Børnerådet

Ny undersøgelse fra Børnerådet, Danske Skoleelever og UNICEF Danmark:

Del

Folkeskolen svigter elevernes ret til medbestemmelse

Børnerådet, Danske Skoleelever og UNICEF Danmark offentliggør i dag rapporten Medbestemmelse i undervisningen – fra elevernes perspektiv, som undersøger, hvordan danske skoleelever oplever deres ret til at blive inddraget i undervisningen imødekommes. Med input fra over 1.800 elever viser undersøgelsen en klar sammenhæng mellem elevernes trivsel og deres mulighed for medbestemmelse i undervisningen.

”Resultaterne understreger behovet for en folkeskole, hvor elevernes stemme vægtes, og deres rettigheder respekteres,” udtaler Bente Boserup, forperson for Børnerådet og opdragsgiver på rapporten. Hun fortsætter: "Det er helt enkelt: Hvis vi vil have elever, der trives og er motiverede, skal vi give dem medbestemmelse i skolen. Elevernes stemme er nøglen til en folkeskole, der både løfter og engagerer."

Nøgleresultater fra undersøgelsen:

  • 3 ud af 5 elever svarer, at de sjældent eller aldrig er med til at bestemme, hvad de arbejder med i undervisningen.
  • Under 10 % af eleverne oplever, at undervisningen ofte tilpasses deres interesser.
  • Over halvdelen af eleverne ønsker sig mere medbestemmelse i undervisningen.

Formand for Danske Skoleelever, Caroline Helene Hermansen, siger: "Når vi elever får medbestemmelse og bliver inddraget, så bliver undervisningen mere end bare en sur pligt. Vores motivation for at lære bliver større, og det bliver mere meningsfuldt at gå i skole. Vi kan kun høste fordele ved inddragelse.”

Fagfornyelsen: Et afgørende moment for fremtidens folkeskole

Ekspertgruppen for fagfornyelse arbejder netop nu på folkeskolens ny fagplaner, som skal danne grundlag for undervisning i fagene fremadrettet. Ifølge Børnerådet, Danske Skoleelever og UNICEF Danmark er det på tide, at medbestemmelse bliver et fundament i tilrettelæggelsen af undervisningen, og at elevinddragelse derfor skrives ind i fagfornyelsen.

Generalsekretær i UNICEF Danmark, Susanne Dahl, påpeger: "Det siger sig selv, at børn har lettere ved at lære, hvis undervisningen tager udgangspunkt i deres interesser og involverer deres perspektiver, så selvfølgelig skal elevernes medbestemmelse fylde mere i de kommende fagplaner. Og det er ikke alene en god idé – eleverne har ifølge Børnekonventionen faktisk ret til at blive inddraget."

Med denne undersøgelse ønsker Børnerådet, Danske Skoleelever og UNICEF Danmark at cementere elevinddragelse og medbestemmelse som en central del af fremtidens folkeskole, så eleverne går fra at være passive modtagere af undervisning til at blive aktive medskabere af skolen.

Rapporten kan downloades på Børnerådets hjemmeside.

Ønsker du en udtalelse?

Undersøgelsen er gennemført i et samarbejde mellem Børnerådet, Danske Skoleelever og UNICEF Danmark. Børnerådet har været opdragsgiver, Danske Skoleelever har stået for dataindsamlingen, mens UNICEF Danmark har været primært udførende på analyserne og rapporten.

Børnerådet
Bente Boserup, forperson
Pressetelefon: 33 78 33 17

Danske Skoleelever
Caroline Hermansen, formand
Tlf. 60 40 20 00

UNICEF Danmark
Susanne Dahl, generalsekretær
Pressetelefon: 35 27 38 73

Har du spørgsmål til undersøgelsens resultater og design?

Mathias Heilesen, Chef for Public Affairs, UNICEF Danmark
Tlf. 29 90 15 89

Nøgleord

Billeder

Skoler fra rapporten, der lykkes med at give eleverne medbestemmelse:

Aarhus Kommune: Skovvangskolen
Rasmus Bilde Kjeldsen, lærer
Tlf.: 61 71 96 87

Ishøj Kommune: Strandgårdsskolen
Rikke Lange-Harpsøe, lærer og rettighedskoordinator
Tlf.: 26 80 52 54

Kolding Kommune: Vamdrup Skole
Per Rudbæk, skoleleder
Tlf. 27 82 66 46

Billund Kommune: Vestre Skole
Trine Agerbak, lærer
Tlf.: 79 72 70 28 (skolens hovednummer)

Fredensborg Kommune: Langebjergskolen
Lars Saul, lærer
Tlf. 72 56 20 15 (skolens hovednummer)

Svebølle Skole, Kalundborg Kommune
Tlf. 59 53 47 70 (skolens hovednummer)

Følg pressemeddelelser fra Børnerådet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Børnerådet

Puk Elgård stopper som forkvinde for Børnerådet13.11.2022 17:00:00 CET | Pressemeddelelse

Da jeg i foråret blev udpeget som forkvinde for Børnerådet, landede jeg et drømmejob. I den tid, jeg har arbejdet som forkvinde, har jeg lært utrolig meget. Jeg har mødt et kompetent sekretariat i Billund, og jeg har rundt i landet truffet dedikerede og dygtige fagpersoner, der har viet deres liv til at arbejde for børn og unge. Jeg har besøgt sikrede institutioner, krisecentre, foreninger, læringsforløb for anbragte børn, været på Ungdommens Folkemøde og i det hele taget talt med børn og unge om deres rettigheder og deres liv i systemet. Børnene har delt deres historier med mig. Det har været en ære, og det er oplevelser, jeg aldrig nogensinde vil glemme. Børnerådet skal sikre børns rettigheder, være rådgiver for regering og Folketing og monitorere og vurdere, om Danmark lever op til FN's Børnekonvention i lovgivning og praksis. Opgaven er stor, og der er stadig lang vej, før børns rettigheder er realiseret, som Danmark har forpligtet sig på. Jeg må konstatere, at de rammer og betinge

Børnehavebørn: Voksne skal være nærværende – ikke kun i nærheden22.5.2019 06:05:00 CEST | Pressemeddelelse

Børnerådets nye undersøgelse blandt 1278 børnehavebørn bringer børnenes egne stemmer ind i debatten om dagtilbud. Undersøgelsen viser, at de fleste børn er glade for at gå i børnehave, og de sætter pris på voksne, der lytter, viser interesse, leger og laver ting med dem. Men børnene oplever samtidig, at de voksne mest laver noget, hvor de ikke er direkte sammen med børnene.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye