Danmarks Frie Forskningsfond

Ny forskning skal bidrage til bæredygtig udvikling i Arktis

Del

10 nye forskningsprojekter skal bidrage til at styrke den bæredygtige udvikling i Arktis gennem en større forståelse af klimaforandringerne og deres betydning for biodiversitet, økosystemer, kulturarv og levevilkår.

Hvordan kan vi understøtte bæredygtig bevaring og forvaltning af rensdyr i Grønland? Hvordan har fortidens klimaændringer påvirket den grønlandske iskappe og de omgivende marine miljøer? Hvordan kan vi sikre bevarelsen af ikoniske arktiske arter, der er afgørende for fødevaresikkerheden og økonomisk stabilitet i arktiske samfund?

Det er blot nogle af de spørgsmål, som undersøges i de 10 forskningsprojekter, som har modtaget støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond.

Se forskningsprojekterne her.

»Det er vigtigt, at vi bevarer et stort fokus på forskning i Arktis, både hvad angår naturen og miljøet, men i høj grad også menneskene og kulturen. Derfor er jeg glad for at se, at der har været stor interesse og konkurrence om midlerne, og at så mange vigtige og spændende projekter nu kan få luft under vingerne. Det er jeg også, fordi vi på forskningsreserven for næste år igen har afsat midler til at støtte flere vigtige forskningsprojekter om Arktis, « siger Christina Egelund, uddannelses- og forskningsminister.

Ansøgningerne er blevet grundigt behandlet og vurderet af fondens tematiske udvalg, DFF | Tematisk forskning – Arktisk forskning – Klimaforandringer og bæredygtige arktiske samfund. Der er lagt vægt på, at der er mulighed for forskning inden for alle faglige hovedområder, som kan bidrage til en bæredygtig udvikling af Arktis.

»Det er nogle rigtig spændende projekter, som har fået en bevilling. Projekterne beskæftiger sig med de naturvidenskabelige processer i relation til klimaforandringerne i Arktis, de arktiske økosystemer og bæredygtig udvikling og forvaltning i Arktis med fokus på Grønland, « siger Thomas Ingeman-Nielsen, der er formand for udvalget.

Læs casen: Den grønlandske slædehunds fremtid kan måske blive bestemt af dens fortid.

»Det er første gang, at Danmarks Frie Forskningsfond uddeler midler direkte til forskning på det arktiske område, og der har været stor interesse med hele 75 ansøgninger. Muligheden for at opbygge kapaciteten på det her forskningsområde er stor, og det er i høj grad også vigtigt for at kunne gøre os klogere på klimaforandringerne og konsekvenserne for de mennesker, som oplever det på allertætteste hold, « siger Søren Serritzlew, formand for bestyrelsen for Danmarks Frie Forskningsfond.

Fakta om uddelingen af ’Arktisk forskning – Klimaforandringer og bæredygtige arktiske samfund’

Danmarks Frie Forskningsfond har modtaget i alt 75 ansøgninger, og der er uddelt 40,6 millioner kroner til 10 projekter. Succesraten er 13,3 % målt på antal ansøgninger.

Programmet ’Arktisk forskning – Klimaforandringer og bæredygtige arktiske samfund’ er en del af de tematiske uddelinger, som er en politisk, strategisk satsning inden for et bestemt tema, som er åbent for bidrag fra alle videnskabelige områder, der kan bidrage med viden til temaet. Tematisk forskning fungerer som et supplement til den frie, uafhængige forskning, der er baseret på forskernes egne nysgerrighedsdrevne initiativer.

Danmarks Frie Forskningsfond har siden 2018 udmøntet forskningsbevillinger inden for politisk fastsatte temaer, som er finansieret ved årlige politiske aftaler om fordeling af forskningsreserven.

Der tages forbehold for ændrede bevillingsbeløb og antal bevillinger ved den kommende administrative gennemgang.

Kontakter

Om Danmarks Frie Forskningsfond

Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) finansierer forskning af højeste internationale kvalitet og styrker den nybrudskabende forskning i Danmark. Fonden investerer i risikovillig forskning, der er baseret på forskernes idéer inden for og på tværs af videnskabelige områder. Fonden uddeler også hvert år tematiske midler til politiske og strategiske satsninger.

DFF fremmer internationalisering af forskningen og styrker det unge talent såvel som den erfarne forsker. Herudover yder fonden forskningsfaglig rådgivning til minister, Folketing og det øvrige danske og internationale forskningslandskab. Det sker med baggrund i ekspertise og faglig diversitet gennem fondens 84 bestyrelses- og rådsmedlemmer, der alle er anerkendte og aktive forskere.

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye