Knallertværksted og madklubber øger trivslen i en række landsbyer
Lægemangel og større afstande til sundhedsydelser har skabt en geografisk ulighed i sundhed, som går særligt ud over folk i landdistrikterne. Imens man forsøger at løse udfordringen politisk, har seks landsbyer taget skeen i egen hånd. På rekordtid har de skabt nye mødesteder og aktiviteter i sundhedens tegn.

Bordtennis, krea-café, madklub og "Møj svinenes makkeværksted" er blandt de mange initiativer, som de seks landsbyer, Asaa, Nørgager, Nysted, Bisserup, Bagenkop og Ommel, har sat i værk siden startskuddet lød til projekt Sundhedslandsbyer.
- Gennem de seneste måneder har frivillige i de seks byer engageret sig og igangsat aktiviteter for særligt unge og ældre. Det har især været målrettet dem, der har stået lidt udenfor de etablerede fællesskaber. Og vi kan allerede se, at den stærke fællesskabskultur og de nye tiltag har fået flere til at blive en del af det sociale landsbyliv, fortæller projektleder Mette Boel fra Landdistrikternes Fællesråd.
Sundhedslandsbyerne er støttet af Nordea-fonden samt regionerne Syddanmark, Sjælland og Nordjylland. Formålet er at fremme sundhed og trivsel i landsbyer gennem fællesskaber for alle.
Bordtennis får pulsen op
I landsbyerne er der ikke langt fra tanke til handling. Så da en kvindelig senior på et borgermøde i Bisserup i Slagelse Kommune efterspurgte muligheden for at spille bordtennis, fik man hurtigt anskaffet to bordtennisborde til forsamlingshuset. Nu er det blevet en folkesport i byen.
- Det foregår i et trygt nærmiljø i forsamlingshuset, og det kan spilles af alle. Så der kommer nogle af dem, som vi normalt ikke ser så meget til i byens liv, fortæller Kim Jensen, der er medstifter af det nye fællesskab, og uddyber:
- Det er på alle måder en ”svedig” sport. Det er sjovt, giver os varmen og vi får trænet reflekserne. Mange af os har ikke spillet i 40-50 år, men vi bliver bedre for hvert sekund, siger han med et glimt i øjet.
Foruden bordtennis er der planer om cykelhold, yoga, forskellige strikke- og læsecaféer, fitness i det fri, foredrag, fællesskaber for hundeejere og meget andet. Disse aktiviteter giver landsbybeboerne mulighed for at mødes under uformelle forhold, mens de samtidig er fysisk aktive. Det gør sig også gældende for de yngre borgere.
Isolerede unge får værksteder
På landet mangler skolebørn og teenagere ofte relevante tilbud og mødesteder, og det kan føre til, at flere isolerer sig i hjemmet. Derfor sættes der bredt ind på tværs af de seks landsbyer for at samle de unge gennem nye sociale tilbud, såsom krea-caféer og værksteder.
- Vi har en gruppe unge, der er ”tabt ud af foreningslivet”, som ikke kunne rumme dem. Det er typisk, når de bliver omkring 12 år, at de begynder at falde ud. Så oplever vi, at de unge enten går hvileløse rundt og mødes i små afkroge. Eller at de tyer til skærmen og bliver isoleret derhjemme, fortæller Pernille Wilsborg, der er halbestyrer i Asaa i Brønderslev Kommune og frivillig i sundhedslandsby-projektet.
En lokal knallertklub har derfor sat sig for at starte et fællesskab for unge, der gerne vil noget andet end de klassiske fritidsaktiviteter, såsom håndbold og fodbold.
- Klubben kalder sig for ”Møj svinene” og er familiefædre med sjove læderveste, der hygger sig med at køre rundt på knallerter med mælkekasser og rævehaler. De vil gerne give noget igen til deres lokalsamfund, og har sat sig for at lave et såkaldt makke-værksted eller værested for unge, der ikke gider spille bold, men har lyst til at ”skrue i knallerter” eller bare har lyst til at mødes, fortæller Pernille Wilsborg.
Ved siden af landsbyernes egne aktiviteter, bliver der gennem projektet bygget bro til den lokale lægepraksis, apotek eller hjemmepleje, som kan vise flere borgere vej til foreningslivet.
- Vi valgte landsbyerne på baggrund af deres sammenhold og handlekraft, og det har været afgørende for hurtigt at skabe gode fællesskaber. Jeg glæder mig til at se, hvor langt landsbyerne kan nå i de kommende to år, hvor vi følger dem tæt, afslutter projektleder Mette Boel.
Du kan læse flere borgerfortællinger fra de seks sundhedslandsbyer her.
Om projekt Sundhedslandsbyer
Sundhedslandsbyer er et partnerskab mellem Landdistrikternes Fællesråd, Region Syddanmark, Region Nordjylland og Region Sjælland. Projektet er støttet af Nordea-fonden med 3.375.000 kr. samt en medfinansiering fra de tre regioner. Gennem pilotprojekter i 6 landsbyer har Sundhedslandsbyer til formål at etablere sociale sundhedsnetværk med udgangspunkt i de fællesskaber, der allerede eksisterer i byerne. Sideløbende vil Sundhedslandsbyer etablere samarbejde med fagprofessionelle, såsom social- og sundhedsplejen og læger.
Sundhedslandsbyer løber fra september 2023 til februar 2026.
Nøgleord
Kontakter
Helle VendelboPressechefLanddistrikternes Fællesråd
Tlf:31718938hve@landdistrikterne.dkMette BoelProjektleder
Tlf:24900078mbo@landdistrikterne.dkFølg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikter: 78 pct. søger fortsat mod de største byer5.7.2025 23:12:03 CEST | Pressemeddelelse
For tredje år i træk søger 78 pct. af ansøgerne ind på en videregående uddannelse i én af landets fire største byer. Tallene viser, at de politiske tiltag, der skal styrke uddannelsesmulighederne uden for storbyerne, endnu ikke har rykket væsentligt ved den geografiske skævhed, vurderer Landdistrikternes Fællesråd.
Landdistrikter: Nye anbefalinger bør følges op med massive investeringer i den kollektive trafik og mobilitetsløsninger26.6.2025 12:16:02 CEST | Pressemeddelelse
Landdistrikternes Fællesråd roser ekspertudvalgets fokus på fleksible transportløsninger og et styrket hovednet, som er vigtige for at binde landet bedre sammen gennem den kollektive trafik. Men det kræver politisk opbakning og massive investeringer i et stærkt rutenet og fleksible transportløsninger.
Landdistrikter: 99% er ikke nok – alle danskere skal have adgang til lynhurtigt internet26.6.2025 10:42:07 CEST | Pressemeddelelse
Der er netop indgået en bred politisk teleforligsaftale, der sætter retningen for Danmarks digitale infrastruktur frem mod 2030. Men i Landdistrikternes Fællesråd er skuffelsen stor, for ambitionen om kun at dække 99 % af danskerne med lynhurtigt internet er både utilstrækkelig og uretfærdig.
Landdistrikter: Alle danskere skal have adgang til lynhurtigt internet – alt andet er uambitiøst25.6.2025 13:24:35 CEST | Pressemeddelelse
Over 30.000 adresser kæmper fortsat med dårlig internetforbindelse, og størstedelen ligger i landdistrikterne. En ny teleaftale er på trapperne, men Landdistrikternes Fællesråd forudser, at aftalen ikke sikrer, at alle boliger, sommerhuse og virksomheder får adgang til en lynhurtig 1 Gbit/s-forbindelse.
Årets Landsby 2025: Finalisterne er… Agerskov, Sennels og Holbøl!24.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Slutspurten er sat i gang for at finde Årets Landsby 2025, der kåres af Landdistrikternes Fællesråd, Landsforeningen Landsbyerne i Danmark og Forenet Kredit. De tre landsbyer Agerskov, Sennels og Holbøl er videre i finalen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum