Ny natur ved Femern Bælt-projektet kommer i det fine selskab
Sund & Bælts omfattende indsats for at skabe ny natur i forbindelse med Femern Bælt-projektet bærer frugt. Senest er et naturområde på i alt 40 hektar med en stor sø på rekordtid blevet registeret som beskyttet natur med et varieret liv af fugle og fredede planter.
Hvis du vil opleve tranernes indviklede dansetrin i foråret, frøernes kvækken i forsommeren og trækfuglenes flugt over efterårshimlen, så er de store naturområder omkring Femern Bælt-projektet ved Rødbyhavn et godt sted at starte.
Naturområderne er etableret som et led i byggeriet af den kommende tunnel til Tyskland, som erstatning for den natur, som byggepladserne og tunnelbyggeriet inddrager. Og i alle tilfælde er der adgang for besøgende i områderne undtagen i fuglenes ynglesæson.
Især fremstår et 40 hektar naturområde ved den nye Lungholm Sø øst for Rødbyhavn som et godt eksempel på, hvordan en bygherre kan bidrage til, at naturen under de rette forhold hurtigt vender tilbage.
På bare fire år er det samlede naturområde blevet indtaget af et rigt, varieret dyreliv, så Lolland Kommune nu har registreret det som særligt beskyttet natur.
”Vi har længe haft et godt øje til området ved Lungholm Sø. Men det er helt unikt at opleve et menneskeskabt naturareal udvikle sig så hurtigt og på rekordtid blive hjemsted for så mange forskellige fuglearter”, siger Dorthe Prip Lahrmann, fagkoordinator for Natur og Landbrug i Lolland Kommune, der myndighed på området.
Området, der tidligere har været dyrket landbrugsareal, blev i 2015 taget permanent ud af drift, og i 2020 blev søen etableret som erstatning for en kunstig sø, Strandholm Sø, der lå netop, hvor tunnelens indgang ligger i dag. Derfor blev søen så at sige flyttet til øst for tunnelfabrikken og opgraderet med tre yngleøer til fugle netop for at understøtte fuglelivet i området.
I dag er der i området mulighed for at opleve mere end 70 forskellige fuglearter – blandt andet den menneskesky trane - sjældne padder og den fredede orkidé majgøgeurt.
I det hele taget har naturen taget godt imod de nye områder, der er oprettet som følge af Femern Bælt-projektet, siger Dorthe Prip Lahrmann i Lolland Kommune.
”Vi arbejder tæt sammen med Femern Bælt-projektet om naturindsatsen i området. Det handler om, at man giver naturen de bedst mulige betingelser for at bide sig fast. Derefter kan naturen overraskende hurtigt udvikle sig til et robust levested for dyr og planter”, siger hun.
Hos Sund & Bælt, der er det statslige selskab bag byggeriet af Femern Bælt-tunnelen, glæder man sig over, at flere års naturindsats allerede bærer frugt. Ditte Hjort, projektleder i Sund & Bælt, fremhæver både samarbejdet med Lolland Kommune og lokale partnere om at skabe naturområder med succes.
”Vi indgår gerne i samarbejder med både lokale jordejere og offentlige myndigheder som Lolland Kommune. Når vi etablerer natur, så udnytter vi de forhold, der allerede er til stede i området, og skaber på den måde sammenhængende natur. Vores mål er, at den også udvikler sig til beskyttet natur, og derfor følger vi alle vores initiativer grundigt til dørs, så vi er sikre på, at naturen faktisk udvikler sig i en sund retning”, siger Ditte Hjort.
Om Femern Bælt-projektets naturtiltag
I forbindelse med etableringen af Femern Bælt-tunnelen mellem Danmark og Tyskland bliver der skabt en stribe små og store sammenhængende naturområder til gavn for planter, dyr og mennesker.
I alt skaber tunnelprojektet over 600 hektar ny natur på dansk og tysk side. Blandt andet:
- Over 40 nye vandhuller
- Naturbælte på 60 hektar fra Rødby til Rødbyhavn
- Ny Lungholm Sø med yngleøer til fugle
- 42 hektar nyt vådområde ved Lidsø Naturpark
- Samarbejde med Hempel Fonden om Saksfjed Vildmark på 800 hektar
- 42 hektar nye stenrev sydøst for øen Fehmarn
Kontakter
Andrew Crone-LangkjærKommunikationskonsulent, Sund & Bælt
Tlf:+4542262600acl@sbf.dkBilleder
Links
Følg pressemeddelelser fra Sund & Bælt
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sund & Bælt
Rampen ved afkørsel 45, Nyborg Ø, er åben igen20.12.2024 11:41:49 CET | Pressemeddelelse
Sund & Bælt har færdiggjort arbejdet med etablering af ny støjskærm ved Nyborg. Rampen ved afkørsel 45, Nyborg Ø, kan derfor igen benyttes. I forbindelse med den politiske aftale om Infrastrukturplan 2035, hvor der blev afsat en pulje til støjbekæmpelse, har Sund & Bælt etableret en ny, lydabsorberende støjskærm ved afkørsel 45, Nyborg Ø, på motorvej E20. Rampen ved afkørsel 45, som har været midlertidig lukket, mens arbejdet har stået på, er derfor åben igen. Projektet strækker sig over 560 meter i østlig retning fra afkørsel 45, Nyborg Ø. Sund & Bælt har etableret en fem meter høj støjskærm langs afkørsel 45 og en tre meter høj støjskærm på eksisterende støjvold.
Presseinvitation: Første spadestik til udvidelsen af Københavns Lufthavns Station19.12.2024 10:42:03 CET | Presseinvitation
Sund & Bælt har fornøjelsen af at invitere pressen til første spadestik til udvidelsen af Københavns Lufthavns Station med deltagelse af borgmester Allan S. Andersen, Tårnby Kommune, og overborgmester Lars Weiss, Københavns Kommune.
Sådan ser juletrafikken ud på Storebæltsbroen18.12.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Julen står for døren, og det betyder øget trafik på Storebæltsbroen, når op mod 250.000 trafikanter pakker bilen og krydser landet. I år forventes den 26. december at blive den travleste rejsedag, mens trafikken fordeler sig jævnt i dagene op til juleaften.
Rambøll vinder udbud på udvidelse af jernbanespor i København13.12.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Sund & Bælt har valgt Rambøll som rådgiver til anlæg af overhalingsspor ved Kalvebod. Projektet er en del af Infrastrukturplan 2035 og er afgørende for at opnå de fulde gevinster af en sydlig jernbanekorridor fra Roskilde via København Syd til Københavns Lufthavn. Projektet omfatter etablering af to overhalingsspor ved Kalvebod mellem stationerne København Syd og Ørestad. Overhalingssporene etableres for at forbedre togtrafikken og sikre kapacitet til både gods- og passagertog i forbindelse med den øgede jernbanetrafik, der forventes med den kommende Femern Bælt-forbindelse. Rambøll er ligeledes rådgiver for Sund & Bælt på Femern Bælt-projektet. "Vi er meget tilfredse med at have Rambøll med ombord som rådgiver på projektet. Deres erfaring og tekniske ekspertise vil være en stor fordel i realiseringen af overhalingssporet ved Kalvebod," siger Klaus Jørgensen, der er direktør for Større Projekter hos Sund & Bælt. Projektet indgår i det transeuropæiske transportnetværk, TEN-T, og har opn
Historisk operation på Storebæltsbroen29.11.2024 08:10:00 CET | Pressemeddelelse
Sund & Bælt har, efter flere års forberedelser, nu løftet den vestlige del af Storebæltsbroen for første gang. Broløftet har til formål at udskifte de vitale dele, der giver broen fleksibilitet. Vedligeholdelsen kommer til at ske, uden at bilisterne bemærker det.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum