Ny natur ved Femern Bælt-projektet kommer i det fine selskab
Sund & Bælts omfattende indsats for at skabe ny natur i forbindelse med Femern Bælt-projektet bærer frugt. Senest er et naturområde på i alt 40 hektar med en stor sø på rekordtid blevet registeret som beskyttet natur med et varieret liv af fugle og fredede planter.

Hvis du vil opleve tranernes indviklede dansetrin i foråret, frøernes kvækken i forsommeren og trækfuglenes flugt over efterårshimlen, så er de store naturområder omkring Femern Bælt-projektet ved Rødbyhavn et godt sted at starte.
Naturområderne er etableret som et led i byggeriet af den kommende tunnel til Tyskland, som erstatning for den natur, som byggepladserne og tunnelbyggeriet inddrager. Og i alle tilfælde er der adgang for besøgende i områderne undtagen i fuglenes ynglesæson.
Især fremstår et 40 hektar naturområde ved den nye Lungholm Sø øst for Rødbyhavn som et godt eksempel på, hvordan en bygherre kan bidrage til, at naturen under de rette forhold hurtigt vender tilbage.
På bare fire år er det samlede naturområde blevet indtaget af et rigt, varieret dyreliv, så Lolland Kommune nu har registreret det som særligt beskyttet natur.
”Vi har længe haft et godt øje til området ved Lungholm Sø. Men det er helt unikt at opleve et menneskeskabt naturareal udvikle sig så hurtigt og på rekordtid blive hjemsted for så mange forskellige fuglearter”, siger Dorthe Prip Lahrmann, fagkoordinator for Natur og Landbrug i Lolland Kommune, der myndighed på området.
Området, der tidligere har været dyrket landbrugsareal, blev i 2015 taget permanent ud af drift, og i 2020 blev søen etableret som erstatning for en kunstig sø, Strandholm Sø, der lå netop, hvor tunnelens indgang ligger i dag. Derfor blev søen så at sige flyttet til øst for tunnelfabrikken og opgraderet med tre yngleøer til fugle netop for at understøtte fuglelivet i området.
I dag er der i området mulighed for at opleve mere end 70 forskellige fuglearter – blandt andet den menneskesky trane - sjældne padder og den fredede orkidé majgøgeurt.
I det hele taget har naturen taget godt imod de nye områder, der er oprettet som følge af Femern Bælt-projektet, siger Dorthe Prip Lahrmann i Lolland Kommune.
”Vi arbejder tæt sammen med Femern Bælt-projektet om naturindsatsen i området. Det handler om, at man giver naturen de bedst mulige betingelser for at bide sig fast. Derefter kan naturen overraskende hurtigt udvikle sig til et robust levested for dyr og planter”, siger hun.
Hos Sund & Bælt, der er det statslige selskab bag byggeriet af Femern Bælt-tunnelen, glæder man sig over, at flere års naturindsats allerede bærer frugt. Ditte Hjort, projektleder i Sund & Bælt, fremhæver både samarbejdet med Lolland Kommune og lokale partnere om at skabe naturområder med succes.
”Vi indgår gerne i samarbejder med både lokale jordejere og offentlige myndigheder som Lolland Kommune. Når vi etablerer natur, så udnytter vi de forhold, der allerede er til stede i området, og skaber på den måde sammenhængende natur. Vores mål er, at den også udvikler sig til beskyttet natur, og derfor følger vi alle vores initiativer grundigt til dørs, så vi er sikre på, at naturen faktisk udvikler sig i en sund retning”, siger Ditte Hjort.
Om Femern Bælt-projektets naturtiltag
I forbindelse med etableringen af Femern Bælt-tunnelen mellem Danmark og Tyskland bliver der skabt en stribe små og store sammenhængende naturområder til gavn for planter, dyr og mennesker.
I alt skaber tunnelprojektet over 600 hektar ny natur på dansk og tysk side. Blandt andet:
- Over 40 nye vandhuller
- Naturbælte på 60 hektar fra Rødby til Rødbyhavn
- Ny Lungholm Sø med yngleøer til fugle
- 42 hektar nyt vådområde ved Lidsø Naturpark
- Samarbejde med Hempel Fonden om Saksfjed Vildmark på 800 hektar
- 42 hektar nye stenrev sydøst for øen Fehmarn
Kontakter
Andrew Crone-LangkjærKommunikationskonsulent, Sund & Bælt
Tlf:+4542262600acl@sbf.dkBilleder
Links
Følg pressemeddelelser fra Sund & Bælt
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sund & Bælt
Påskeferien skaber øget trafik over Storebælt9.4.2025 11:45:59 CEST | Pressemeddelelse
De travleste rejsedage over Storebælt er skærtorsdag samt 1. og 2. påskedag. For at markere helligdagene lyses pylonerne op i gult.
Vedligehold påvirker trafikken på Storebæltsbroen i næste uge3.4.2025 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Fra mandag den 7. til fredag den 11. april, bliver der udført vedligeholdelsesarbejde på Storebæltsbroen i aften- og nattetimerne. I denne periode vil der være dobbeltrettet trafik. Broen lukkes kortvarigt ad flere omgange for at omlægge trafikken.
Stigende trafik og vigtige milepæle i projekterne27.3.2025 13:26:54 CET | Pressemeddelelse
I 2024 blev der sat ny rekord for trafikken på begge broer. På Storebæltsbroen var væksten især drevet af lastbiltrafikken, mens det på Øresundsbron var personbiltrafikken, der drev årets vækst. Trafikudviklingen bidrager positivt til resultatet, som lå over forventningerne for året. På Storebæltsbroen steg lastbiltrafikken med 3,0 pct, mens der var et mindre fald i personbiltrafikken på 0,2 i forhold til 2023. I gennemsnit passerede mere end 37.000 køretøjer forbindelsen i døgnet, og vejtrafikken satte ny årsrekord med knap 13,7 mio. køretøjer. Omsætningen fra vejtrafikken på Storebæltsforbindelsen var på 3.237 mio. kr. og steg med 2,6 pct. i forhold til 2023. På Øresundsbron steg personbiltrafikken med 3,8 pct., mens lastbiltrafikken endte med en stigning på 1,2 pct. Vejtrafikken satte ny årsrekord med 7,6 mio. køretøjer, og knap 21.000 kørte dagligt over forbindelsen i 2024. I delårsrapporten fra 3. kvartal var forventningen til årets resultat før dagsværdireguleringer og skat i stø
Sund & Bælt foretager miljøundersøgelser i Østersøen27.3.2025 09:03:24 CET | Pressemeddelelse
Havområderne ved Kriegers Flak og Rønne Banke kan være gode steder at skaffe råstoffer til en Østlig Ringvej, der kan lede trafik uden om de indre dele af København. Derfor gennemfører Sund & Bælt nu undersøgelser af havbunden som led i miljøkonsekvensvurderingen af projektet.
Dykkere finder granater i Københavns Havn21.3.2025 12:48:32 CET | Pressemeddelelse
Marinarkæologer er i disse uger i vandet for at lede efter kulturhistoriske genstande i forbindelse med miljøkonsekvensvurderingen af Østlig Ringvej. Forleden fandt de dog noget langt mere sprængfarligt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum