-vitamin, kan reducere betændelsestilstanden i lungerne hos folk med KOL,” siger sidsteforfatter og lektor Morten Scheibye-Knudsen fra Center for Sund Aldring på Institut for Cellulær og Molekylær Medicin ved Københavns Universitet.
“Det er væsentligt, fordi betændelsestilstand er en underliggende årsag til forværring af lungefunktionen hos disse patienter,” siger han.
Personer med KOL får nemmere infektioner i lungerne og har lettere ved at få lungebetændelse end raske personer. For eksempel kan influenza føre til alvorlige infektioner i lungerne og i værste tilfælde endda død.
Mindre betændelse i lungerne
Studiet, der er et dobbeltblindet, randomiseret, placebo-kontrolleret forsøg, involverede 40 KOL-patienter og 20 raske kontrolpersoner. Patienterne blev behandlet med enten placebo eller B3-vitaminet i en dosis på 2 gram per dag. Resultaterne viste et markant fald i en markør (den såkaldte interleukin-8 eller blot IL-8), der fortæller om betændelse, hos de patienter, der modtog B3-vitaminet. Efter seks uger var der et fald på 53%, og denne effekt steg til 63% efter yderligere 12 uger.
Det betyder altså, at gruppen, der fik B3-vitamin, oplevede at betændelsestilstanden lungerne faldt under studiet.
”Selvom resultaterne er lovende, er der behov for yderligere studier i større populationer for at bekræfte disse fund og undersøge de langsigtede effekter af nikotinamid ribosid som en potentiel behandling for KOL,” forklarer Morten Scheibye-Knudsen.
Forskerne opdagede også, at KOL-patienter har lavere niveauer af NAD i blodet, hvilket er forbundet med accelereret aldring målt på DNA-methylering. Behandlingen med B3-vitaminet øgede NAD-niveauerne og viste tegn på at bremse cellernes aldring.
“Med alderen ser det ud til, at man forbrænder et molekyle, der hedder NAD. Dette molekyle forbrændes også efter DNA-skader som den type skade, man ser i forbindelse med rygning,” siger Morten Scheibye-Knudsen.
Det betyder, at molekylet muligvis påvirker vores aldringsproces, hvilket gør det til en kandidat for fremtidige behandlinger – og i første omgang flere studier.
Det er vigtigt at være tilbageholdende med at drage endelige konklusioner om NAD’s rolle i aldringsprocessen, da mere forskning er nødvendig for at forstå konsekvenser og muligheder ved NAD, forklarer overlæge og professor Celeste Porsbjerg fra Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, hvor studiet blev foretaget.
“Vi håber, at vores forskning kan bane vejen for nye behandlingsmuligheder for KOL-patienter, men det er afgørende at fortsætte med at undersøge og validere disse resultater i større og mere omfattende studier. Kun gennem grundig forskning kan vi sikre, at vi tilbyder de bedste og mest effektive behandlinger til dem, der lever med denne udfordrende sygdom,” siger hun.
Nøgleord
Kontakter
Celeste PorsbjergProfessor og overlægeBispebjerg og Frederiksberg Hospital, Center for Translationel Forskning
Tlf:38 63 53 84celeste.porsbjerg@regionh.dkMorten Scheibye-KnudsenLektorKøbenhavns Universitet
Tlf:+45 35 33 70 96mscheibye@sund.ku.dkSøren Vestergaard ThiesenPressemedarbejder
Tlf:28 75 29 34s.thiesen@sund.ku.dkLinks
Om Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet leverer international anerkendt sundhedsvidenskabelig forskning, uddannelse og innovation.
Vores vision er at flytte grænserne for erkendelse og skabe ny sundhedsvidenskabelig viden og indsigt til gavn for den fortsatte videnskabelige udvikling, for samfundet og for det enkelte individ.
Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Ny effektiv behandling af dødelig kræftform kan være på vej21.1.2025 05:45:00 CET | Pressemeddelelse
Med en avanceret type kræftbehandling er vi tættere på en ny behandling for en af de mest dødelige kræftformer, bugspytkirtelkræft, viser forskning fra Københavns Universitet og Rigshospitalet. Det kan potentielt øge overlevelsesraten og forbedre livskvaliteten hos patienter.
Lærebøgerne skal skrives om: Solskoldning skader ikke kun DNA17.1.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Solskoldning er traditionelt blevet tilskrevet DNA-skader fra UV. Men ny forskning fra Københavns Universitet afslører, at RNA spiller en stor rolle i at udløse akutte reaktioner på solskoldning.
Bakterier bruger overraskende forsvarsmekanisme til at beskytte sig mod virusangreb17.1.2025 05:30:00 CET | Pressemeddelelse
Resultaterne af et nyt studie fra Københavns Universitet kan føre til bedre behandling mod infektion. Den nye viden stiller især forskerne bedre i kampen mod antibiotikaresistens.
Forskere finder pumpen til hjernens ’vaskemaskine’ – det kan gøre din søvn bedre10.1.2025 05:50:00 CET | Pressemeddelelse
Mens vi sover, bliver vores hjerne renset for affaldsstoffer. Nu har forskere fra Københavns Universitet fundet ud af, hvad der driver processen bag. Opdagelsen kan give os bedre søvn og tidlig behandling af hjernesygdomme som Alzheimers.
Forskere kurerer mystisk, dødelig hudsygdom med banebrydende teknologi8.1.2025 05:45:00 CET | Pressemeddelelse
Forskere fra Københavns Universitet har været med til at kurere syv patienter med en dødelig hudsygdom ved hjælp af avanceret proteinanalyse. Det er første gang nogensinde, at metoden er anvendt til behandling af patienter, og resultatet viser, at metoden har potentiale til at behandle andre sygdomme, hvor årsagen er ukendt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum