Nyt notat fra Tænketanken Prospekt: Håb bør erstatte frygt i klimaretorikken for at fremme handling
COP24 er i fuld gang i Baku, mens danske politikere kæmper om vælgernes gunst med ambitiøse klimasikringsudspil. Selvom intentionerne er gode, er sproget præget af mørke og dystopi. I et nyt notat fra Tænketanken Prospekt, skrevet af projektkonsulent Tinna Stengaard, undersøges den afgørende sammenhæng mellem retorik, håb og handling i klimadebatten. Hvad betyder sproget for den ønskede handling – skaber det motivation, eller fjerner det håbet?

Gennem de seneste år har dommedagsretorik præget kommunikationen om klimaet, hvilket det konservative klimasikringsudspil tydeligt stadfæstede. Her var der ingenlunde sparet på skræmmebillederne, og selv på banneret bag partiformanden var ordet katastrofe skrevet med store, fede bogstaver. Men gør det noget godt? Virker de dramatiske vendinger og ord skrevet med versaler efter intentionen?
Tinna Stengaard belyser i notatet, hvordan netop denne skrækindjagende retorik i det kollektive mindset mere skaber frygt, som lammer, i stedet for at fremme lysten til handling.
”Vi må derfor huske på og forstå, at vores, politikernes og meningsdanneres ord har stor magt. Når vi fylder samtalen med dommedagsretorik, kvæler vi håbet. Håbet er ikke en passiv forventning; det er det brændstof, der driver os til at tage handling,” forklarer Tinna Stengaard.
Sproget skal motivere til handling
Notatet fremhæver, at sproget skal anerkendes som en aktiv drivkraft, der kan skabe håb; det er vejen til at finde meningsfulde mål og handlemuligheder, selv når udfordringerne virker uoverskuelige. Tænkningen, der præsenteres i notatet, stiller skarpt på, hvordan tilgangen til retorik bør ændres i klimapolitikken: Målet bør være en retorik, der motiverer til handling, snarere end at fremkalde handlingslammelse.
Med konferencen "I forvalterens perspektiv – Den Grønne Dagsorden" er formålet at vise, at man kan tage klimaforandringerne alvorligt med positive vendinger og vække handlingen til live ved helt konkret at overgive ordet til dem, der gør noget. Dagen vil byde på inspirerende oplæg, debatter og samtaler, der udforsker, hvordan vi sammen kan forene troen på fremtiden med konkrete handlinger, der gør en forskel.
”Vi er rettet mod en fremtid, der kræver, at vi taler om det, der kan gøres. Ifølge en undersøgelse fra Tuborgfondet fra september i år mener 56% af de unge mellem 16-29 år, at fremtiden ikke rummer håb, og 36% frygter, at forholdene vil blive værre. Deri ligger min drivkraft til, at vi skal have vendt sproget, ændret narrativet fra frygt til håb, så vi aktivt kan forme vores klimapolitik og for alvor skabe forandring både for miljøet og for de næste generationer. Mit notat er et kald til handling – et opråb,” slår Tinna Stengaard fast.
Konference "I forvalterens perspektiv"
Notatet udgives i forbindelse med, at Prospekt afholder konferencen "I Forvalterens Perspektiv – Den Grønne Dagsorden." Her stilles netop det relevante spørgsmål: Hvordan går vi fra frygt til handling?
Til konferencen, som afholdes den 19. november på Vartov i København, vil der være forskellige oplæg fra blandt andre klimapsykolog Solveig Roepstorff, Jesper Rønn Kristiansen, projektleder i Folkekirkens Grønne Omstilling og Susanne Guldager, dommer i DR's sæson 2 af Danmarks næste Tøjdesigner og ejer af virksomheden La Femme Rousse.
Dagen rundes af med en politisk debat, hvor klimaordfører fra Konservative Frederik Bloch Münster, sammen med dagens oplægsholdere og repræsentanter fra flere ungdomspartier, vil deltage. Debatten vil blive faciliteret af Tinna Stengaard, og fokus vil være på, hvordan samarbejde mellem erhvervslivet og det politiske system kan generere handling.
Kontakter
Tine ObelPresse- og kommunikationschef
Tlf:28294630to@taenketankenprospekt.dkTinna StengaardProjektkonsulent
Tlf:40545832ts@taenketankenprospekt.dkBilleder
Vedhæftede filer
Links
Om Tænketanken Prospekt
Prospekt er Danmarks nye værdipolitiske tænketank. Med udgangspunkt i den kristne-humanistiske kulturtradition arbejder vi for at styrke forudsætningerne for det gode samfund og den ansvarlige borger.
Følg pressemeddelelser fra Tænketanken Prospekt
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Tænketanken Prospekt
Ny bog fra rådgiver ved Tænketanken Prospekt: Dydsetikken er ammunition til et bedre samfund.3.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Alexander Sokol, ph.d. og rådgiver ved Tænketanken Prospekt, udgiver den 3. april "Dyd – Oprids af en værdibaseret samfundsorden", hvor han argumenterer for, at dydsetikken er det våben, vi skal bruge til at konfrontere de aktuelle samfundsproblemer og kriser samt modvirke moralsk forfald.
Ny analyse fra Tænketanken Prospekt: Bedsteforældre er børnefamiliernes grå guld.21.3.2025 07:27:07 CET | Pressemeddelelse
En ny analyse fra Tænketanken Prospekt viser, at bedsteforældre spiller en afgørende rolle hjemme hos de danske børnefamilier – ikke kun som børnepassere, men også som økonomisk og følelsesmæssig støtte samt som uvurderlig hjælp i hverdagens praktiske gøremål.
Tænketanken Prospekt: Folkekirken bør stå i front, når vi tager afsked med vores kære - ikke bedemændene.3.3.2025 14:32:12 CET | Pressemeddelelse
Tænketanken Prospekt kritiserer kirkeministerens forslag om at tillade, at aske fra afdøde kan indarbejdes i smykker, og understreger, at folkekirken skal sikre en værdig og meningsfuld afsked for de afdøde.
Tænketanken Prospekt om Trivselskommissionens anbefalinger: Forældrene og familien er nøglen til et godt børne- og ungeliv25.2.2025 11:19:18 CET | Pressemeddelelse
Tænketanken Prospekt roser Trivselskommissionens anbefalinger og fremhæver familiens afgørende rolle i at skabe gode rammer for børn og unges udvikling.
Tænketanken Prospekt sætter familien til debat: Hvad er fremtiden for familielivet?21.2.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Færre stifter familie, og færre sætter børn i verden – hvor skal det ende, og hvad kan vi gøre? Disse spørgsmål tager Tænketanken Prospekt op til debat lørdag den 22. februar, når de i samarbejde med Årsskriftet Critique og Konservative Studenter afholder den familiepolitiske konference: "Har vi en fremtid efter familien?".
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum