Tænketanken Prospekt: Det er tid til at tage den familiepolitiske samtale alvorligt.
Familien og familiepolitikken er tilbage på den politiske dagsorden. Men er det nok i en tid, hvor familierne er presset og har travlt? Tænketanken Prospekt tager derfor initiativ til at revitalisere samtalen om familiepolitikken og understreger dermed vigtigheden af at handle nu og skabe gode rammer, der imødekommer de forskellige behov, som familierne har.

Når familierne har det godt, har Danmark det godt. Det er en sætning, der efterhånden har vundet indpas på Christiansborg. Familien er nemlig på vej tilbage på den politiske dagsorden, men desværre sker det på en mørk baggrund præget af pressede familier, der har svært ved at finde balancen mellem arbejds- og familieliv.
Regeringen har udtalt, at de ønsker at "indlede en samtale" om familiepolitik. Problemet er imidlertid, at vi allerede har en familiepolitik, der er forkert udformet og mangler sammenhæng. Hos Tænketanken Prospekt mener vi, at det er afgørende, at politikerne tør tage stilling til familiepolitikken og kommunikere deres holdninger åbent. Men det kræver en modig tilgang til samtalen, for man inviterer sig selv ind i familiernes dagligdag, ind i stuerne og sætter sig, måske, en anelse uanmeldt ved spisebordene. Men det er en nødvendighed.
"Vi svigter familierne, hvis vi ikke åbner for en ægte diskussion om deres rammer og samfundets strukturer. Ligegyldighed i familiepolitik er uholdbart; vi har brug for plads til flere familieformer, boligtyper og pasningsmuligheder. Når familierne trives, trives Danmark. Det kræver, at vi giver forældrene frihed til selv at bestemme, hvad deres familie har brug for," forklarer Isabella Arendt, familiepolitisk rådgiver ved Tænketanken Prospekt.
Fire familiepolitiske forslag
Isabella Arendt har sammen med tænketankens programleder Christians Egander Skov derfor også fire forslag til, hvordan man netop bryder med den ensrettende hverdagsmodel for familielivet, hvor begge forældre forventes at arbejde 37 timer om ugen, mens børnene passes i offentlige institutioner. – En tilgang som koster familierne træthed og stress og strækker sig langt fra den ideale forestilling om det gode familieliv.
Det handler om, at vi skal skabe rammer, der tillader fleksibilitet og tilpasning til de unikke behov, hver familie besidder.
- Fleksible Arbejdsmodeller: Tillad variation i arbejdstidsfordelingen mellem forældre uden skattemæssige ulemper.
- Fleksible Pasningsmodeller: Giv familier frihed til at vælge deres ideelle pasningsløsninger.
- Styrkelse af Familienetværk: Mulighed for bedsteforældre at tage barsel for at hjælpe med børnepasning.
- Frihed til Familier: Giv familier større frihed til at vælge fordelingen af barsel, arbejde og fritid.
"Vi må anerkende den mangfoldighed, der findes i det moderne familieliv og give familierne mulighed for at vælge den hverdagsmodel, der passer til dem. Fleksibilitet er derfor altafgørende for at støtte forældrene i at finde balancen mellem arbejde, fritid og omsorg – for både børnene og hinanden. Det kræver dog mod at tage samtalen om familien, da man jo netop træder ind over dørtærsklen til privatlivet", konkluderer programleder Christian Egander Skov.
Tænketanken afholder den 11. november Familiepolitisk debat: Har vi glemt familien?
Her vil Isabella Arendt, familiepolitisk rådgiver ved Tænketanken Prospekt, og Sine Penthin Grumløse, ph.d. i dansk familiepolitik og docent ved Professionshøjskolen Absalon, i en samtale fokusere på, hvordan vi kan give familier mulighed for at vælge hverdagsmodeller, der passer til deres unikke behov.
Debatten vil foregå på Vartov i Farvergade 27, 1463 København K den 11. november fra klokken 17-19 og koster 50,-
Nøgleord
Kontakter
Tine ObelPresse- og kommunikationschef
Tlf:28294630to@taenketankenprospekt.dkIsabella Arendtfamiliepolitisk rådgiver
Christian Egander SkovKonsulent & Programleder for Medborgerskab og samfundspolitik
ces@taenketankenprospekt.dkBilleder

Links
Om Tænketanken Prospekt
Prospekt er Danmarks nye værdipolitiske tænketank. Med udgangspunkt i den kristne-humanistiske kulturtradition arbejder vi for at styrke forudsætningerne for det gode samfund og den ansvarlige borger.
Følg pressemeddelelser fra Tænketanken Prospekt
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Tænketanken Prospekt
Ny bog fra rådgiver ved Tænketanken Prospekt: Dydsetikken er ammunition til et bedre samfund.3.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Alexander Sokol, ph.d. og rådgiver ved Tænketanken Prospekt, udgiver den 3. april "Dyd – Oprids af en værdibaseret samfundsorden", hvor han argumenterer for, at dydsetikken er det våben, vi skal bruge til at konfrontere de aktuelle samfundsproblemer og kriser samt modvirke moralsk forfald.
Ny analyse fra Tænketanken Prospekt: Bedsteforældre er børnefamiliernes grå guld.21.3.2025 07:27:07 CET | Pressemeddelelse
En ny analyse fra Tænketanken Prospekt viser, at bedsteforældre spiller en afgørende rolle hjemme hos de danske børnefamilier – ikke kun som børnepassere, men også som økonomisk og følelsesmæssig støtte samt som uvurderlig hjælp i hverdagens praktiske gøremål.
Tænketanken Prospekt: Folkekirken bør stå i front, når vi tager afsked med vores kære - ikke bedemændene.3.3.2025 14:32:12 CET | Pressemeddelelse
Tænketanken Prospekt kritiserer kirkeministerens forslag om at tillade, at aske fra afdøde kan indarbejdes i smykker, og understreger, at folkekirken skal sikre en værdig og meningsfuld afsked for de afdøde.
Tænketanken Prospekt om Trivselskommissionens anbefalinger: Forældrene og familien er nøglen til et godt børne- og ungeliv25.2.2025 11:19:18 CET | Pressemeddelelse
Tænketanken Prospekt roser Trivselskommissionens anbefalinger og fremhæver familiens afgørende rolle i at skabe gode rammer for børn og unges udvikling.
Tænketanken Prospekt sætter familien til debat: Hvad er fremtiden for familielivet?21.2.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Færre stifter familie, og færre sætter børn i verden – hvor skal det ende, og hvad kan vi gøre? Disse spørgsmål tager Tænketanken Prospekt op til debat lørdag den 22. februar, når de i samarbejde med Årsskriftet Critique og Konservative Studenter afholder den familiepolitiske konference: "Har vi en fremtid efter familien?".
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum