Dansk Metal: Ikke-vestlige indvandrere har trukket næsten 40 procent af jobfremgangen det seneste år
Vi er afhængige af indvandrere i vores arbejdsstyrke, og derfor er det dybt problematisk, at uddannelse ikke tæller med som beskæftigelse, hvis man søger om permanent ophold eller statsborgerskab i Danmark. En ny analyse fra Dansk Metal viser, at næsten halvdelen af den samlede beskæftigelsesfremgang det seneste år skyldes ikke-vestlige indvandrere. Fraregner man ukrainere, lyder tallet på næsten 4 ud af 10.

"Vi er fuldstændig afhængige af indvandrere i vores arbejdsstyrke, som det er i dag, og derfor har vi brug for et paradigmeskifte. Det betyder, at vi skal af med tossede regler, som holder udlændinge fra arbejdsmarkedet, forhindrer dem i at videreuddanne sig eller blive i landet og hjælpe til på arbejdsmarkedet,” siger Erik Bjørsted, cheføkonom i Dansk Metal.
En ny analyse fra Dansk Metal viser, at beskæftigelsen er øget med næsten 33.000 personer det seneste år, hvoraf kun hver femte er af dansk herkomst. Fremgangen skyldes blandt andet betydelige stigninger i beskæftigelsesgraden blandt både mænd og kvinder med ikke-vestlig baggrund. For kvinder fra MENAPT-landene er beskæftigelsesgraden steget 18 procentpoint siden 2015.
Fremadrettet bliver vi markant færre danskere i den arbejdsdygtige alder. Frem mod 2070 forventer Danmarks Statistik, at vi bliver 406.000 færre 15-69-årige danskere. Når der bliver færre danskere i den arbejdsdygtige alder, er det en bunden opgave at få integreret endnu flere indvandrere og efterkommere på arbejdsmarkedet. Men desværre spænder udlændingepolitikken alt for ofte ben:
”Det er dybt problematisk, at man for at få permanent opholdstilladelse i Danmark skal have været i arbejde i 3,5 år ud af de sidste 4 år. Det kan betyde, at udlændinge fravælger uddannelse eller udskyder den, indtil de er sikre på at få permanent opholdstilladelse,” siger Erik Bjørsted og tilføjer:
”Hvis man udskyder uddannelsen, kan der gå rigtig mange år, før man står med svendebrevet i hånden. Det tager omkring 4 år at blive industritekniker. Men hvis man først arbejder i fx 4 år for at sikre sig ret til permanent opholdstilladelse, går der jo samlet 8 år inden man bliver industritekniker.”
I dag er der 4.000 ufaglærte udlændinge i industrien, som er kommet til Danmark inden for de sidste 8 år, og mange af dem har endnu ikke permanent opholdstilladelse. Samfundet ville have stor glæde af, at de fik en faglært uddannelse, men mange tør ikke tage springet på grund af reglerne.
Nøgleord
Kontakter
Erik BjørstedCheføkonom
Tlf:33 63 23 56Julie MørkebergPressekonsulent
Tlf:23311105jumo@danskmetal.dkVedhæftede filer
Følg pressemeddelelser fra Dansk Metal
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Metal
Dansk Metal: Ny aftale kan sikre dansk skibsbygning4.7.2025 19:01:51 CEST | Pressemeddelelse
Politisk aftale om bygning af forsvarsskibe i Danmark er et fremskridt for dansk forsvarsindustri og vores sikkerhed. Det kan skabe massevis af arbejdspladser.
Dansk Metal: Virksomheder med ordnede forhold bliver belønnet30.6.2025 11:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny politisk aftale belønner virksomheder med ordnede forhold. Dansk Metal roser regeringen for at slå fast, at det er overenskomsterne, der sikrer danske løn- og arbejdsvilkår.
Dansk Metal: NATO’s nye mål skal skabe arbejdspladser i Danmark25.6.2025 14:19:38 CEST | Pressemeddelelse
De nye NATO-mål for oprustning bør bruges til at styrke dansk forsvarsindustri og skabe flere arbejdspladser i Danmark. Det mener Dansk Metal, der repræsenterer ca. 100.000 medlemmer, primært i industrien.
Tillidsfolk: Et stærkt Tyskland er vigtigere end at stoppe USA's toldsatser24.6.2025 09:18:31 CEST | Pressemeddelelse
Flere tillidsfolk vurderer, at den tyske økonomi har større indflydelse på deres virksomhed, end hvis USA øger toldsatserne. Det viser en undersøgelse fra Dansk Metal.
Der er penge i kassen – så drop snak om krigsskat og nedskæringer23.6.2025 11:15:54 CEST | Pressemeddelelse
Regeringens opjustering af det økonomiske råderum viser, at Danmark har råd til både velfærd, klima og forsvar. Der er ingen grund til at spare på dagpenge eller gennemføre reformer, der rammer almindelige lønmodtagere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum