Diabetesmedicin reducerer dødeligheden markant for hjertesvigtpatienter
En ny omfattende dansk registerundersøgelse ledet af forskere fra Statens Serum Institut viser, at behandling med såkaldte SGLT2-hæmmere nedsætter risikoen for død med 25 procent for patienter med hjertesvigt.
SGLT2-hæmmere blev oprindeligt udviklet til behandling af type 2-diabetes, men har i kliniske forsøg også vist sig at have gavnlige effekter ved hjertesvigt. Den aktuelle undersøgelse er en af de største af sin art og den første til at dokumentere effekten i almindelig klinisk praksis.
Undersøgelsen er netop blevet offentliggjort i det anerkendte medicinske tidsskrift The BMJ.
”Vores undersøgelse er vigtig, fordi den bekræfter, at de positive resultater, vi har set i kliniske forsøg, også holder stik i den virkelige verden. Og det er godt nyt for danske hjertesvigtspatienterne,” siger Henrik Svanström, seniorforsker ved Afdeling for Epidemiologisk Forskning ved Statens Serum Institut.
Han har stået i spidsen for den nye undersøgelse, der omfatter mere end 21.000 hjertesvigtspatienter med nedsat pumpefunktion. Konklusionen er, at behandling med SGLT2-hæmmere reducerer risikoen for død med 25 procent sammenlignet med standardbehandlingen.
Et glædeligt resultat
I undersøgelsen trak forskerne på data fra Dansk Hjertesvigtdatabase og andre nationale registre, der indeholder oplysninger om medicinforbrug og sygdomsdiagnoser fra perioden 2020 til 2023.
Studiet omfattede 6776 patienter med hjertesvigt, der påbegyndte behandling med SGLT2-hæmmere, og14.686 patienter, der fortsatte med standardbehandlingen. Patienterne blev i gennemsnit fulgt i ét år.
"Hjertesvigt udgør en betydelig byrde for både patienter og sundhedsvæsen. Tusindvis bliver diagnosticeret med denne kroniske lidelse hvert år, og dødeligheden er høj. Det er derfor glædeligt at se så markant en effekt på netop dødelighed”, fortæller professor Anders Hviid, som er afdelingschef ved Afdeling for Epidemiologisk Forskning og medforfatter til studiet.
Statens Serum Institut har samarbejdet med Karolinska Institutet i Sverige om undersøgelsen, og arbejdet er gennemført med støtte fra Novo Nordisk Fonden og Karolinska Institutet.
FAKTA
• Cirka 66.000 danskere lever med hjertesvigt (hjerteforeningen.dk).
• Omkring 11.000 nye tilfælde diagnosticeres årligt i Danmark (hjerteforeningen.dk).
• 82 ud af 100 patienter er stadig i live fem år efter, de der har fået konstateret hjertesvigt (hjerteforeningen.dk)
• Den nye undersøgelse konstaterer, at såkaldte SGLT2-hæmmere nedsætter risikoen for død med 25 procent for patienter med hjertesvigt.
• Selektive Sodium Glucose Co Transporter (SGLT)-2-hæmmere øger udskillelsen af blodsukker til urinen.
Kontakter
Statens Serum Instituts pressetelefon
Tlf:+45 2260 1123presse@ssi.dkOm Statens Serum Institut
Statens Serum Institut (SSI) er et institut under Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Vi forebygger og bekæmper infektionssygdomme og medfødte sygdomme gennem forskning, overvågning, diagnostik og rådgivning.
Vi stræber mod at være en internationalt førende forsknings- og beredskabsorganisation, der styrker menneskers og dyrs sundhed.
Vi er cirka 1.000 medarbejdere på SSI, og vi spænder vidt, hvad angår faggrupper. Vi beskæftiger blandt andet læger, dyrlæger, ingeniører, epidemiologer, statistikere, laboranter, og økonomer.
Følg pressemeddelelser fra Statens Serum Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Statens Serum Institut
Historisk lavt antal hiv-diagnoser blandt mænd, der har sex med mænd29.11.2024 13:10:50 CET | Pressemeddelelse
Antallet af hiv-diagnoser i Danmark var i 2023 på det laveste niveau siden 1990 blandt mænd, der har sex med mænd, viser nye tal fra Statens Serum Institut. Det bringer Danmark tættere på at eliminere aids som global folkesundhedstrussel inden 2030.
Opdateret covid-19-vaccine giver markant beskyttelse til ældre21.11.2024 12:31:46 CET | Nyhed
En ny stor nordisk undersøgelse ledet af Statens Serum Institut (SSI) viser, at den opdaterede covid-19-vaccine fra efteråret 2023 effektivt beskytter ældre mod alvorlig sygdom.
Fiskefrikadeller med listeria igen årsag til sygdomsudbrud2.11.2024 14:30:00 CET | Pressemeddelelse
Statens Serum Institut (SSI), Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet har efterforsket sygdomsudbruddet og har identificeret færdiglavede fiskefrikadeller som årsag. Fiskefrikadellerne er kaldt tilbage fra butikkerne og forbrugere.
Nyt stort studie: Trygt for piger og drenge at få HPV-vaccination23.10.2024 14:57:34 CEST | Pressemeddelelse
Den nye HPV-vaccine øger ikke risikoen for autoimmune- og inflammatoriske lidelser, fastslår forskere fra Statens Serum Institut (SSI).
Længerevarende udmattelse efter covid-19 er mindre udbredt end frygtet9.10.2024 08:08:00 CEST | Pressemeddelelse
Udmattelse som senfølge efter smitte med covid-19 er mindre udbredt end frygtet, viser nyt studie fra Statens Serum Institut. Udviklingen ses især efter, at vaccinationerne blev indført, og at omikron-varianten blev den fremherskende covid-19-variant.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum