Hospital og universitet er rykket tættere sammen – og det nyder patienterne godt af
En række sygeplejersker på Sjællands Universitetshospital er i gang med en universitetsuddannelse på SDU samtidig med, at de arbejder i egen afdeling. Det giver viden, og det giver nye aktiviteter, der kommer patienterne til gode.
Det er en velkendt tendens, at en del ansatte i sundhedsvæsenet søger væk fra deres job for at finde en tilværelse med mindre pres og bedre arbejdstider. Fortællingen er somme tider, at studerende, der tager videreuddannelse, uddanner sig ’ud af klinikken’ og dermed væk fra patienterne. Det er langt fra tilfældet, hvis man spørger hos Sjællands Universitetshospital. Her tager sygeplejersker uddannelse på kandidatniveau for aktivt at bidrage til udviklingen af pleje og behandling af patienter i den afdeling, hvor de er ansat.
De uddanner sig, mens de arbejder i praksis, med fokus på, at uddannelsesforløbet skal bidrage til at højne kvaliteten af sygeplejen gennem evidensbaseret praksis, til gavn for patienterne i hverdagen
For eksempel når en ”studieopgave” bliver til en indsats, der både giver hjertepatienter mod på at være fysisk aktive, mens de er indlagte, og sygeplejersker sprog til at underbygge hvorfor fysisk aktivitet er vigtig.
Sjællands Universitetshospital har aktivt prioriteret et strategisk initiativ, der handler om at videreuddanne sygeplejersker som erhvervskandidater, studerer på halvtid samtidig med at de arbejder 25 timer om ugen.
- Det er en kæmpe fordel for os, at vi kan få ny viden ind i vores dagligdag i afdelingerne, men samtidigt sikrer, at vores hverdag stadigvæk fungerer. Og vi laver simpelthen konkrete aftaler om, at det der læres, skal bringes tilbage i afdelingerne, så det kommer mange til gavn på hospitalet, siger Bibi Hølge-Hazelton, der er professor i sygepleje og forskningschef på Sjællands Universitetshospital, SUH.
Lige nu er de første to hold af sygeplejersker i gang. 44 sygeplejersker er begyndt på en erhvervskandidatuddannelse i Klinisk Sygepleje – i en skræddersyet udgave, hvilket blandt andet betyder, at dele af undervisningen kommer til hospitalet, så de studerende ikke skal transportere sig til Syddansk Universitet i Odense.
Super Aktive Patientforløb
Sjællands Universitetshospital har indgået et tæt samarbejde med Syddansk Universitet, SDU, som har resulteret i et tilpasset uddannelsesforløb, der sikrer, at hverdagens behov og problemstillinger inddrages i studieforløbet. Det er sådan set et krav, at den nye viden skal ’med hjem’ igen.
- Vi har et eksempel fra det første hold af sygeplejersker, vi sendte afsted via denne partnerskabsaftale. Her skrev tre af vores sygeplejersker en opgave sammen, der handlede om, hvordan patienter selv kan blive inddraget i mere fysisk aktivitet, mens de er indlagt. Der havde været nogle løse tanker om det inden uddannelsesforløbet, men da de kom tilbage til klinikken, involverede vi også vores fysio- og ergoterapeuter, og så fik vi for alvor sat gang i indsatsen. Vi havde i forvejen et projekt i støbeskeen omkring mobilisering og fysisk aktivitet af vores indlagte patienter, som hedder Super Aktive Patientforløb’, og så var det en nem måde, at komme i gang på siger Jytte Bruhn, der er chefsygeplejerske i kardiologisk afdeling ved Sjællands Universitetshospital.
Super Aktive Patientforløb går kort fortalt ud på, at man i afdelingen, på baggrund af den viden man har fra forskning, bedre kan underbygge, hvorfor det er vigtigt at man i det daglige sørger for at patienterne i højere grad bliver mobiliseret. Det er altså ikke manglende vilje fra sygeplejerskernes side, der ligger til grund for at de patienter, der selv kan, for eksempel skal gå ud med madseddel, hente bakkerne med mad og hente tøj samt lignende opgaver, der passer til deres fysiske formåen. Det er tværtimod på grund af øget viden, der i sidste ende har betydning for patienternes velbefindende.
Ikke et enkeltstående eksempel
Det er ikke kun på Sjællands Universitetshospital, uddannelse og arbejde går hånd i hånd. Syddansk Universitet er i fuld gang med lignende partnerskaber med Esbjerg og Grindsted Sygehus, Odense Universitetshospital og Sygehus Sønderjylland – og flere er på vej.
- Vi har klart beskrevet i alle vores aftaler med vores partnere, at formålet er at generere viden, som de kan bruge direkte i deres dagligdag. Derfor er det fantastisk, når vi hører om projekter som Super Aktive Patientforløb. Vores vigtigste opgave er at hjælpe med at løse udfordringerne inden for sundhedsområdet, og gennem vores partnerskaber har vi virkelig fundet en god måde at styrke de sundhedsprofessionelle, så de er rustet til et stadig mere komplekst sundhedsvæsen, fortæller Merete Munk, uddannelseschef på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, SDU.
Dansk Sygeplejeråds tal fra 2023 bekræfter, at en meget stor del af de kandidatuddannede sygeplejersker også arbejder med klinisk arbejde efter endt uddannelse. 95% af de kandidatuddannede respondenter angiver, at de udfører sygeplejearbejde i deres nuværende job, hvoraf halvdelen udfører klinisk arbejde med daglig patient/borgerkontakt.
- Det bedste er, at de studerende allerede under uddannelsen fortæller, at de har fået nye måder at håndtere de daglige udfordringer på. De har simpelthen fået teoretiske og analytiske værktøjer, der fungerer i praksis, afslutter Merete Munk.
Lige nu er der primært indgået såkaldte partnerskabsaftaler indenfor uddannelsen i Klinisk Sygepleje, men arbejdet er i fuld gang i forhold til at udvide til andre faggrupper, hvor det kan give mening; for eksempel jordemødre, bioanalytikere og radiografer.
Tallene fra Dansk Sygeplejeråd (DSR):
- 95% af de kandidatuddannede sygeplejersker, der har deltaget i DSR’s store arbejdsmiljøundersøgelse fra 2023 (SATH) angiver, at de udfører sygeplejearbejde i deres nuværende job. Det er fordelt ved at halvdelen (50%) af de kandidatuddannede sygeplejersker angiver, at de udfører klinisk arbejde med daglig patient/borgerkontakt, og de resterende 45% angiver at udføre sygeplejearbejde uden at udføre klinisk arbejde med daglig patient/borgerkontakt. Med sygeplejearbejde menes enten at udføre sygepleje, at lede og koordinere sygepleje, at formidle sygepleje eller at udvikle sygepleje.
- SATH 2023 er en spørgeskemaundersøgelse om sygeplejerskers arbejdsmiljø, helbred og trivsel (SATH) gennemført i maj-juni 2023, hvor 8.000 tilfældigt udvalgte beskæftigede medlemmer af Dansk Sygeplejeråd blev inviteret. 42% besvarede undersøgelsen.
Vil du vide mere?
- Hvis du vil læse mere om partnerskaberne og erhvervskandidatuddannelserne fra SDU, kan du læse mere her: https://www.sdu.dk/da/sund-partnerskab
- Hvis du vil læse mere om den særlige aftale med SUH, kan du læse mere her: https://www.sjaellandsuniversitetshospital.dk/forskning/enheder/mvu-forskningsstoetteenheden/aktuelle-forskningsprojekter/teks-team-erhvervskandidat-i-klinisk-sygepleje-paa-suhsdu
Kontakter
Sigurd A. KristoffersenLeder af KommunikationDet Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Tlf:30100263sikri@health.sdu.dkFølg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Britt Borregaard udnævnt til professor i hjertesygdomme med særligt fokus på forskning i helbredstilstand efter hjertesygdom13.12.2024 09:03:58 CET | Pressemeddelelse
Britt Borregaard, sygeplejerske, ph.d., er ny professor i hjertesygdomme ved Klinisk Institut på Syddansk Universitet (SDU) og ved Hjertemedicinsk Afdeling på Odense Universitetshospital (OUH). Professoratet har særligt fokus på Cardiac Health Outcomes Research.
Gode nyheder: Størstedelen af børn og unge synes, det er nemt at sortere plastikaffald10.12.2024 09:58:20 CET | Pressemeddelelse
Resultater fra dette års Masseeksperiment viser, at kun 13 procent af de adspurgte børn og unge finder det svært at affaldssortere plastik.
Stor støtte og efterspørgsel fra erhvervslivet til ny kandidatuddannelse i Sønderborg6.12.2024 11:26:13 CET | Pressemeddelelse
Syddansk Universitet har fået grønt lys fra Uddannelses- og Forskningsministeriet til at uddanne erhvervsøkonomer inden for Global Supply Chain Management på SDU’s campus i Sønderborg, og bag godkendelsen er der støtte og efterspørgsel fra internationalt forankrede virksomheder beliggende i lokalområdet.
9 ud af 10 patienter med hoftebrud får hjælp af pårørende6.12.2024 11:07:04 CET | Pressemeddelelse
Et nyt studie fra Syddansk Universitet viser, at patienter efter hoftebrud modtager mere hjælp fra de pårørende på tre måneder end de modtager fra kommunale hjemmehjælp på seks måneder. Omfanget overrasker forskerne.
SDU får to nye kandidatuddannelser4.12.2024 14:16:00 CET | Pressemeddelelse
Syddansk Universitet har fået grønt lys fra Uddannelses- og Forskningsministeriet til at udbyde to nye kandidatuddannelser. Begge vil blive udbudt på SDU’s campus i Sønderborg.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum