Syv ud af ti børn af forældre med psykisk sygdom får ingen hjælp
På trods af bred anerkendelse af, at børn af forældre med psykisk sygdom er særligt sårbare, modtager næsten syv ud af ti ingen støtte. En ny rapport kortlægger de mange forhindringer, der fortsat står i vejen for at hjælpe børnene. TrygFonden og Psykiatrifonden vil skabe de nødvendige forandringer med indsatsen ’Grib børnene’, som handler om at udvikle tiltag, der hjælper børn og deres familier til at få den rette støtte i en svær situation.
To ud af fem børn i Danmark vokser op i familier, hvor psykisk sygdom spiller en markant rolle i hverdagen. Disse børn har en væsentligt højere risiko for selv at udvikle psykiske problemer. Det kan have alvorlige konsekvenser for deres trivsel og fremtidige livsmuligheder. På trods af udbredt viden om deres sårbarhed modtager næsten 70 procent af børnene ingen støtte.
Det er forskellige barrierer, der hindrer at børnene får den nødvendige hjælp. Blandt de vigtigste barrierer er mangel på opmærksomhed fra voksne omkring dem, herunder fagpersoner, der ofte ikke har de nødvendige redskaber til at handle på børnenes behov.
Læs mere i rapporten’Grib børnene – Hvordan får børn og unge den nødvendige støtte, når deres far eller mor har en psykisk sygdom?’
Familier har brug for hjælp
”Vi ved, at det kan være svært for forældrene selv at bede om hjælp, og de ved det heller ikke altid selv, hvis barnet har brug for hjælp. Derfor er det afgørende, at fagpersoner og andre voksne omkring børnene gør, hvad de kan, for at afdække, om børnene i familien har brug for støtte – og vise vej til den støtte," siger Marianne Skjold, der er direktør i Psykiatrifonden.
TrygFonden og Psykiatrifonden samarbejder med Region Hovedstadens Psykiatri, Forskningscenter for Familiebaserede Interventioner, Børns Voksenvenner og Ældre Sagen om at skabe handling og øget opmærksomhed gennem ’Grib børnene’, primært rettet mod børn i Region Hovedstaden. Det kunne være konkrete værktøjer og tilbud til de berørte familier og særligt børnene, som fx samtalegrupper.
Rapporten ‘Grib børnene - Hvordan får børn og unge den nødvendige støtte, når deres far eller mor har en psykisk sygdom‘ bliver præsenteret ved en konference på Nationalmuseet i København den 5. november.
Stor viden, men lille handling
Den nye rapport dokumenterer, at selv om 71 procent af de adspurgte fagpersoner i Region Hovedstaden føler sig rustet til at spørge ind til patientens børn, er det kun 43 procent, der har henvist til støttetilbud som familiesamtaler eller børnekurser.
Dette til trods for, at 86 procent af fagpersonerne kender til eksisterende tilbud. Med andre ord er der høj videnskompetence om udfordringerne, men lav handlekompetence blandt de fagprofessionelle. Det betyder, at selvom de kender til støttetilbud som børnekurser og familiesamtaler, får alt for få børn den hjælp, de har brug for. .
I Region Hovedstaden fik blot 4,6 procent af patienter med børn under 18 år en familiesamtale i 2023, og 0,4 procent af børnene deltog i et børnekursus.
Mangler klare rutiner
En anden forhindring er manglen på en fælles praksis og struktur. Der mangler klare rutiner og systemer, som sikrer, at børnene bliver opsporet og henvist til den rette hjælp, viser rapporten. Der dog også samtidig påviser, at fagpersoner, der arbejder med familierne, gerne vil og efterlyser mere hjælp og systematik til at handle.
”Det er velkendt, at der et behov for at forebygge og sætte tidligt ind, når det gælder børn som vokser op i familier med psykisk sygdom. Derfor er det også opløftende at opleve, at både viljen og engagementet til at hjælpe er til stede. Og at der er mange parter, der kan og vil løfte opgaven. Et stærkt samarbejde mellem psykiatrien, civilsamfundet og forskningen har vist, at man virkelig kan bidrage til at gøre en forskel og forhåbentlig på sigt skabe en varig ændring af, hvordan vi træder til for de børn, der bliver berørt,” siger Sara Stiles Månsson, projektchef i TrygFonden.
Skal være lettere at handle
Rapporten peger desuden på løsninger, som bl.a. at implementere systematiske værktøjer og fastlagte rutiner i de elektroniske patientjournaler, så det bliver lettere for fagpersoner at handle.
Derudover anbefales det at synliggøre arbejdet med børn som pårørende, anerkende det som en vigtig del af behandlingen og at oprette flere påmindelser og skabe en fast struktur, som kan hjælpe fagpersoner med at tage dialogen om børnene.
FAKTA
- Grib børnene er et partnerskab mellem TrygFonden og TryghedsGruppens regionale råd i Hovedstaden og Psykiatrifonden, der arbejder for at sikre, at børn af forældre med psykisk sygdom i Region Hovedstaden får den nødvendige støtte i tide.
- Projektet inkluderer samarbejde med Region Hovedstadens Psykiatri, Forskningscenter for Familiebaserede Interventioner, Børns Voksenvenner og Ældre Sagen.
- Læs meget mere og find gode råd til dig som fagperson, ung, barn, forælder eller bedsteforælder på Grib børnene.
Nøgleord
Kontakter
Sarah BossPressechef
Tlf:23712688scb@psykiatrifonden.dkLinks
Følg pressemeddelelser fra Psykiatrifonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Psykiatrifonden
Tegn på sygdom: Børns tegninger om opvækst med psykisk sygdom på ARoS fra i dag29.10.2024 09:32:49 CET | Pressemeddelelse
Mange forældre med psykisk sygdom undlader at tale med deres børn om sygdommen. Næsten hver tredje forælder svarer i ny undersøgelse, at de ikke taler med deres børn om - eller at deres børn ikke ved – at de har en psykisk sygdom. Det skal vi gøre op med, mener Psykiatrifonden, Børns Vilkår og Ole Kirk’s Fond, som med partnerskabet ’Spørg Mere – så fylder det mindre’ står bag undersøgelsen. Den bliver lanceret på kunstmuseet ARoS i dag med en udstilling af otte børns tegninger.
Nu seks nætter med chat på alvorlig baggrund22.10.2024 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Psykiatrifonden udvider åbningstiderne i chatrådgivningen med en nat mere, så det nu også er muligt at chatte med en rådgiver til klokken 02 natten mellem mandag og tirsdag. Udvidelsen sker på grund af et stigende behov, og fordi nætterne er det tidspunkt på døgnet, hvor flest samtaler handler om det mest alvorlige, nemlig om selvmordstanker og -forsøg.
30.000 mennesker råber op om psykiatrien i ny bog1.10.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
'Opråb. Skrevet af befolkningen, samlet af Psykiatrifonden. Med forord af forfatteren Anna Juul'. En ny bog giver ordet til 30.000 mennesker, der har valgt at råbe op om psykiatrien. Tirsdag får Folketingets medlemmer bogen i hånden.
Psykiatrifonden: Ukonkret reform rejser mange spørgsmål om psykiatri18.9.2024 14:08:05 CEST | Pressemeddelelse
Der var længere mellem klapsalverne, og flere spørgsmålstegn svævede i luften hos Psykiatrifonden, efter at regeringen i dag fremlagde sit udspil til en reform af sundhedsvæsenet. ”Vi ønsker os en fuld integration af somatik og psykiatri, vi er glade for de udvidede patientrettigheder og for, at det udvidede behandlingsansvar nu også skal omfatte psykiatriske patienter. Vi har fået flere spørgsmål end svar i dag, men det peger i den rigtige retning”, konkluderer Psykiatrifondens direktør Marianne Skjold.
Aldrig værre: 8 ud af 10 børn ikke udredt til tiden16.9.2024 15:48:22 CEST | Pressemeddelelse
Børn og unges ret til udredning i psykiatrien findes kun på papiret. Nye tal viser, at 8 ud af 10 børn og unge ventede for længe i andet kvartal af i år. ”Det er 4.700 børn og unges liv, der er sat på pause. Risikoen for, at deres situation bliver mere alvorlig i ventetiden, er stor. Hvor er regeringen?”, spørger Psykiatrifondens direktør Marianne Skjold.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum