UNICEF Danmarks delegation ved COP29

Del

Når det internationale klimatopmøde COP29 i dag starter i Baku i Aserbajdsjan, er UNICEF repræsenteret med to unge klimafortalere fra Danmark og Grønland; Selma de Montgomery og Maya-Natuk Rohmann Fleischer.

UNICEF Danmarks klimafortalere Selma de Montgomery og Maya-Natuk Rohmann Fleischer.
UNICEF Danmarks klimafortalere Selma de Montgomery og Maya-Natuk Rohmann Fleischer.

De to klimafortalere vil i den kommende tid deltage i UNICEFs internationale delegation af børn og unge, der er i Baku for at gøre opmærksom på, at det især er børns og unges fremtid, der er på spil, når klimakrisens konsekvenser viser sig.  
 
Selma de Montgomery er som klimaaktivist et kendt ansigt i Danmark, og har de seneste to år deltaget ved COP som klimafortaler for UNICEF. Selma har altid haft en bevidsthed om klimaforandringerne, men det var en klimademonstration foran Christiansborg som 13-årig, der fik hende til at melde sig ind i klimabevægelsen, hvor hun har været aktiv i en række forskellige organisationer. I dag er hun aktivist i Den Grønne Ungdomsbevægelse og har siden 2022 også været klimafortaler for UNICEF. 
 
Maya-Natuk Rohmann Fleischer er født og opvokset i Nuuk, Grønland. Til dagligt går hun på Birkerød Gymnasium. Hun har oplevet klimaforandringerne på tæt hold og ser det som afgørende, at unge grønlandske stemmer bliver hørt i klimakrisen. Allerede som 14-årig blev hun medlem af børnerådet i NAKUUSA, der er UNICEF’s børnepanel i Grønland. Maya-Natuk har været medlem af FN’s Children’s Advisory Board, hvor hun blandt andet bidrog til udarbejdelsen af General Comment 26 for FN’s Børnekomité. 

Lige nu er halvdelen af verdens børn – over 1 milliarder - påvirket af klimaforandringerne og det tal forventes at vokse i fremtiden.  

”Vi står midt i en klimakrise og lige nu er halvdelen af verdens børn negativt påvirket af konsekvenserne. Det må og skal vi gøre noget ved - og det er en presserende opgave. Den gode nyhed er, at vi stadig kan omskrive fremtiden for de kommende generationer, hvis vi følger videnskabens tydelige opråb og omstiller til vedvarende energi. Jeg ser frem til COP29, og håber, at de unges stemmer bliver hørt – både herhjemme og globalt,” siger generaldirektør i UNICEF Danmark, Susanne Dahl. 

Efter 30 år er der på nu begyndt at være fokus på børns unikke sårbarhed i klimakrisen. UNICEF ønsker at udnytte det momentum og fremme anerkendelsen af, at verdens to milliarder børn vil opleve konsekvenserne af klimakrisen. 

 
UNICEF’s opfordringer på COP29: 

  • Børns rettigheder skal altid inkluderes i klimapolitikker, -handlinger og -finansiering, og der skal tages højde for børns særlige behov. 

  • Der skal tages eksplicit højde for og refereres til børn og unge i klimapolitikker, f.eks. i de nationale klimahandlingsplaner – National Determined Contributions (NDC)  

  • Der skal aktivt lyttes til børn og unges perspektiv og det skal tages i betragtning, ligesom det skal sikres, at de på en tryg og sikker måde har mulighed for at deltage i klimabeslutninger på alle niveauer. 

Derudover ønsker UNICEF, at en større del af fremtidens klimafinansiering skal målrettes børn. I dag er kun 2,4 pct. af klimafinansiering fra multilaterale klimafonde målrettet børn, men en langt større procentdel bør gå direkte til fx hurtigt at genopbygge skoler og sundhedscentre, og andet, der umiddelbart kan være med til at styrke børns fremtid – også efter en klimakatastrofe har ramt. 

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra UNICEF Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra UNICEF Danmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye