Beskæftigelsesministeriet

Øremærket orlov mindsker lønforskellen mellem forældre

Del

De positive effekter af den øremærkede orlov, der blev indført for to år siden, begynder nu for alvor at vise sig. Med den nye øremærkede orlov afholder den anden forælder nu markant længere orlov end før regelændringen. Det fremgår af den seneste udgivelse af Status på Arbejdsmarkedet, oktober 2024.

Den øremærkede orlov betyder samtidig, at mødre kommer tidligere tilbage på job. Det medfører, at lønforskellen mellem forældre reduceres med cirka 23.000 kr. inden for barnets første leveår. Det betyder også, at mødres pensionsformue er knap 45.000 kr. højere, når de rammer pensionsalderen.

Publikationen viser desuden, at en længere orlov for den anden forælder er bredt forankret på tværs af arbejdsmarkedet, kommuner, brancher og sektorer.

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger:

-Den øremærkede orlov har startet en kædereaktion af positive udviklinger. Når den anden forælder afholder markant mere orlov end tidligere, er det både godt for børn, forældre og sammenholdet i vores familier. Og så er det godt for ligestillingen, at fædrene nu i gennemsnit tager tre ugers længere orlov. Når fædrene tager en større andel af den samlede orlov, er det bl.a. med til at reducere forskellen i løn mellem forældrene og samtidig øge mødrenes pensionsformue. Det er præcis noget af det, vi håbede, den øremærkede orlov ville rykke på. Og nu viser det sig tydeligt i tallene.

Status på Arbejdsmarkedet har også set nærmere på fleksjobordningen. Antallet af folk i fleksjobordningen er vokset markant gennem de seneste 10 år. I 2023 var der 110.000 fuldtidspersoner i fleksjobordningen – en stigning på 40.000 siden 2013. Fleksjobbere kommer typisk fra sygedagpenge eller kontanthjælp og kommer således i fleksjobbet til at bidrage med nogle arbejdstimer om ugen. I juli 2024 havde hver femte fleksjobber øget antallet af arbejdstimer, og det er især dem, som startede med at arbejde få timer i deres fleksjob.

Derudover har Status på Arbejdsmarkedet undersøgt udviklingen i henholdsvis ledigheden og beskæftigelsen. Ledigheden er faldet svagt for nyuddannede, mens beskæftigelsen omvendt er steget mest markant blandt unge og ældre. Publikationen afdækker også, at mange kommuner har oplevet, at både beskæftigelsen og ledigheden stiger. Det antyder, at der fortsat i Danmark er et uudnyttet potentiale af arbejdskraft, som skal hjælpes ud på arbejdsmarkedet.

Links

Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensens kommentar til lønmodtagerbeskæftigelsen for april 202520.6.2025 08:08:23 CEST | Pressemeddelelse

I april 2025 var der 3.055.700 lønmodtagere i job. Det er 5.400 flere end måneden før svarende til en stigning på 0,2 procent. Siden april 2024 er der dermed samlet set kommet 35.200 nye beskæftigede til. Ser man på den private sektor, er der kommet 5.200 flere lønmodtagere fra marts til april 2025. I samme periode er der kommet 200 flere offentligt ansatte. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: "Der er fortsat stor aktivitet i vores virksomheder, og beskæftigelsen har endnu en gang taget et hop opad. Det er virkelig bemærkelsesværdigt, at dansk erhvervsliv formår at stå så stærkt i en urolig verdensøkonomi med konstante trusler om international handelskrig". "Virksomhederne har stadig brug for nye medarbejdere og rigtig mange - herunder seniorer - er i job og spiller en vigtig rolle på vores arbejdsmarked. Der er også masser af potentiale i de 43.000 unge, der i dag står uden job og uddannelse. Det glæder mig, hver gang virksomheder giver unge mennesker med udfordringer

Tæt på uændret ledighed i maj 202519.6.2025 09:02:03 CEST | Pressemeddelelse

Der er 86.300 fuldtidsledige i maj 2025. Det viser de nyeste tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Ledigheden er dermed tæt på uændret i forhold til måneden før med et lille fald på 300 fuldtidspersoner. Ledighedsprocenten er fortsat uændret på 2,9 pct. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: - Det er virkelig opsigtsvækkende, at vi fortsat formår at holde ledigheden på under tre procent i Danmark. Det er ikke nogen selvfølge i betragtning af, at vi lever i en verden med stigende politisk uforudsigelighed og økonomisk utryghed. - Vi skal dog være opmærksomme på, at ledigheden udvikler sig forskelligt i landet, og at det i nogle områder er sværere at skaffe jobs til alle end andre. Jeg ser frem til, at kommuner landet over lancerer Ungeløftet, så de alt for mange unge uden job og uddannelse får bedre hjælp til at komme tættere på et meningsfuldt fællesskab. Jeg er stolt af, at alle kommuner har sagt ja til Ungeløftet, og sammen med virksomheder og civilsamfund

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye