Kandidatreform risikerer at bremse væksten i dansk life science
Der er brug for mange flere specialiserede og dygtige medarbejdere, hvis regeringens vækstmål for life science-industrien skal realiseres. Desværre er det tvivlsomt, at reformen af universitetsuddannelserne kommer til at bidrage – måske tværtimod, mener Lif.
På en dag, hvor Danmarks Statistik har opgjort, at to tredjedele af Danmarks samlede vækst det senest år kan tilskrives medicinalindustrien, offentliggjorde kandidatudvalget, som har set på scenarier for fremtidens universitetsuddannelser, deres rapport efter mere end et års arbejde.
Det er bekymrende læsning, hvis man har ambitioner om at realisere vækstpotentialet og fordoble den danske eksport inden for life science. For en afgørende faktor for medicinalindustriens succes er netop muligheden for at kunne rekruttere veluddannede medarbejdere på alle uddannelsesniveauer.
”Der er tale om højtspecialiserede jobs, og nu peger rektorer og studerende på, at mange flere end 10 procent af kandidatuddannelserne vil blive forkortet. Det er stik imod lægemiddelindustriens behov og i øvrigt også imod de politiske intentioner,” siger Anders Hoff, Politisk chef for forskning og innovation hos Lif.
Lægemiddelindustrien rekrutterer flere og flere. De seneste år har der dog været en særlig markant stigning i rekrutteringen af kandidater med en lang videregående uddannelse og ph.d.er i industrien – det gælder både i forskningsafdelingerne og i lægemiddelproduktionen. Mens der generelt har været en vækst på tværs af uddannelsesniveauer på ca. 40 procent, er antallet af kandidater med en lang videregående uddannelse i industrien steget med 47 procent, og antallet af ph.d.er er steget med hele 56 procent. Behovet for højtuddannede kandidater og ph.d.er forventes kun at vokse yderligere de kommende år.
”De oprindelige ambitioner om at styrke samarbejdet mellem erhvervsliv og uddannelsesinstitutioner er positive. Men de økonomiske rammer er tilsyneladende for stramme, og reformen risikerer at ende som en spareøvelse. Hvis det fører til ringere uddannelser, vil virksomhederne enten rekruttere udenlandske kandidater eller flytte deres aktiviteter til andre lande. Hvis det sidste sker, så bliver ambitionen om en dansk life science-sektor i verdensklasse svær at realisere,” siger Anders Hoff.
Regeringens udkast til en ny life science-strategi understreger, at ”manglende adgang til tilstrækkelig kvalificeret arbejdskraft kan risikere at udgøre en væsentlig barriere for udnyttelsen af industriens store vækstpotentiale”. Den nye reform af universitetsuddannelserne blev præsenteret som en løsning for ”styrke adgangen til kvalificeret arbejdskraft”.
”Det er der imidlertid ikke noget, der tyder på lige nu”, siger Anders Hoff, og afslutter: ”Vi skal være dygtigere, og samtidig er der behov for en mere målrettet indsats. Det bidrager vi selvfølgelig gerne med bud på løsninger til. Man kunne blandt andet se på erfaringer fra Irland med at etablere uddannelsescentre, der mere direkte adresserer virksomhedernes behov for kompetencer”.
Nøgleord
Kontakter
Marie Grabow WestergaardKommunikationschefLif
Tlf:+45 23 10 57 14mgw@lif.dkAnders HoffPolitisk chef for forskning og innovation, Lif
Tlf:+45 51 21 80 32aho@lif.dkOm Lægemiddelindustriforeningen
Lif er brancheorganisation for de forskende danske og udenlandske lægemiddelvirksomheder i Danmark. Fællesnævneren er, at Lifs medlemmer alle udvikler nye innovative lægemidler til forebyggelse og behandling.
Når forskning, udvikling og innovation omsættes i sundhed, vækst, arbejdspladser og velstand er det til gavn for hele det danske samfund.
Lif arbejder derfor for, at foreningens medlemmer kan forske, udvikle, producere, markedsføre, distribuere og informere om nye og bedre lægemidler.
Følg pressemeddelelser fra Lif Lægemiddelindustriforeningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Lif Lægemiddelindustriforeningen
Lif: Sundhedsstrukturreformen skaber bedre vilkår for kronisk syge og for sundhedsinnovation.15.11.2024 11:33:25 CET | Pressemeddelelse
Den nye sundhedsreform tager fat i en række af de udfordringer, sundhedsvæsnet står overfor. Det gør den til en vigtig brik i puslespillet for at komme problemerne til livs, mener Lif.
Danske patienter tilbydes færre innovative behandlinger end nordmænd og svenskere6.11.2024 11:04:21 CET | Pressemeddelelse
En ny opgørelse fra Medicinrådet viser, at der oftere bliver sagt nej til nye, innovative behandlinger i Danmark end i Sverige og Norge. Uacceptabelt, siger Lif.
Lif: Ny strategi sikrer Danmarks førerposition som life science-nation i fremtiden.1.11.2024 12:51:57 CET | Pressemeddelelse
Et stærkt fokus på ny infrastruktur for sundhedsdata, styrkede vilkår for klinisk forskning og at få nye lægemidler bedre i spil er bare nogle af de positive forslag i regeringens nye life science-strategi. Strategien er afgørende for at sikre Danmark som et af de førende lande inden for life science-området, mener Lif.
Tilfredshed med udmøntning af forskningsreserven1.11.2024 11:33:09 CET | Pressemeddelelse
Aftalen om fordelingen af forskningsreserven, som er en del af det samlede forskningsbudget, vækker glæde hos Lif. Der er tale om en bred politisk aftale, der med en samlet forskningsreserve på 5,5 mia. kr. betyder, at det offentlige forskningsbudget ender på 30,3 mia. kr., svarende til én procent af BNP.
Lif: Nyt initiativ styrker lægemiddelproduktionen i Danmark.25.10.2024 09:03:20 CEST | Pressemeddelelse
Regeringens forslag om en one-stop-shop for produktionsvirksomheder og etablering af industriparker er netop det, sektoren har efterlyst.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum