Serien ’Bondeblod’ på DR er et regulært selvmål for landbruget
DR har overset en kæmpe mulighed for forsoning mellem by og land, nemlig medvores mad. Byboerne har brug for landmanden, hvis de vil gå mætte i seng, og landmanden har brug for byboerne, hvis de vil have penge for deres produkter.
Den ofte store kløft mellem by og land er på ingen måde blevet mindre, efter at danskerne har haft mulighed for at komme tæt på dansk landbrug i serien ’Bondeblod’ på DR.
Synd og skam, at man ikke brugte muligheden for at få byboerne tættere på landbruget ved at fremhæve nogle af de uendeligt mange danske landmænd, der konstruktivt ser realiteterne i øjnene og finder gode løsninger for fremtiden. Det skriver Jesper Zeihlund, direktør, Local Food Mind, 27. oktober 2024.
På den anden side, så er det også direkte dumt af landbruget at trække offerkortet, hver gang der er udfordringer.
DE LANDMÆND, der oftest kommer til orde i debatten, repræsenterer en mindre gruppe, der fastholder en gammeldags tilgang og har svært ved at anerkende nødvendige ændringer. Denne gruppe overskygger de mange landmænd, der aktivt arbejder for positive fremadrettede løsninger.
”Dansk landbrugs fornemmeste rolle er at sørge for at mætte de godt 6 millioner danskere, med god, nærende og ordentlig mad. Det burde måske nok være det, man gav de godt 6,7 milliarder kroner i landbrugsstøtte til”
Jeg mener helt oprigtigt, at vi har overset en kæmpe mulighed for forsoning mellem by og land, nemlig medvores mad. For det er et af de eneste konkrete emner, vi kan forsones om. Byboerne har brug for landmanden, hvis de vil gå mætte i seng, og landmanden har brug for byboerne, hvis de vil have penge for deres produkter.
LANDBRUGET HAR også allerede gode relationer til byboerne. Hvert forår, når køerne lukkes ud, trækker en enkelt gård flere tusinde fra byen til, og når der er Åbent Landbrug, er det også velbesøgt. Roskilde Dyrskue tiltrækker masser af mennesker, også fra byen, som vil se landbruget, møde landmændene og have en god dag sammen med dem.
Mindre producenter over hele landet trækker hver eneste weekend forbrugere fra byen til deres gård for at handle lokale kvalitetsfødevarer. Der er altså en kæmpestor del af dansk landbrug, der har det bedre med byboerne, end den meget lille bagud skuende gruppe, som vi ofte hører i debatten.
For at styrke dialogen mellem by og land kunne landmænd fortsætte med at gøre mere at det der virker – åbne fysisk op, men også være faglige og objektive i forhold til deres egentlige rolle som madproducenterm for det er der ufattelig mange der ville have kæmåpe succes med hos forbrugerne. De er nysgerrige, og mest fordi det ikke ved bedre – Udnyt den nysgerrighed og påvirk deres opfattelse.
DANSK LANDBRUG HAR en enorm rolle i at sikre vores fremtidige fødevareforsyning, men for at opnå det kræver det en åben dialog og samarbejde mellem land og by. Landmændene må påtage sig ansvaret som brobyggere i denne debat, og byboerne må anerkende deres afhængighed af landbrugets produkter. Så jeg håber inderligt, at dansk landbrug får en ekstra chance for at påvirke alle danskere, men at de finder en rolle i samfundet, hvor de med et positivt indtryk kan genstarte dialogen mellem by og land. Også fordi vi er et demokratisk land, hvor landbrugets rammevilkår i sidste ende bestemmes af flertallet af de stemmeberettigede – der jo også er forbrugere.
Min pointe er ganske enkelt, at vi skal samles om vores land og landbrug, for vi kan ikke undvære det. Her tænker jeg ikke på den økonomiske faktor, men på, at vi på mange måder skal være rustet til at klare os selv i fremtiden, og det gælder også med vores fødevareforsyning.
Dansk landbrugs fornemmeste rolle er at sørge for at mætte de godt 6 millioner danskere, med god, nærende og ordentlig mad. Det burde måske nok være det, man gav de godt 6,7 milliarder kroner i landbrugsstøtte til.
Nøgleord
Kontakter
Jesper Zeihlund, direktørLocal Food Mind
Tlf:+45 51 93 53 63jesper@localfoodmind.dkBilleder
Links
- Se det 3. program med Agerskovgruppens talsmand Jens Peter Aggesen i hovedrollen.
- Debatindlæg af Julie Rohde Birk, der er forstander for Kalø Økologisk Landbrugsskole og medstifter af netværket Levedygtigt Landbrug, og Louise Køster, der er direktør for Rabarbergården og medstifter af netværket Levedygtigt Landbrug
Om Gylle.dk
Foreningen GYLLE.DK er en nonprofit, uafhængig sammenslutning, der udgiver et journalistisk nyhedsmedie med kritisk journalistik om natur, klima og landbrug. Mediet bringer nyheder, baggrundsartikler og analyser, der tilbyder engagerede borgere, beslutningstagere, lobbyister og andre indsigt med et præcist fokus på emner og årsagssammenhænge, der sjældent eller aldrig publiceres af traditionelle medier.
Publiceringen følger den amerikanske metode: "Tell the Facts, Name the Names".
Da agroproduktion beslaglægger 63 procent af det yndige land, undgås det næppe, at der af og til vil optræde indlæg, som beskæftiger sig med den omdiskuterede industri og dens stadig færre udøvere. Sådan er det bare!
GYLLE.dk anbefaler, at du abonnerer på bloggens RSS-feed, så du løbende orienteres om nye indlæg.
Velkommen til en verden af viden om alt det, der betyder noget for livet omkring os!
Følg pressemeddelelser fra Gylle.dk
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gylle.dk
De gør Danmark til hele Europas svinesti9.12.2024 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Risiko for kæmpe rekord: 1,25 mio. flere småsvin sendes ud af landet i år
Miljøstyrelsen tillader forbudte sprøjtegifte, fordi de er billigere end eksisterende alternativer6.12.2024 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Miljøminister Magnus Heunicke (S) accepterer, at landbruget selv står for de ’faglige’ forsøg, der bruges til at afvise alternative sprøjtegifte, fordi de er lidt dyrere end den EU-forbudte diquatgift
Uskyldige borgere får millionregninger for landbrugets forurening med sprøjtegifte4.12.2024 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Landet over lukkes mindre vandværker ned, fordi der konstateres landbrugsgifte i det oppumpede grundvand. Ofte løses forsyningsproblemet ved tilslutning til et større vandværk, men det er ikke gratis. Udgiften må borgerne betale, selvom det ikke er dem, der har skylden for forureningen
Landbruget kræver skattefri kompensation for at skåne vandmiljøet3.12.2024 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Der skal indføres strammere regler for landbrugets kvælstofforurening på grund af den grønne trepartsaftale, men nu truer landbruget med at trække staten i retten for at få en ekspropriering uden skat. Det virker dog usandsynligt, da både lovgivningen og en højesteretsdom er imod dem.
En historisk uambitiøs aftale2.12.2024 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Det er faktisk de små og modige initiativer, der gør noget godt for samfundet, som bør få statsstøtte. Men hver gang ser vi, at det er de store forurenere med deres egne interesser, der ender med at få al støtten, takket være falske løsninger som pyrolyse og bovaer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum