Giv kandidatreformen et frikvarter
Dagens rapport fra Kandidatudvalget viser, at den kommende universitetsreform rammer de forkerte uddannelser og bliver for uoverskuelig for studerende og deres kommende arbejdsgivere. Derfor bør reformen gentænkes, vurderer Lederne.

I dag har Kandidatudvalget præsenteret sin endelige rapport om fremtidens kandidatuddannelser på landets universiteter. Udvalget består bl.a. af universitetsrektorer og studerende, og de tegner et dystert billede af mulighederne for at gennemføre den planlagte reform af uddannelserne.
”Vi anbefaler, at man fra politisk side lytter til Kandidatudvalgets bekymringer og sætter kandidatreformen på pause, så forligspartierne kan genoverveje den politiske aftale,” siger Bodil Nordestgaard Ismiris, adm. direktør hos Lederne, som er landets største faglige organisation for ledere.
Dagens rapport er en del af den historisk store universitetsreform. Målet var at skabe flere erhvervskandidatuddannelser, skære i længden på flere kandidatuddannelser for at sikre flere undervisningstimer og give et lavere optag af studerende, som dermed kunne frigøre økonomi til andre uddannelsesområder. Men fra at være en reform med masser af potentiale er resultatet blevet alt for indgribende og urealistisk at implementere. Derudover vil den enorme arbejdsbyrde, der venter de studerende, som skal passe uddannelse og arbejde sideløbende, afholde mange unge fra at søge ind.
”Vi ser nu en færdig rapport med alt for mange løse ender, hvor de berørte uddannelser ikke får en reel chance for at fungere,” siger adm. direktør hos Lederne, Bodil Nordestgaard Ismiris, og uddyber:
”Lige nu risikerer kandidatreformen at forkorte de forkerte kandidatuddannelser og skære i antallet af studiepladser på eksempelvis STEM-uddannelserne, som virksomhederne i høj grad har brug for. Hvis planen er, at universiteterne skal være med til at betale for at forbedre andre uddannelser, så skal vi være sikre på, at reformen fungerer. Ellers ender vi med at gøre Danmark fattigere og dermed sætte den fremtidige økonomiske vækst over styr,” siger hun.
Nøgleord
Kontakter
Yderligere oplysninger:
Pressechef i Lederne, Jesper Melgaard - mo.: 27 69 45 69
Billeder

Følg pressemeddelelser fra Lederne
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Lederne
Fædres barsel tager fart: Vigtigt skridt mod mere ligestilling11.4.2025 10:03:58 CEST | Pressemeddelelse
Nye tal viser, at mænd tager næsten 78 procent flere dages barselsorlov efter nye regler om øremærket barsel. Hos Lederne er der begejstring over udviklingen.
Politisk mod i ny reform af beskæftigelsesindsatsen9.4.2025 12:41:59 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen, LA, Radikale, Konservative og DF præsenterede i dag en aftale om fremtidens beskæftigelsesindsats. Den omfatter en tiltrængt afbureaukratisering og sikrer samtidig lediges ret til uddannelse.
Lederne: Solidt 7-tal til ny uddannelsesreform26.3.2025 15:15:55 CET | Pressemeddelelse
Højere kvalitet i professionsbachelor- og erhvervsakademiuddannelserne, flere internationale studerende og fri efteruddannelse. Lederne glæder sig over det meste i ny uddannelsesaftale, men kortere uddannelser må ikke give ringere kompetencer.
Kvindelige ledere tjener 8.100 kroner mindre om måneden end deres mandlige kolleger8.3.2025 11:27:36 CET | Pressemeddelelse
Selvom afstanden er blevet mindre, er der stadig stor forskel på lønningerne for mænd og kvinder på ledelsesgangene ude i landets virksomheder.
Lederne: Løft til erhvervsuddannelser kan mindske frafald5.3.2025 12:01:36 CET | Pressemeddelelse
Regeringens udspil til en styrkelse af EUD-området er ikke kun godt nyt for erhvervsuddannelserne men også for de ledere ude på landets arbejdspladser, som mangler flere kvalificerede medarbejdere både nu og de kommende år.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum