Handicappolitisk topmøde med fokus på unge uden uddannelse eller job
Omkring 40.000 unge med et handicap i alderen 16-29 år har hverken en uddannelse eller er i beskæftigelse. Det viser en ny rapport fra VIVE på dagen, hvor der er Handicappolitisk topmøde på Christiansborg.
Et stigende antal unge med et handicap behøver ikke sætte vækkeuret for at nå undervisning eller møde ind på arbejde. Det fremgår af en ny VIVE-rapport, der beskriver udviklingen for personer, der efter eget udsagn har et handicap. De er en del af den gruppe borgere, som er omfattet af den nye brede politiske aftale om Ungeløftet, der skal hjælpe den enkelte på tværs af udfordringer med bl.a. beskæftigelse, sundhed og psykiatri.
Siden 2012 er antallet af unge med et handicap i alderen 16-29 år uden uddannelse eller job gået fra 31.000 til omkring 40.000 sidste år. Det skal ses i lyset af, at andelen i den erhvervsdygtige alder med et selvvurderet handicap er steget markant de seneste ti år. Torsdag er der særligt fokus på den gruppe, når politikere, organisationer og interessenter drøfter, hvad der kan gøres for, at flere personer med handicap kan få en fod ind på arbejdsmarkedet.
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger:
- Vi skal gøre det bedre som samfund. Mange personer med handicap både kan og vil bidrage, hvis rammerne er de rigtige, og vi skal hjælpe med, at de får mere indhold i hverdagen. Der ligger stadig et stort uforløst potentiale her for den enkelte, for samfundet og for virksomhederne.
Rapporten viser samtidig, at 20 pct. af unge mellem 16-29 år i 2023 fortæller, at de har et handicap. Det er en fordobling i aldersgruppen siden 2014, hvor det var 10 pct. Stigningen skyldes især, at flere i aldersgruppen angiver, at de har et psykisk handicap. I dag er psykisk handicap den hyppigst forekommende type af handicap blandt unge.
- Vi skal passe på, at vi ikke taber en stor del af en generation på gulvet. Alt for mange unge er hverken i uddannelse eller job blandt andet på grund af et handicap og psykiske udfordringer. Derfor er det godt, at vi for nylig indgik en aftale om Ungeløftet, hvor vi har sat 1,3 mia. kroner af til at hjælpe en del af denne gruppe ind på arbejdsmarkedet, siger Ane Halsboe-Jørgensen.
Handicappolitisk topmøde foregår i Landstingssalen på Christiansborg og begynder i dag kl. 10.00. Det kan følges på Folketingets TV.
Her kan du se hovedresultaterne i rapporten: https://www.vive.dk/media/pure/qz5583bz/26226400
Du kan læse hele rapporten fra VIVE her: https://www.vive.dk/media/pure/qz5583bz/26226398
Kontakter
Beskæftigelsesministeriet
Pressevagt: 51232830
Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet
5.000 kr. ekstra i ældrecheck til pensionister med den laveste indtægt vedtaget i dag21.11.2024 11:52:14 CET | Pressemeddelelse
I dag vedtog et flertal i Folketinget en permanent forhøjelse af ældrechecken på op til 5.000 kr. til folkepensionister med de laveste indtægter. Den forhøjede ældrecheck tikker ind på kontoen hos cirka 300.000 folkepensionister i januar.
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensens kommentar til lønmodtagerbeskæftigelsen for september 202421.11.2024 08:09:09 CET | Pressemeddelelse
I september 2024 var der 3.029.400 lønmodtagere i job. Det er 4.300 flere end måneden før svarende til en stigning på 0,1 procent. Siden september 2023 er der dermed samlet set kommet 27.900 nye beskæftigede til. Ser man på den private sektor, er der kommet 3.700 flere lønmodtagere fra august til september 2024. I samme periode er der kommet 600 flere offentligt ansatte. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: "Trods et lille dyk i sidste måned stiger beskæftigelsen igen. Det viser, at vi fortsat har et stærkt arbejdsmarked. Vi skal dog have et øje for, at det ikke er alle dele af landet, som har del i den stigende beskæftigelse. Der er en del kommuner uden for særligt storbyområderne, hvor beskæftigelsen er faldet det seneste år". "Vi har i regeringen et mål om, at folk skal kunne uddanne sig og få job i hele landet. Derfor styrker vi mulighederne for job og uddannelse uden for de store byer. Det skal blive ved med at være attraktivt at bo med sin familie i de mindre byer,
Uændret ledighed i oktober 202420.11.2024 09:01:56 CET | Pressemeddelelse
Der er 88.000 fuldtidsledige i oktober 2024. Det viser de nyeste tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Ledigheden er dermed uændret i forhold til måneden før, og ledighedsprocenten er fortsat på 2,9 pct. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: -Det er positivt, at vi fortsat har en lav ledighed. Samtidig er der en faldende tendens i antallet af dimittendledige. Vi har tidligere set en stigning i antallet i denne gruppe, men noget tyder på, at vi nu har fået vendt den udvikling. Det er afgørende, at man som nyuddannet hurtigt får foden inden for på arbejdsmarkedet, så ledigheden ikke sætter sig og bliver langvarig. -På trods af den lave ledighed er der desværre fortsat en gruppe af unge, som hverken er i gang med en uddannelse eller i job. Også de skal have en plads på arbejdsmarkedet eller i uddannelsessystemet. -Jeg ser frem til at udrulle det ungeløft, vi i Folketinget har aftalt i fællesskab med kommuner, virksomheder og civilsamfundet. Det er et stærkt pa
Danmark lever allerede op til mindstelønsdirektivet14.11.2024 10:59:58 CET | Pressemeddelelse
Mindstelønsdirektivet får ingen indvirkning på reglerne i Danmark. Sådan lyder vurderingen fra Beskæftigelsesministeriets Implementeringsudvalg, der består af arbejdsmarkedets parter.
Færre krav og mere værdig indsats for syge borgere6.11.2024 13:17:21 CET | Pressemeddelelse
Sygedagpengesystemet skal være mere enkelt, og unødvendige samtaler i jobcentret skæres væk. Det fremgår af nyt lovforslag, der er fremsat onsdag i Folketinget.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum