Ny metode kombinerer genetik og hjernemålinger i epilepsibehandling
Metoden kortlægger hjernens anfaldsområder og genetiske mønstre, der kan føre til bedre diagnoser og behandlinger.
Forskere fra professor Vijay Tiwaris forskningsgruppe ved Institut for Molekylær Medicin, Syddansk Universitet, har udviklet en ny metode kaldet MoPEDE, der kan forbedre behandlingen af epilepsi. Metoden kombinerer hjernemålinger med genetiske analyser og giver dybere indblik i oprindelsen og mekanismerne bag epileptiske anfald.
Hvordan MoPEDE virker: Genetik møder hjernemålinger
Epilepsi er en tilstand, hvor hjernen pludselig sender uregelmæssige signaler, som udløser anfald. For effektiv behandling er det afgørende at lokalisere de præcise områder i hjernen, hvor anfaldene stammer fra. MoPEDE-metoden bruger SEEG-elektroder, som ikke kun registrerer hjernens elektriske aktivitet, men også indsamler biologisk materiale som RNA og DNA fra de berørte områder.
-Vi kan nu udtrække værdifuld genetisk information fra meget små mængder materiale, forklarer Dr. Arun Mahesh Mariappan, adjungeret professor, Institut for Molekylær Medicin.
-Disse data kaster lys over, hvorfor nogle områder i hjernen udløser anfald, mens andre forbliver upåvirkede.
Forskernes håb: Skræddersyet behandling til hver patient
MoPEDE blev udviklet i tæt samarbejde med professor David Henshalls team ved RCSI i Dublin. Ved at kombinere genetiske data med detaljerede hjernemålinger tilbyder metoden læger en mere præcis kortlægning af epileptiske områder. Dette er især gavnligt for patienter, der ikke reagerer på medicin eller har behov for kirurgisk indgreb.
-For første gang kan vi præcist forbinde specifikke genetiske mønstre med epileptiske områder i hjernen, siger Dr. Anuj Dwivedi, postdoc, Institut for Molekylær Medicin.
Resultaterne kan bane vejen for personligt tilpassede behandlinger, der er skræddersyet til den enkelte patient.
Tidlige resultater giver løfter om fremtidig udvikling
På lang sigt har metoden potentialet til ikke kun at forbedre diagnosen, men også bidrage til udviklingen af nye behandlingsmetoder tilpasset forskellige typer epilepsi. For mange patienter og deres familier betyder dette bedre hverdagsliv med færre usikkerheder og mere effektive behandlinger.
Forskerne håber, at MoPEDE snart vil blive en del af klinisk praksis og hjælpe flere mennesker med at opnå bedre kontrol over deres epilepsi.
Metoden er stadig under udvikling og bygger indtil videre på data fra kun tre patienter. Forskningen viser dog lovende resultater, der peger på store fremtidige muligheder. Placeringen af elektroder kan dog påvirke de genetiske data, og yderligere tests er nødvendige, før metoden kan tages i brug klinisk.
Mød forskeren
Vijay Tiwari er professor ved Institut for Molekylær Medicin.
Mød forskeren
Arun Mahesh Mariappan er adjungeret professor ved Institut for Molekylær Medicin.
Mød forskeren
Anuj Dwivedi er postdoc ved Institut for Molekylær Medicin.
Fakta om MoPEDE-metoden og dens potentiale
Hvordan virker MoPEDE?
MoPEDE (Multimodal Profiling of Epileptic Brain Activity via Explanted Depth Electrodes) bruger SEEG-elektroder, som placeres i hjernen under epilepsi-diagnostik.
Når elektroderne fjernes, analyseres biologisk materiale som RNA og DNA ved hjælp af avancerede teknikker som RNA-sekventering og DNA-methyleringsanalyse.
Dataene kombineres med hjernemålinger for at skabe et detaljeret kort over epileptiske områder.
Hvad har metoden påvist?
- MoPEDE kan identificere unikke genetiske mønstre i de hjerneområder, hvor anfald stammer fra.
- Metoden giver indsigt i både kendte og nye mekanismer bag epilepsi, hvilket kan forbedre diagnose og behandling.
Begrænsninger og næste skridt:
- Begrænsede data: Resultaterne er baseret på kun tre patienter, og større studier er nødvendige for at bekræfte fundene.
- Placering af elektroder: Genetiske data afhænger af elektrodernes placering, hvilket kan påvirke resultaterne.
- Tidligt stadie: Metoden er stadig under udvikling og kræver yderligere test, før den kan tages i brug klinisk.
Kontakter
Marianne Lie BeckerJournalistDet Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Tlf:21 26 19 26mlbecker@health.sdu.dkFølg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Uglegylp og bidemærker i nødder: Gå en tur i skoven og hjælp forskerne med at kigge efter hasselmus21.11.2024 14:01:44 CET | Pressemeddelelse
Hasselmusen er sjælden. Den findes forskellige steder på Fyn og Sjælland, og for nylig er den blevet spottet i Jylland. Nu beder biolog fra SDU og Naturama danskerne om hjælp til at finde ud af, hvor den lever ved at kigge efter bl.a. uglegylp og bidemærker i nødder.
Stort forskningsprojekt skal få os til at spise mere plantebaseret med ældgamle teknikker18.11.2024 10:57:46 CET | Pressemeddelelse
Et internationalt forskerhold, ledet af forskere fra Syddansk Universitet (SDU), vil forbedre smag og tekstur af plantebaserede erstatningsprodukter ved hjælp af fermentering og gøre teknikkerne skalerbare i fødevareindustrien. Projektet er finansieret af EU og har et samlet budget på 34 millioner kroner.
Fem kommuner i centrum for nyt EU-projekt om langsigtet kystnær klimatilpasning14.11.2024 08:40:49 CET | Pressemeddelelse
Opdateringen af DMI’s klimaatlas taler sit tydelige sprog. Selv hvis verden stoppede alle udledninger af drivhusgasser i dag, vil havvandstandsstigningerne fortsætte langt ind i det næste århundrede. Samtidig vil stormfloder, som den vi oplevede i oktober sidste år, ramme os langt oftere end i dag. Nu skal et nyt dansk-tyskt projekt undersøge, hvordan vi som samfund griber denne nye virkelighed an set fra et borgerperspektiv.
Hospital og universitet er rykket tættere sammen – og det nyder patienterne godt af11.11.2024 12:57:11 CET | Pressemeddelelse
En række sygeplejersker på Sjællands Universitetshospital er i gang med en universitetsuddannelse på SDU samtidig med, at de arbejder i egen afdeling. Det giver viden, og det giver nye aktiviteter, der kommer patienterne til gode.
Thomas Stauffer Larsen udnævnt til klinisk professor i hæmatologi5.11.2024 12:35:35 CET | Pressemeddelelse
Professoratet er nyoprettet og centreret omkring behandling af lymfekræft. Professorater er oprettet som en kombinationsstilling mellem Klinisk Institut, Syddansk Universitet og Hæmatologisk Afdeling på Odense Universitetshospital.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum