Børns tarmbakterier afslører mulig nøgle til behandling af diarré
Diarré kræver hvert år 500.000 børneliv i verdens lav- og mellem-indkomstlande. Men nu kæder danske og etiopiske forskere sygdommen sammen med et bestemt mønster af tarmbakterier. Og den viden åbner op for nye behandlingsmuligheder, der kan redde menneskeliv.
I vores tarme findes et mikrounivers af bakterier, der træner vores immunsystem til at blive stærkt. Det producerer også vitaminer og omdanner vores kost til gavnlige stoffer. Derfor kan en ubalance i tarmmikrobiomet også være årsag til en række sygdomme som overvægt, diabetes og diarré.
Særligt blandt børn i verdens udviklingslande er akut diarré og langvarig diarré et udbredt problem, som hvert år er skyld i, at en halv million børn under fem år dør. Den akutte diarré går oftest i sig selv igen og kan ellers i de fleste tilfælde behandles med antibiotika. Men nogen gange udvikler diareen sig til den langvarige version, som gør børnene meget syge og underudviklede og kan være svær at behandle, ligesom man indtil nu ikke har vidst ret meget om, hvad der forårsager den.
”Har en voksen person diarré i lang tid, er det enormt træls, men oftest ikke livstruende. Men hvis et barn har det, kan det have livslange konsekvenser. Den akutte diarré er man blevet meget bedre til at behandle inden for de sidste 50 år, men man er ikke blevet specielt meget bedre til at behandle den langvarige type, og det har været baggrunden for vores interesse i problemet,” lyder det fra Dennis Sandris Nielsen, professor på Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.
I et nyt studie udgivet i Nature Communications har han sammen med bl.a. den etiopiske kollega Getnet Tesfaw kortlagt tarmmikrobiomet hos mere end 1300 børn under fem år i Etiopien. Og hovedkonklusionen er klar: Børn med langvarig eller vedvarende diarré har en markant lavere og anderledes bakteriediversitet sammenlignet med raske børn.
”Vores resultater viser en klar sammenhæng mellem tarmbakteriernes sammensætning og varigheden af diarré. Børn med langvarig diarré har både flere skadelige bakterier men især færre af de bakterier, vi kender som gavnlige,” forklarer Getnet Tesfaw, der senere i november forsvarer hans PhD-afhandling om netop dette emne.
En ond cirkel af diarré
Forskerne har brugt DNA-sekventering til at identificere de forskellige gode og skadelige bakterier i afføringsprøverne. Resultaterne viser at børn med langvarig diarré har en overrepræsentation af skadelige bakterier som Escherichia og Campylobacter, mens forekomsten af gavnlige bakterier som Faecalibacterium er stærkt reduceret.
Det nye studie viser også, at børn med langvarig diarré mangler bakterier, der producerer kortkædede fedtsyrer, som normalt produceres af gavnlige bakterier og er vigtige for tarmens sundhed.
Akut diarré betegnes som diarré i en til seks dage, mens langvarig diarré er alt over syv dage. Ifølge Dennis Sandris opstår den langvarige diarré formodentlig, fordi børnenes tarmmikrobiom aldrig bliver sig selv igen efter eksempelvis at have været igennem antibiotikabehandling for at standse akutte tilfælde.
”Antibiotika kan være nødvendigt for at standse den akutte diarré. Men antibiotika slår også alle de gode bakterier i tarmen ihjel. Derfor kan børnene efter antibiotikabehandling komme ind i en ond cirkel, hvor den langvarige diarré tager over, fordi de ikke spiser de rigtige ting og får genskabt de gode tarmbakterier,” forklarer forskeren.
Lokal superfood kan være medicinen
Den nye kortlægning af bakterierne i maven på børn med langvarig diarré giver os en dybere forståelse af, hvad der forårsager problemet. Den nye viden gør det nemmere at arbejde på nye former for målrettet behandling, som kan genskabe et sundt tarmmikrobiom.
Og den behandling består ifølge Getnet Tesfaw først og fremmest i at designe en optimal kost, som kan få de udsatte børns tarmmikrobiom tilbage på sporet. Samtidig skal det helst være en kost, som lokalbefolkningen kender, og som er tilgængelig og bæredygtig. Og her har forskerne allerede en idé til en hovedingrediens.
”I Etiopien har de en superfood af en kornsort kaldet teff. Den er rig på næringsstoffer og kostfibre og den rummer klart nogle muligheder for at lave et kosttilskud, der potentielt kan standse den langvarige diarré,” siger Dennis Sandris Nielsen.
Det skal dog undersøges nærmere i et nyt forskningsprojekt, som forskerne håber, de kan finde finansiering til i en nærmere fremtid.
Nøgleord
Kontakter
Dennis Sandris Nielsen
Professor Institut for Fødevarevidenskab
Københavns Universitet
dn@food.ku.dk
+4535333287
+4551330362
Michael Skov Jensen
Journalist og teamkoordinator
Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
msj@science.ku.dk
+45 93 56 58 97
Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
How chemical reactions deplete nutrients in plant-based drinks13.12.2024 10:38:06 CET | Press release
A University of Copenhagen study of plant-based drinks reveals a common issue: they are lacking in proteins and essential amino acids compared to cow’s milk. The explanation lies in their extensive processing, causing chemical reactions that degrade protein quality in the product and, in some cases, produce new substances of concern.
One of world's largest glacier floods triggered in Greenland12.12.2024 11:03:34 CET | Pressemeddelelse
For the first time, scientists have observed the release of a massive glacial lake outburst in East Greenland, where more than 3,000 billion liters of meltwater were unleashed in just weeks. This rare, natural flooding event, witnessed by University of Copenhagen researchers, provides new insight into the immense and potentially hazardous forces that meltwater can unleash.
Coming soon – offline speech recognition on your phone12.12.2024 09:39:46 CET | Press release
More than one in four people currently integrate speech recognition into their daily lives. A new algorithm developed by a University of Copenhagen researcher and his international colleagues makes it possible to interact with digital assistants like “Siri” without any internet connection. The innovation allows for speech recognition to be used anywhere, even in situations where security is paramount.
Talegenkendelse på telefonen kan snart klares uden internet12.12.2024 09:08:06 CET | Pressemeddelelse
I dag har mere end hver fjerde gjort talegenkendelse til en del af hverdagen. Ny algoritme, fra forsker ved Købehavns Universitet og internationale kollegaer, gør det for første gang muligt at tale med ”Siri” og andre digitale assistenter uden internetforbindelse. Med opfindelsen vil talegenkendelse kunne bruges hvor-som-helst, men også når sikkerheden er højeste prioritet.
Kemiske reaktioner gør plantedrikke fattige på næring12.12.2024 06:07:00 CET | Pressemeddelelse
En analyse af indholdet i plantebaserede drikke viser, at de har én ting tilfælles: De er fattigere på protein og essentielle aminosyrer, end komælk er. Forklaringen ligger i den omfattende forarbejdning, hvor kemiske processer både forringer kvaliteten af proteinerne og i nogle tilfælde skaber nye bekymrende stoffer. Det viser et studie fra Københavns Universitet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum