Røde Kors

Beskæftigelsesminister på besøg i Røde Kors: Frivillige understøtter beskæftigelse

Del

Civilsamfundet og frivillige kræfter kan hjælpe folk i arbejde. Det mener Røde Kors, der har inviteret beskæftigelsesministeren på besøg til en snak om fremtidens beskæftigelsesindsats.

Modelbillede fra genbrugsbutik i Røde Kors
Modelbillede fra genbrugsbutik i Røde Kors Nivikka Andersen / Røde Kors

I juni fremlagde en ekspertgruppe en række anbefalinger til fremtidens beskæftigelsesindsats, som lægger op til en indsats for borgeren, der i højere grad skal tage højde for den enkeltes behov. Her har civilsamfundet og frivillige en vigtig rolle at spille, mener Anders Ladekarl, generalsekretær i Røde Kors, der har inviteret beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen forbi genbrugsbutikken i Virum.  

Genbrugsbutikker og andre aktiviteter, organisationer som Røde Kors driver, kan bidrage til kommunernes og jobcentrenes indsats for at få folk i arbejde. Derfor bør civilsamfundet også tænkes ind i fremtidens beskæftigelsesindsats, mener Anders Ladekarl: 

”Halvdelen af vores genbrugsbutikker har haft borgere på kanten af arbejdsmarkedet i jobtræning. Det sker i tæt samarbejde med kommunerne og jobcentre. Derfor synes jeg også, det er oplagt at invitere beskæftigelsesministeren forbi butikken i Virum til en snak om, hvordan vi i civilsamfundet og det offentlige kan samarbejde endnu bedre for at hjælpe folk i arbejde,” siger han. 

Røde Kors samarbejder allerede med nogle af landets kommuner og SOSU-skoler om mentorstøtte. I den nye aftale om ungeløftet, som regeringen har indgået med SF, KF og RV, får civilsamfundet en afgørende rolle i sammen med kommuner og virksomheder at hjælpe de 43.000 unge uden uddannelse og arbejde. 

Stærkere samarbejde om beskæftigelsesindsats 

Men Røde Kors efterlyser, at civilsamfundet og frivillige tænkes mere systematisk ind i fremtidens beskæftigelsesindsats, så civilsamfundet fra starten bliver tænkt ind i støtten til borgere på kanten af arbejdsmarkedet. Det så Ane Halsboe-Jørgensen potentialet af, efter ukrainske flygtninge kom til Danmark. I dag er mere end fire ud af fem af de ukrainske flygtninge, der er vurderet jobparate, i beskæftigelse. 

”Det er en gevinst for det danske samfund, når civilsamfundsorganisationer og frivillige kræfter bidrager til integrationen. Det understøtter samtidig mulighederne for, at alle kan give en hånd med. Det lykkedes i høj grad med de ukrainske flygtninge, hvor vi kan se af tallene, at vi har gjort noget rigtigt,” siger Ane Halsboe-Jørgensen. 

Når man kommer til Danmark som flygtning, kan sproget og det danske system være en stor barriere for at komme i beskæftigelse. Men her kan civilsamfundet spille en væsentlig rolle med sprogtræning og frivillig støtte til flygtninge for at hjælpe dem med at integrere sig og komme i beskæftigelse. 

Frivillige indsatser hjælper folk i arbejde 

Røde Kors’ digitale platform Sprogland har for nylig vundet A4 Mediers pris ’Årets Initiativ 2024’ på grund af indsatsens betydning for at få ukrainere i beskæftigelse. På Sprogland kan man få støtte af en frivillig til at lære hverdagsdansk og arbejdsrelateret fagsprog. Organisationen støtter også flygtninge med integrationsaktiviteter som Venner Viser Vej og de mentorindsatser, der tilbydes til alle borgere. 

Analysecenteret VIVE har udarbejdet en evaluering af Røde Kors’ mentorindsats, som viser, at 42% af udsatte forældre med en jobmentor er kommet i fuldtids- eller deltidsarbejde efter forløbet. 92% af udsatte forældre med en uddannelsesmentor fortsætter eller færdiggør deres uddannelse. Men også andre indsatser bidrager til beskæftigelse med jobtræning, sprogtræning og mulighedsafklaring.  

”Vi har gode erfaringer med at hjælpe borgere i udsatte positioner i beskæftigelse og uddannelse. Vi har mentorindsatser, sprogstøtte og fællesskabsindsatser, hvor frivillige understøtter den offentlige beskæftigelsesindsats, og vi kan gøre endnu mere,” siger Anders Ladekarl, generalsekretær i Røde Kors. 

Nøgleord

Kontakter

Røde Kors pressetelefonrodekors.dk/presse

Tlf:3529 9699

Om Røde Kors

Røde Kors er altid til stede

Hver dag redder vi liv og ruster mennesker til at klare sig gennem kriser og katastrofer. Vi skaber fællesskaber og støtter samfundets sårbare til et bedre liv, og i kriser er vi en del af det nationale beredskab i Danmark.

192 lande er med Genevekonventionen blevet enige om at have Røde Kors som fælles hjælpeorganisation. Vi hjælper mennesker på begge sider af konflikten og i de fjerneste egne af verden. Uden hensyn til nationalitet, religion eller politiske holdninger.

Vi er verdens største humanitære organisation med omkring 12 millioner frivillige over hele verden. Vi er en bevægelse for medmenneskelighed i verden, i lokalsamfundet og dér, hvor du bor.

Følg pressemeddelelser fra Røde Kors

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Røde Kors

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye