Dansk Metal: Ikke-vestlige indvandrere har trukket næsten 40 procent af jobfremgangen det seneste år
Vi er afhængige af indvandrere i vores arbejdsstyrke, og derfor er det dybt problematisk, at uddannelse ikke tæller med som beskæftigelse, hvis man søger om permanent ophold eller statsborgerskab i Danmark. En ny analyse fra Dansk Metal viser, at næsten halvdelen af den samlede beskæftigelsesfremgang det seneste år skyldes ikke-vestlige indvandrere. Fraregner man ukrainere, lyder tallet på næsten 4 ud af 10.

"Vi er fuldstændig afhængige af indvandrere i vores arbejdsstyrke, som det er i dag, og derfor har vi brug for et paradigmeskifte. Det betyder, at vi skal af med tossede regler, som holder udlændinge fra arbejdsmarkedet, forhindrer dem i at videreuddanne sig eller blive i landet og hjælpe til på arbejdsmarkedet,” siger Erik Bjørsted, cheføkonom i Dansk Metal.
En ny analyse fra Dansk Metal viser, at beskæftigelsen er øget med næsten 33.000 personer det seneste år, hvoraf kun hver femte er af dansk herkomst. Fremgangen skyldes blandt andet betydelige stigninger i beskæftigelsesgraden blandt både mænd og kvinder med ikke-vestlig baggrund. For kvinder fra MENAPT-landene er beskæftigelsesgraden steget 18 procentpoint siden 2015.
Fremadrettet bliver vi markant færre danskere i den arbejdsdygtige alder. Frem mod 2070 forventer Danmarks Statistik, at vi bliver 406.000 færre 15-69-årige danskere. Når der bliver færre danskere i den arbejdsdygtige alder, er det en bunden opgave at få integreret endnu flere indvandrere og efterkommere på arbejdsmarkedet. Men desværre spænder udlændingepolitikken alt for ofte ben:
”Det er dybt problematisk, at man for at få permanent opholdstilladelse i Danmark skal have været i arbejde i 3,5 år ud af de sidste 4 år. Det kan betyde, at udlændinge fravælger uddannelse eller udskyder den, indtil de er sikre på at få permanent opholdstilladelse,” siger Erik Bjørsted og tilføjer:
”Hvis man udskyder uddannelsen, kan der gå rigtig mange år, før man står med svendebrevet i hånden. Det tager omkring 4 år at blive industritekniker. Men hvis man først arbejder i fx 4 år for at sikre sig ret til permanent opholdstilladelse, går der jo samlet 8 år inden man bliver industritekniker.”
I dag er der 4.000 ufaglærte udlændinge i industrien, som er kommet til Danmark inden for de sidste 8 år, og mange af dem har endnu ikke permanent opholdstilladelse. Samfundet ville have stor glæde af, at de fik en faglært uddannelse, men mange tør ikke tage springet på grund af reglerne.
Nøgleord
Kontakter
Erik BjørstedCheføkonom
Tlf:33 63 23 56Julie MørkebergPressekonsulent
Tlf:23311105jumo@danskmetal.dkVedhæftede filer
Følg pressemeddelelser fra Dansk Metal
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Metal
Dansk Metal glæder sig over investeringer i erhvervsuddannelserne5.3.2025 08:56:31 CET | Pressemeddelelse
Regeringen udmønter nu de forventede midler til erhvervsuddannelserne og sikrer dermed et markant løft af uddannelserne for fremtidens faglærte. Dansk Metal forventer, det vil bidrage til at mindske frafaldet og styrke kvaliteten i undervisningen.
Dansk Metal: Ny EU-strategi kan skabe grønne, danske industriarbejdspladser26.2.2025 13:58:37 CET | Pressemeddelelse
Det er godt, at EU nu hæver de grønne ambitioner med den nye Clean Industrial Deal.
Dansk Metal: Nye penge til forsvaret skal få sikkerhed og arbejdspladser til at gå hånd i hånd19.2.2025 16:01:00 CET | Pressemeddelelse
Onsdag har regeringen præsenteret en fond, der skal bruges på indkøb til det danske forsvar. Der afsættes i alt 50 milliarder kroner i 2025 og 2026.
Nyt erhvervsrettet gymnasium er godt nyt for alle18.2.2025 22:04:23 CET | Pressemeddelelse
Regeringen, SF of Dansk Folkeparti rammer rigtigt med aftalen om en ny erhvervs- og professionsrettet gymnasieuddannelse, der skal favne bredere og præsentere de unge for flere karriereveje.
Erfarne faglærte skal fastholde erhvervsskoleelever18.2.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Gennem en ny mentorordning skal erfarne faglærte hjælpe erhvervsskoleelever med at holde ved og gennemføre den erhvervsuddannelse, de er i gang med. Bag ordningen står Dansk Metal med støtte fra A.P. Møller Fonden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum