Dansk Fjernvarme

Sådan kommer der fart på elektrificering

Del

Der skal mere tempo på elektrificeringen i fjernvarmen, hvis Danmark skal nå målet om at være CO2-neural i 2030. Dansk Fjernvarme lancerer 8 anbefalinger, der skal sætte endnu mere fart i udviklingen.

8 konkrete anbeflinger til øget tempo på elektrificering
8 konkrete anbeflinger til øget tempo på elektrificering

Tal fra Dansk Fjernvarme viser, at der er sket en tredobling i antallet af MW elkedler og varmepumper i fjernvarme de seneste fem år, og at der er endnu mere på vej. I fjernvarmesektoren er langt størstedelen af alt ny varmeproduktion elbaseret.

Dermed er fjernvarmen gået fra primært alene at levere el fra kraftvarmeværkerne til også at være en af landets største forbrugere af el. Det er en udvikling, der er positiv og nødvendig for den grønne omstilling. Men for at den kan fortsætte, vurderer Dansk Fjernvarme, at der bør ændres på rammebetingelserne. Sker det, kan elektrificeringens gode udvikling forsætte og tempoet øges.

-  De danske fjernvarmeselskaber investerer massivt i elektrificering disse år for at udfase den sidste fossile energi og for at sikre endnu større diversitet i deres varmeproduktion. Det er godt for klimaet, for prisen på fjernvarme og for samfundet. Og det er en udvikling, vi ikke bare gerne ser fortsætte, men også ønsker, der skal yderligere tempo på, siger direktør i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen.

Han tilføjer:

- Hvis fjernvarmeselskaberne skal holde tempoet med investeringer i elbaserede løsninger, så kræver det ændringer og sikkerhed i rammevilkårene. Derfor lancerer vi nu otte helt konkrete anbefalinger, der vil bidrage til at understøtte investeringslysten og fastholde momentum i elektrificeringen.

Kraftvarmeværkerne leverer vigtig forsyningssikkerhed
Samtidig med, at det skal gøres lettere for fjernvarmeselskaber at investere i elbaserede løsninger, så er der også behov for at sikre, at den el, der i stigende omfang skal anvendes, både er grøn, og at den høje elforsyningssikkerhed samtidig fastholdes. Her kan de mange kraftvarmeværker få en afgørende rolle. De er netop fleksible og kan bidrage til at sikre elforsyningssikkerheden ved at producere, når vinden ikke blæser, og solen ikke skinner.

- Vi har i dag en lang række anlæg, hvor ejerne lige nu går og overvejer, om de skal skrottes indenfor en kort årrække, eller om de skal levetidsforlænges. Vores analyser viser, at en levetidsforlængelse af disse anlæg er den billigste vej til at sikre elforsyningssikkerheden, sådan at vi kan sikre el i kontakten altid, siger Kim Mortensen.

For at få yderligere tempo på elektrificeringens udvikling i fjernvarmesektoren har Dansk Fjernvarme derfor lanceret otte konkrete anbefalinger til, hvad der kan understøtte, at elektrificering sker hurtigere og med størst mulig samfundsøkonomisk værdi.

Selvom flere regler og regulering med prislofter skaber usikkerhed og modarbejder tempoet på elektrificeringen i fjernvarmen, hæfter Dansk Fjernvarme sig dog ved, at elektrificering af fjernvarmen nu er ved at tage fart.

- Vi kommer fra et sted, hvor selskaberne alene havde mulighed for at skifte de mest sorte fossile energikilder ud med naturgas eller bæredygtig biomasse. I dag står vi et andet sted. Det er rigtig glædeligt, at størstedelen af alt ny varmeproduktion er elbaseret, siger Kim Mortensen.

Dansk Fjernvarmes 8 anbefalinger:

  1. Kapacitetstariffer for kunder tilsluttet med be­grænset netadgang skal være omkostningsægte.
  2. Elnettet skal udbygges hurtigt og proces for til­slutning til elnettet skal gøres hurtigere.
  3. Elmarkedet skal understøtte, at der kommer til­strækkelig grøn elproduktion til at dække frem­tidens elforbrug.
  4. Elmarkedet skal sikre en rimelig balance mellem langsigtede investeringer og volatile elpriser.
  5. Fjernvarme skal også i fremtiden produceres af flere forskellige energikilder, hvilket vil give mere stabile priser og højere forsyningssikkerhed.
  6. Prisloftet på overskudsvarme skal fjernes, så po­tentialet for overskudsvarme kan indfries.
  7. Der skal tages politisk stilling til regulerbar el­produktionskapacitet nu, inden de mange kraftvarmeanlæg går ud af drift.
  8. Kapacitetsmekanismer som betaling for kraft­varmeværkernes bidrag til elforsyningssikkerheden, skal kunne implementeres hurtigt.

Fakta om elektrificeringen i fjernvarmen:

  • Der er historisk i alt opført 1.719 MW elkedler samt 499 MW varmepumper.
  • I alt er der elektrificeret med 2.218 MW elbaseret varmeproduktion i fjernvarmen.
  • Siden 2019 er den samlede kapacitet af el-løsninger tæt ved tredoblet.
  • Alene i 2023 er der opført 615 MW el-løsninger.
  • Samlet set udgør el-baseret varmeproduktion cirka 11 procent af den samlede fjernvarmeproduktion.

Nøgleord

Kontakter

Direktør Kim Mortensen, tlf. +45 4021 2220
Pressechef Rune Birk Nielsen, tlf. +45 2490 4197 el. rbn@danskfjernvarme.dk

Vedhæftede filer

Links

Om Dansk Fjernvarme

Dansk Fjernvarme er en af Danmarks største brancheorganisationer og er interesseorganisation for landets cirka 350 fjernvarmeselskaber, der leverer 99,9 procent af fjernvarmen i Danmark og forsyner omkring 66 procent af alle danske boliger med grøn og effektiv varme. Dansk Fjernvarmes medlemmer er desuden affaldsenergianlæg og kraftvarmeværker, der står for den samlede danske termiske elproduktion.

Følg pressemeddelelser fra Dansk Fjernvarme

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Fjernvarme

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye