Millionbevilling: Ph.d.-projekter skal give ny viden om lærerstuderendes overgang til praksis og børns trivsel
Ph.d.-rådet for Uddannelsesforskning uddeler i år mere end 30 millioner kroner til 12 praksisnære ph.d.-projekter. Emnerne spænder bredt, og de ph.d.-studerende skal blandt andet undersøge overgangen fra studiet til uddannet lærer og se på pædagogens arbejde med børnenes trivsel.
Hvordan omdanner nyuddannede lærere teori til praksis, når de begynder deres første job i folkeskolen? Hvordan arbejder pædagoger med børns trivsel gennem deres deltagelse i fællesskaber? Og hvordan er socialrådgiveres rolle og deltagelse i skolen i forbindelse med tidlig indsats over for børn, som der er behov for at bekymre sig ekstra om?
Dette og meget andet skal gennem de kommende år undersøges igennem 12 ph.d.-projekter, som nu får støtte gennem Ph.d.-rådet for Uddannelsesforskning.
Rådet giver hvert år midler til praksisnære ph.d.-projekter, der skal understøtte forskning og skabe ny viden inden for lærerfaglige og pædagogiske områder i grundskolen. Samtidig skal projekterne bidrage til at øge vidensgrundlaget på professionshøjskolerne.
Alle 12 ph.d.-projekter bliver forankret i et samarbejde med både en professionshøjskole og et universitet for at binde forsknings- og uddannelsesmiljøerne sammen og sikre, at den nye viden gavner de pædagogiske uddannelser og praksis i folkeskolen
Læs om de 12 projekter: https://phdraadetforuddannelsesforskning.dk/
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund siger:
- Dette års 12 ph.d.-projekter er glimrende eksempler på, hvordan visionære ph.d.-studerende kan være med til at levere praksisnær og konkret viden om alt fra børns trivsel til nyuddannede læreres start i folkeskolen. Tidligere projekter har blandt andet vist, hvordan det at føle sig inddraget i beslutninger om undervisningen er centralt for elevernes engagement og deltagelse, og hvordan det er muligt at lære elever helt ned til 8-10 år at løse ligninger via en undersøgende matematikundervisning. Det vidner for mig om, at ph.d.-projekterne både bidrager til at gøre en reel forskel for børn og unge, og at de er med til at udvikle de værktøjer, som vores lærere, pædagoger og socialrådgivere har til rådighed.
Fakta
- Det overordnede formål med ph.d.-stipendierne er at forbedre udbyttet for alle elever i folkeskolen og dermed deres forudsætninger for videreuddannelse og beskæftigelse.
- Rådet er forankret på Aarhus Universitet og består af repræsentanter fra universiteter, professionshøjskoler, internationale forskere og relevante aftagere, der alle udpeges af uddannelses- og forskningsministeren.
- Bevillingerne gives som treårige tilsagn til ph.d.-studerende, der gennemfører deres ph.d.-uddannelse i samarbejde mellem et universitet og en professionshøjskole.
- Ph.d.-rådet for Uddannelsesforskning har uddelt 154 bevillinger i perioden 2011-2023.
For yderligere oplysninger:
Pressehenvendelser kan rettes til Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon: 7231 8181 eller mail: presse@ufm.dk
Følg pressemeddelelser fra Uddannelses- og Forskningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Uddannelses- og Forskningsministeriet
Presseinvitation: Forskningens Døgn fejrer jubilæum med H.M. Dronningen og uddannelses- og forskningsministeren14.4.2025 10:20:51 CEST | Pressemeddelelse
Kan forskning give os begreb om, hvordan fremtiden kommer til at se ud? Det eksperiment vil blive forsøgt, når videnskabsfestivalen Forskningens Døgn den 23. april fejrer sit 20-års jubilæum med deltagelse fra bl.a. H.M. Dronningen og uddannelses- og forskningsministeren.
SU-fribeløbet hæves på ungdomsuddannelser11.4.2025 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Elever på ungdomsuddannelser kan se frem til, at de fremover må tjene 1.100 kroner mere om måneden ved siden af deres SU. Det sker efter, at aftalekredsen bag SU-reformen bestående af regeringen, LA, KF og DF er blevet enige om at hæve fribeløbsgrænsen på ungdomsuddannelser.
Minister godkender nye muligheder for at uddanne sig inden for cybersikkerhed og kunstig intelligens8.4.2025 13:33:06 CEST | Pressemeddelelse
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund har godkendt 15 nye uddannelser fordelt over hele landet. Både danske og internationale studerende får nye muligheder for at uddanne sig – blandt andet inden for cybersikkerhed og kunstig intelligens.
Årlig prioritering på næsten 2 mia. kr. skal gøre det attraktivt for flere at uddanne sig til f.eks. pædagog, socialrådgiver eller datamatiker26.3.2025 12:33:21 CET | Pressemeddelelse
Regeringen og DD, SF, LA, KF, EL, DF og ALT er enige om at hæve kvaliteten af de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser, så flere får lyst til at vælge dem. Der skal være bedre mulighed for uddannelse hele livet, og der åbnes for flere internationale studerende.
Presseinvitation til doorstep: Ny reform af professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser26.3.2025 12:26:29 CET | Pressemeddelelse
Regeringen inviterer til doorstep i Uddannelses- og Forskningsministeriet onsdag den 26. marts klokken 12.30, hvor der vil blive præsenteret en aftale om reform af de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum