Nødområder til havs bør blive opdateret
Danmarks i alt 21 marine nødområder og disses beredkabsplaner bør revideres, anbefaler forskere fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi.

I Danmark kan skibe søge tilflugt i marine nødområder, hvis de kommer i nød og der opstår en risiko for spild af f.eks. brændstof eller kemikalier. Der findes detaljerede beredskabsplaner for håndteringen af eventuelle spild i hvert af nødområderne.
En ny videnskabelig rapport, som DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet – har udført for Miljøstyrelsen, anbefaler en revurdering af seks af Danmarks i alt 21 marine nødområder. Særligt anbefaler forskerne, at der hurtigt bliver foretaget en revidering af nødområderne med den højeste miljørisiko, dvs. nødområder ved Langeland, Bøtø, København, Thyborøn, Esbjerg og Frederikshavn.
Rapporten viser, at der både er behov for at revurdere nogle af områdernes egnethed og de eksisterende beredskabsplaner. Dels er nogle nødområder miljømæssigt sårbare, dels er der kommet nye hybridbrændstoffer, som byder på nye udfordringer for de eksisterende miljøberedskaber.
Nødområder med sårbare økosystemer
Ifølge rapporten indeholder flere af de nuværende nødområder særligt sårbare økosystemer og sårbart dyreliv. Derfor kan spild af olie eller andre miljøskadelige kemikalier i områderne være forbundet med høj miljørisiko. De særligt sårbare økosystemer ligger i følgende nødområder: Langeland Sund, Bøtø, Københavns Red, Thyborøn Havn, Esbjergs Havn og Frederikshavn Havn. Her vil udslip kunne forårsage store skader på dyre- og plantelivet i de omkringliggende økosystemer.
Nødområderne blev udvalgt i 2004. Siden da er nogle af de berørte kyst- og havområder blevet udpeget som Natura 2000-områder, der hører under EU's naturbeskyttelsesdirektiver: Fuglebeskyttelsesdirektivet og habitatdirektivet. Så der er særlige krav til beskyttelse af økosystemerne i disse områder.
Hybridolie udgør en særlig miljømæssig udfordring
Hvert nødområde har en individuel nødområdeplan med miljøvurdering og beredskabsoversigt. Tidligere har beredskabsplaner og vurderinger af nødområdernes sårbarhed primært været baseret på at skulle håndtere spild af tunge skibsolier. De nødområdeplaner, der skal træde i kraft, hvis skibe spilder brændstof eller andre miljøskadelige stoffer, er ifølge rapporten ikke forberedt på de nyeste miljømæssige udfordringer.
Der har siden beredskabsplanernes seneste opdatering i 2016 været stigning i både transport og brug af bl.a. hybridolier og kemikalier. De nye brændstoffer og hybridolier har anderledes egenskaber end de traditionelle skibsolier. Det skaber store udfordringer, fordi de eksisterende beredskabsteknologier har svært ved at håndtere dem. Rapporten anbefaler derfor, at miljøberedskabet for nødområderne skal tilpasses, for at øge mulighederne for at bekæmpe hybridolier ved spild i havmiljøet.
Læs rapporten ”Nødområdernes miljøsårbarhed i forhold til spild fra skibe” her. For yderligere oplysninger, kontakt venligst DCE ved Senior Researcher, Kim Gustavson, Institut for Ecoscience, Aarhus Universitet på kig@ecos.au.dk eller tlf. +45 87 15 86 41.
Nøgleord
Kontakter
Michael StrangholtDCE - Nationalt Center for miljø og Energi, Aarhus Universitet
Tlf:87151354Tlf:93508434mis@dce.au.dkFølg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Flere vil uddanne sig til ingeniør på Aarhus Universitet5.7.2025 16:27:39 CEST | Pressemeddelelse
Ingeniøruddannelserne oplever en stigning i antallet af kvote-1-ansøgere på seks procent. På de akademiske landbrugsuddannelser er der både fremgang og tilbagegang.
Positiv dyrevelfærd: AU-forsker er med til at sætte retningen på nyt forskningsområde4.7.2025 09:35:22 CEST | Pressemeddelelse
Tidligere i år udgav en række førende forskere fra hele verden en banebrydende artikel, der definerer begrebet positiv dyrevelfærd. En af forskerne er professor ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab, Margit Bak Jensen.
Dine gener afslører om angstmedicin virker på dig eller ej1.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Næsten halvdelen af alle patienter med angst eller depression oplever ingen virkning af den medicin, de først får udskrevet. Ny forskning viser, at vores gener kan forudsige, hvilke præparater der virker.
Forskere sætter hvepse ind i kampen mod skadedyr på kål27.6.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Du er garanteret også skide irriteret over hvepse, der går i din marmelademad eller din øl, når du sidder og nyder sommeren. Nu undersøger forskere, om man kan spinde guld på det lille ’møjdyr’, ved at bruge hvepse til en mere bæredygtig produktion af kål og andre afgrøder, der plages af sommerfuglelarver.
Din shampoo, balsam og sæbe kan være giftig for smådyr i vandet26.6.2025 11:46:58 CEST | Pressemeddelelse
Stofferne i plejeprodukterne er indtil nu fløjet under myndighedernes radar. Det har nemlig ikke været lovpligtigt at teste dem.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum