Nye midler driver arbejdet med danske sprogmodeller yderligere fremad
Aftalepartierne bag forskningsreserven er blevet enige om at afsætte 10 millioner kroner til forskning og innovation i danske sprogmodeller baseret på generativ kunstig intelligens i regi af Danish Foundation Models, der er et samarbejde mellem danske universiteter og Alexandra Instituttet.
Midlerne udmøntes af Uddannelses- og Forskningsministeriet til Alexandra Instituttet på vegne af Danish Foundation Models. De 10 millioner kroner er til rådighed for 2025 og første fase i en længere forsknings- og innovations indsats.
Det er virkelig godt nyt. Vi knokler dagligt på at indsamle danske data, så vi kan træne danske sprogmodeller. Det er en krævende opgave, men med de nye midler kan vi øge vores indsats, der i sidste ende vil gavne dansk erhvervsliv og den offentlige sektor, forklarer Jens Kaas Benner, leder af Alexandra Instituttets AI lab.
Ifølge McKinseys rapport fra 2023 kan generativ AI skabe en økonomisk værdi på mellem 230 og 290 milliarder kroner i Danmark frem mod 2040, hvoraf halvdelen kan komme fra den offentlige sektor. Det samlede potentiale estimeres således til en vækst på omkring 10% af Danmarks BNP. Teknologien kontrolleres i dag primært af nogle få amerikanske tech-giganter, hvilket skaber strategiske udfordringer for Danmark, Norden og EU.
Siden vi lancerede ”Dansk Sprogmodel Konsortium” i samarbejde med IBM og Dansk Erhverv har der været fuld damp på at træne sprogmodellerne. Udviklingen af grundmodellerne sker i regi af Danish Foundation Models, der er et samarbejde mellem Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Syddansk Universitet og Alexandra Instituttet, forklarer Jens Kaas Benner.
Massiv efterspørgsel fra danske private virksomheder og offentlige organisationer
I Dansk Sprogmodel Konsortium samarbejder danske virksomheder om at støtte udviklingen af en fælles dansk sprogmodel, hvor medlemsvirksomhederne bidrager med data til træning af en dansk grundmodel.
Vi er i dialog med mere end 100 organisationer, der søger om deltagelse, og vi har allerede engageret en bred vifte af offentlige og private virksomheder, bl.a.: Aeven, DLA Piper, Lydmaskinen, 2021.ai, Bagger-Sørensen, Falck, FSR, JN Data, Makeable, Norlys, Ordbogen.com, Salling Group, SDC, TDC, Topdanmark, Visma Enterprise, cBrain, ATP, HOFOR, Kommunernes Landsforening, KOMBIT, Region Nordjylland, Odense Kommune, Aarhus Kommune og EdTech Denmark, nævner Jens Kaas Benner.
Kontakt
For yderligere info kontakt Jens Kaas Benner på jens.benner@alexandra.dk eller på telefon: +45 2091 1103
Alexandra Instituttet
100 eksperter under ét tag
Alexandra Instituttet hjælper offentlige og private virksomheder med at anvende den nyeste it-forskning og teknologi. Vores udgangspunkt er samfundsmæssige problemstillinger og behov for at omsætte den nyeste forskning til innovative løsninger.
Hos os finder du stærke kompetencer inden for blandt andet Visual computing, kunstig intelligens, IoT, cybersikkerhed, interaktionsdesign og smarte produkter.
Vi arbejder i et tværfagligt miljø og er et hold af højtkvalificerede specialister, der hurtigt kan forstå din organisations og dine brugeres problemstillinger.
Vi er Danmarks eneste Godkendte Teknologiske Service-institut specialiseret i it og digitalisering.
Følg pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet
Global producent af klimaudstyr til landbruget har fået hjælp til at finde fælles fodslag inden for IoT-sikkerhed25.10.2024 12:06:07 CEST | Pressemeddelelse
Der er mange spørgsmål, der melder sig, når man som producent digitaliserer og kobler de fysiske produkter til nettet. Hvem har ansvaret og hvordan gør man cybersikkerhed til en integreret del af hele produktudviklingen. De spørgsmål fik SKOV, der har specialiseret sig i at fremstille køle- og ventilationsanlæg til svine- og fjerkræstalde, hjælp til ved at deltage i et af de udviklingskurser i cybersikkerhed, som Industriens Fond udbyder i samarbejde med Alexandra Instituttet.
AI-software hjælper C.C. Jensen med at styre tørreprocessen i deres produktion af oliefiltre3.10.2024 10:23:20 CEST | Pressemeddelelse
Kunstig intelligens hjælper C.C. Jensen med at estimere restfugten i deres oliefiltre. De nye metoder hjælper Svendborg-virksomheden med at reducere energiforbruget samtidig med, at de kan bevare den ensartede kvalitet, som de har i deres produkter.
375 timers indtaling af danske dialekter er netop frigivet til gratis brug: Det kan forbedre stemmestyrede hjælpemidler og automatisere notatskrivning13.9.2024 10:45:27 CEST | Pressemeddelelse
Fra Flensborg til Bornholm har danskere i alle aldre med forskellige dialekter bidraget med deres stemme som skal styrke dansk taleteknologi. Tale-datasættet er det største af sin art til dato og kan forbedre brugen af taleteknologi herhjemme.
Alexandra Instituttet har bragt Danmark foran digitalt i 25 år26.8.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når Alexandra Instituttet fylder et kvart århundrede den 27. august, er det et klart bevis på, at missionen med at skabe forretning med anvendt it-forskning er lykkedes. Udover at stå bag forskning, der har ført til flere digitale løsninger og spin out virksomheder, så har Alexandra Instituttet frem for alt ageret teknologisk sparringspartner for et utal af virksomheder og hjulpet dem med at styrke deres konkurrenceevne.
20 virksomheders erfaring med kunstig intelligens i praksis7.8.2024 16:20:19 CEST | Pressemeddelelse
Alexandra Instituttet interviewede 20 virksomheder for at samle deres erfaringer med kunstig intelligens. I denne rapport kan andre danske virksomheder bruge dem i deres jagt på AI-potentialet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum