Et billigt køb på nettet kan blive dyrt for din sikkerhed
Vi møder dagligt masser af tilbud og attraktive rabatter, når vi handler online. Særligt på de store online-markedspladser, der i stigende grad dominerer markedet og hvor man kan købe næsten hvad som helst. Men samtidig kan der følge risici og problemer med, hvis fabrikanten ikke har haft styr på produktsikkerhedsreglerne under fremstillingen. Derfor sætter Sikkerhedsstyrelsen nu gang i en kampagne, der skal få forbrugere til i højere grad at overveje sikkerheden, før de køber.
Få 80% i rabat! Det er ikke usædvanligt, at vi møder annoncer med knaldtilbud, lige så snart vi går online i jagten på nye produkter til husholdningen, haven eller til børnene. Og det kan være fristende, når budgettet spændes i den kommende tid, hvor julegaverne skal findes. De store rabatter lyder dog nogle gange næsten for godt til at være sandt, og det er de måske også.
-Markedet domineres i stigende grad af store udenlandske online-markedspladser, hvor det kan være svært at gennemskue, hvem der reelt er afsender på produktet. Dermed skal man som forbruger også overveje, om man stoler på, at reglerne for produktsikkerhed er overholdt. Nu søsætter vi en ny kampagne for at få forbrugerne til at tænke på sikkerheden en ekstra gang, før de klikker på deres næste køb – især når rabatten er i top og prisen er helt i bund, siger vicedirektør Kirsten Wilbour Dam Christiansen fra Sikkerhedsstyrelsen.
”Sikkerheden er på spil”, lyder budskabet i fire korte, humoristiske film, som i den kommende tid dukker op på sociale medier som Facebook, Instagram og TikTok. Spillet, som filmene refererer til, drejer sig om at vinde store rabatter, når et godt tilbud dukker op online. Men det afsløres, at der samtidig kan være en bagside ved at lade sig lokke af lave priser og glemme, at der også skal stilles krav til sikkerheden ved de ting, man køber.
Hvem er sælgerne på online-markedspladser
Når et firma har sin egen webshop, fremgår det oftest af både logo og kontaktadresse, hvem der står bag onlinebutikken. Det er ikke tilfældet på samme måde på online markedspladser i dag. De kan sammenlignes med kræmmermarkeder, hvor der udlejes markedsboder til talrige sælgere, uden at ejeren af markedspladsen har noget at gøre med, hvad der bliver solgt.
-Det bliver onlinemarkedspladsen, der fremstår som den store butik, der trækker kunderne til, men i virkeligheden kan det være en lille fabrikant i en landsby et sted i Asien, kunderne handler med. Og derude i landsbyen er der måske ikke så stort kendskab til, hvordan man overholder EU’s forordninger og direktiver om produktsikkerhed, siger Kirsten Wilbour Dam Christiansen.
Anmeld farlige produkter til Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsen modtager dagligt anmeldelser om farlige produkter, men der kommer stort set ikke anmeldelser fra forbrugere, når produkter er købt på en online-markedsplads.
-Et billigt produkt kan være lige så farligt som et dyrt, og vi vil rigtigt gerne have anmeldelser via hjemmesiden Produkter.dk, så vi kan gøre en indsats for, at ingen kommer til skade med et farligt produkt. Folk skal ikke tænke, at når et produkt er billigt, må man også leve med en risiko. I Danmark og EU er der sikkerhedskrav til produkter, uanset om de er dyre eller billige, siger Kirsten Wilbour Dam Christiansen.
Hun håber, at rigtigt mange danskere vil se kampagnefilmene og blive mere opmærksomme på sikkerheden ved de produkter, de køber. Det drejer sig ikke kun om de typer af produkter, som Sikkerhedsstyrelsen fører kontrol med.
-En række organisationer og myndigheder bidrager til, at produktsikkerheden skal være i orden for danske forbrugere, og de bakker op om vores kampagne, siger Kirsten Wilbour Dam Christiansen.
”Sikkerheden er på spil” støttes af Dansk Erhverv, Dansk Industri, Forbrugerombudsmanden, Forbrugerrådet TÆNK, Fødevarestyrelsen, Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen og Miljøstyrelsen, og kampagnens videoer vil også kunne ses på deres sociale medier.
Links
Kontakt Sikkerhedsstyrelsen
Pressetelefon: 22 38 44 51 - presse@sik.dk
Sikkerhedsstyrelsen
www.sik.dk
Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Salg af puff bars på sociale medier: over 200 salgsannoncer er afsløret1.4.2025 12:46:33 CEST | Pressemeddelelse
Siden årsskiftet har Sikkerhedsstyrelsen krævet mere end 200 salgsopslag på sociale medier fjernet på grund af salg af ulovlige e-cigaretter. Tendensen er stigende, og derfor opfordrer Sikkerhedsstyrelsen forældre til at være opmærksomme på børn og unges køb af ulovlige e-cigaretter på Facebook, Snapchat, Instagram og andre sociale medier.
Nye aldersgrænser for salg af alkohol til 16-17-årige: Gælder fra 1. april 202520.3.2025 10:31:48 CET | Pressemeddelelse
Fra den 1. april 2025 sænkes alkoholgrænsen, når der sælges alkohol til 16-17-årige. De nye grænser betyder, at der ikke længere må sælges drikkevarer med mere end 6 procent alkohol til unge under 18 år. Der er desuden krav til korrekt skiltning på salgsstederne.
Mere end 480 virksomheder er nu autoriseret til at nedrive asbest31.1.2025 11:02:36 CET | Pressemeddelelse
Autorisation blev 1. januar 2025 et krav for virksomheder, der arbejder med nedrivning af asbest. Privatpersoner må fx ikke længere selv fjerne et gammelt asbest-tag, og når du får et håndværksfirma til at udføre arbejdet, så husk at tjekke i autorisationsregistret hos Sikkerhedsstyrelsen, at firmaet har autorisationen i orden.
Rådet for El- og Gasteknisk Sikkerhed øger fokus på den grønne omstilling23.1.2025 09:51:04 CET | Pressemeddelelse
Den grønne omstilling af energisektoren i Danmark foregår i et hastigt tempo, og det kræver stadigt nye politiske og lovmæssige tiltag, for at omstillingen kan ske sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Dermed er der også brug for rådgivning og faglig sparring for erhvervsministeren. Det er baggrunden for, at Rådet for El- og Gasteknisk Sikkerhed fra 1. januar 2025 får en ny sammensætning og fremover skal have fokus på at løfte de konkrete og komplekse rådgivningsopgaver, som samtiden måtte kræve.
Sikkerhedsstyrelsens unge kontrolkøbere afslører ulovligt salg til hver tredje mindreårig21.1.2025 08:29:53 CET | Pressemeddelelse
De sidste seks måneder har Sikkerhedsstyrelsen foretaget mere end 1000 kontroller med unge kontrolkøbere, som et nyt led i styrelsens tilsyn med alderskontrol i fysiske butikker. Efter et halvt års kontrol konstaterer Sikkerhedsstyrelsen fortsat ulovligt salg i mere end hver tredje butik.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum