Fiskefrikadeller med listeria igen årsag til sygdomsudbrud
Statens Serum Institut (SSI), Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet har efterforsket sygdomsudbruddet og har identificeret færdiglavede fiskefrikadeller som årsag. Fiskefrikadellerne er kaldt tilbage fra butikkerne og forbrugere.

Statens Serum Institut (SSI) har siden midten af juli registreret syv patienter med den samme type af den fødevarebårne bakterie Listeria monocytogenes. De syge er i alderen 33-89 år, er fordelt over hele landet og er seks kvinder og én mand. Alle patienterne har været indlagt, og én er død indenfor 30 dage fra påvisning af listeriabakterien.
”Ved sammenligning af bakterier fra patienter og miljøprøver fra producenten har vi fundet, at bakterierne er helt ens. Sammenholdt med, at patienterne har oplyst, at de har spist fiskefrikadeller, viser dette, at smitten er kommet herfra,” siger Luise Müller, der er epidemiolog på SSI.
I udlandet er der registreret to sygdomstilfælde med samme type Listeria monocytogenes. Der er kendskab til, at den ene ligeledes har spist danske fiskefrikadeller fra samme producent, men solgt i en lokal supermarkedskæde.
Fiskefrikadellerne er kaldt tilbage
Producenten Jeka Fish har tilbagekaldt flere varianter og partier af fiskefrikadeller og har derudover igangsat tiltag for at undgå listeria i produktionen.
”Jeka Fish har tilbagekaldt fiskefrikadeller, som nu er taget af hylderne. Men har man produkterne derhjemme, er det vigtigt at smide dem ud eller leverer tilbage til butikken,” siger Annette Perge, sektionsleder i Fødevarestyrelsen.
Produkterne er solgt i Lidl og Coops butikker (SuperBrugsen, Kvickly, Dagli'Brugsen, Brugsen og 365 Discount).
Se hvilke fiskefrikadeller der er tilbagekaldt
DTU Fødevareinstituttet, SSI og Fødevarestyrelsen har analyseret og sammenlignet de listeria-bakterier, der blev fundet i patienterne og i miljøprøver fra virksomheden, ved brug af DNA-typning. Typen er den samme som blev fundet i fiskefrikadeller fra samme virksomhed i 2022.
Hvis du har spist noget fra de tilbagekaldte partier
Selv om man har spist de fiskefrikadeller, der nu er kaldt tilbage, er der meget lille risiko for, at man bliver syg. Man er i risiko for at blive alvorligt syg med listeria, hvis man er ældre, har svækket immunsystem på grund af anden alvorlig sygdom eller er gravid.
Man bør kontakte læge, hvis man har høj feber, kulderystelser, muskelømhed og påvirket almentilstand; nakke-/rygstivhed eller ændret bevidsthedsniveau.
Fakta om listeria
Fødevarestyrelsen har en række råd til, hvordan disse særligt sårbare grupper kan undgå listeria:
- Spis koldrøget fisk, gravad fisk og kød- og fiskepålæg så friskt som muligt
- Hold køleskabstemperaturen på 5 °C eller koldere
- Undgå at indtage upasteuriseret mælk og bløde råmælksoste
Læs mere
Læs mere om udbruddet på SSI’s hjemmeside.
Sådan undgår du listeria, hvis du er syg.
Sådan undgår du listeria, hvis du er gravid.
Yderligere oplysninger
Fødevarestyrelsens presse: presse@fvst.dk, telefon 2284 4834
Statens Serum Institut: epidemiolog Luise Müller telefon 41729670
DTU Fødevareinstituttet: kommunikation@food.dtu.dk, telefon 2284 4861
Om Statens Serum Institut
Statens Serum Institut (SSI) er et institut under Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Vi forebygger og bekæmper infektionssygdomme og medfødte sygdomme gennem forskning, overvågning, diagnostik og rådgivning.
Vi stræber mod at være en internationalt førende forsknings- og beredskabsorganisation, der styrker menneskers og dyrs sundhed.
Vi er cirka 1.000 medarbejdere på SSI, og vi spænder vidt, hvad angår faggrupper. Vi beskæftiger blandt andet læger, dyrlæger, ingeniører, epidemiologer, statistikere, laboranter, og økonomer.
Følg pressemeddelelser fra Statens Serum Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Statens Serum Institut
Opdaterede vacciner yder stærk beskyttelse mod nye covid-19-varianter25.4.2025 13:21:54 CEST | Pressemeddelelse
Nyt dansk studie viser, at de opdaterede covid-19-vacciner fortsat beskytter effektivt mod alvorlig sygdom og død – også over for nye virusvarianter.
Næsten alle danske børn bliver vaccineret – ny temaside giver overblik over tilslutningen25.4.2025 10:07:08 CEST | Pressemeddelelse
I forbindelse med den europæiske immuniseringsuge i uge 18 lancerer Statens Serum Institut (SSI) et nyt overblik over tilslutningen til Børnevaccinationsprogrammet, hvor man kan se de nyeste tal for 2024. Tallene peger på en høj tilslutning til programmet.
Klimahandledag: Proaktiv indsats for danskernes sundhed24.4.2025 10:30:19 CEST | Pressemeddelelse
I anledning af Danmarks Nationale Klimahandledag sætter Statens Serum Institut (SSI) fokus på de sundhedsmæssige konsekvenser af klimaforandringer, og hvordan vi i Danmark bliver bedre til at håndtere dem.
Automatiseret overvågningssystem styrker Danmarks pandemiberedskab22.4.2025 10:02:55 CEST | Pressemeddelelse
Under covid-19-pandemien, som begyndte for fem år siden, etablerede Statens Serum Institut (SSI) et automatiseret overvågningssystem til at overvåge smitte og vaccination. Systemet gjorde det muligt at reagere hurtigt og effektivt og give adgang til tidstro data og opgørelser. En netop offentliggjort artikel fra SSI beskriver overvågningssystemet og læringspunkter, som kan danne grundlag for fremtidens infektions- og pandemiberedskab.
Invitationsbreve øger vaccinetilslutningen blandt danske børn3.4.2025 12:44:24 CEST | Pressemeddelelse
Et aktivt påmindelsessystem, hvor forældre modtager invitationsbreve via e-Boks før børnevaccination, øger både tilslutningen og rettidigheden, viser en ny undersøgelse fra Statens Serum Institut. Undersøgelsen omfatter Pentavac-vaccinerne ved 3, 5 og 12 måneder samt MFR-vaccinen ved 15 måneder. Effekten er størst for de sidst givne af disse vaccinationer, viser undersøgelsen, der ikke omfatter vaccinationer til 4-, 5- og 12-årige.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum