Knuthenborg Park & SafariKnuthenborg Park & Safari

Lokal samler finder mammuttand fra istiden på Lolland-Falster

Del

Det er over 10.000 år siden der levede mammutter i Danmark, og det er derfor yderst sjældent, at man finder rester af mammutter på Lolland-Falster.

Lokal samler, Brian Blandt, ved Mammuttand foran Istidens udstilling i Evolutionsmuseet på Lolland.
Lokal samler, Brian Blandt, ved Mammuttand foran Istidens udstilling i Evolutionsmuseet på Lolland. © Evolutionsmuseet, Denmark.

Det var den lokale samler, Brian Bladt, der først opdagede tanden under en gå-tur i grusgraven ved Nr. Vedby Grusgrav. “Da der blev gravet i en bunke grus, så jeg pludselig noget, der fangede min opmærksomhed. I starten troede jeg, det var et stykke træ eller en gammel stolpe. Men så indså jeg, at det var noget mere specielt,” fortæller Brian. 

“Den første ekspert, der så, hvad det virkelig var, blev meget overrasket og hendes øjne blev lige så store som tekopper,” mindes Brian. “Og så blev jeg fortalt, at det ikke er noget, man finder hver dag.”

Det er kun anden gang, der er fundet et mammutfossil på Lolland-Falster. Jesper Milàn, museumsinspektør ved Geomuseum Faxe, fortæller: “Der er fundet en del tænder og knogler fra istiden, primært i det jyske, men dette fund her på Lolland-Falster er noget helt særligt, da det viser, at der har levet mammutter også på Lolland-Falster.”

Han fortsætter: “Det er en sjov hilsen fra istiden, der gør historien mere håndgribelig for os i dag. At finde en sådan tand er virkelig spændende.”

Mammuttanden vil blive udstillet i Knuthenborg sammen med de andre fossiler og kan ses fra sæsonåbningen i marts 2025, hvor tanden understøtter historien om livets udvikling på Jorden gennem millioner af år.

Christoffer Knuth, ejer og direktør for Evolutionsmuseet, udtaler: “Det giver os fascinerende indsigt i det dyreliv, der engang levede her, og minder os om den biodiversitet, der har eksisteret i vores egne områder. Dette fund viser også, hvordan vores forståelse af fortiden fortsætter med at forme vores syn på nutidens natur, hvor linket mellem mammutter og de fire pensionerede elefanter på Elefantsletten nu giver endnu mere mening.

Mammuttand kan afsløre mere af Danmarks istidshistorie

Som en del af Evolutionsmuseets forskningsarbejde, sendes tanden nu til yderligere undersøgelser, der kan fortælle endnu mere om fortiden. Den tilhører en uddød mammutart, der levede under istiden. Dens alder vil give os værdifuld indsigt i, om den stammer fra en periode, hvor hele Danmark var dækket af is, eller fra en tid med græs og frodighed.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Lokal samler, Brian Blandt, ved Mammuttand foran Istidens udstilling i Evolutionsmuseet på Lolland.
Lokal samler, Brian Blandt, ved Mammuttand foran Istidens udstilling i Evolutionsmuseet på Lolland.
© Evolutionsmuseet, Denmark.
Download
Lokal samler, Brian Blandt, stor ved Mammuttand foran Istidens udstilling i Evolutionsmuseet på Lolland.
Lokal samler, Brian Blandt, stor ved Mammuttand foran Istidens udstilling i Evolutionsmuseet på Lolland.
© Evolutionsmuseet, Denmark.
Download
Mammuttand fundet på Lolland-Falster af Brian Blandt i Nr. Vedby Grusgrav.
Mammuttand fundet på Lolland-Falster af Brian Blandt i Nr. Vedby Grusgrav.
© Evolutionsmuseet, Denmark.
Download
Mammuttand fundet på Lolland-Falster af Brian Blandt i Nr. Vedby Grusgrav.
Mammuttand fundet på Lolland-Falster af Brian Blandt i Nr. Vedby Grusgrav.
© Evolutionsmuseet, Denmark.
Download
Istidens mammut.
Illustration af den uldhåredemammut, der levede under den sidste istid. Denne mammut havde en tæt pels for at beskytte sig mod de kolde temperaturer og lange, buede stødtænder, der blev brugt til at grave efter føde og forsvare sig selv.
Sergey Krasovskiy © Evolutionsmuseet, Denmark.
Download

Links

Faktaboks

Faktaboks: Om uldhårede mammutter

  • Uldhårede mammutter kunne veje op til seks tons og nå en højde på op til fire meter, næsten som en afrikansk hanelefant.
  • I istiden var området omkring Danmark et jæger-samler samfund, med frugtbart landskab og et varieret dyreliv, herunder store pattedyr som mammutter og rensdyr.
  • Arkæologiske fund, herunder knogler og redskaber lavet af mammutivori, viser, at mennesker har jaget mammutter i denne region for tusinder af år siden.
  • Stigningen i havniveauet efter istiden førte til oversvømmelsen af dele af det, vi i dag kender som Danmark og Storbritannien, hvilket isolerede dyrearter og bidrog til mammutternes uddøen.

Faktaboks: Om Evolutionsmuseet

  • Evolutionsmuseet åbnede i 2022 og har 120.000 besøgende årligt. Museet er 1.000 m2 stort og ligger inden i Knuthenborg Safaripark på Lolland. 
  • Evolutionsmuseet dækker evolutionshistorien 300 millioner år tilbage i tiden og perspektiverer til nutiden med safariparkens dyrebestand lige udenfor døren. 
  • Museet har nogle af verdens mest velbevarede fossiler fra permtidsdyr, dinosaurer og istidsdyr. 
  • På Evolutionsmuseet kan man fx se den nyopdagede dinosaurart Lokiceratops, rovdinosauren Allosaurus, Triceratops samt verdens største kranie af noget landlevende dyr samt een af blot 13 kendte Archaeopteryx-fund.

Se mere om Evolutionsmuseet på www.museumofevolution.com

Evolutionsmuseet

Følg pressemeddelelser fra Knuthenborg Park & Safari

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Knuthenborg Park & Safari

Tigeren Keni aflivet efter gode år i safariparken1.11.2023 06:30:00 CET | Pressemeddelelse

Cirkustigeren Keni er blevet aflivet efter to og halvt års otium i Knuthenborg Safaripark. Keni var ved tidligere undersøgelser, blevet diagnosticeret med blandt andet kronisk nyresvigt og gigt og har været i behandling i en længere periode. Han svarede ikke længere på medicin og trak sig mere og mere væk for sig selv. Derfor vurderede dyrlægen at give ham en værdig afslutning på et langt tigerliv. Keni var en sibirisk tiger, som kom til Knuthenborg Safaripark i 2021 for at få en rolig pension, efter han i mange år havde haft et meget omskifteligt liv som cirkustiger i Spanien. Keni blev 19 år, hvilket er usædvanligt gammelt for en tiger. Dyrenes Beskyttelse, der hjalp med at få Keni til Knuthenborg, er triste over nyheden, men glæder sig over den gode afslutning tigeren fik på livet. ”Vi glæder os over, at Keni har haft to gode år i fantastiske omgivelser i Knuthenborg Safaripark og fået en værdig afsked med tigerlivet. Vi har fulgt Keni igennem de seneste par år, hvor han sammen med

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye