Guldborgsund Kommune og Guldborgsund Forsyning drøfter prioritering af fremtidens spildevandsindsatser

Del

På baggrund af de ekstraordinære udfordringer med de massive regnmængder, som vi kan forvente fremover, og som vi allerede har oplevet i 2023 og 2024 har Guldborgsund Kommune og Guldborgsund Forsyning igangsat drøftelser om en langsigtet prioritering af spildevandsindsatser – foreløbigt med en 10 års tidshorisont.

Stigende regnmængder øger behovet for fælles koordinering mellem Guldborgsund Kommune og Guldborgsund Forsyning
Stigende regnmængder øger behovet for fælles koordinering mellem Guldborgsund Kommune og Guldborgsund Forsyning

De stigende regnmængder har vist et øget behov for en prioritering af de opgaver, som Guldborgsund Kommune og Guldborgsund Forsyning har på spildevandsområdet. Derfor har Teknik, Klima og Miljøudvalget netop igangsat drøftelser med Guldborgsund Forsyning om en 10-årig prioritering af opgaver.

"Det står klart, at de mange nødvendige opgaver kræver en målrettet, koordineret og fælles indsats over den næste årrække for at sikre, at både lovgivningsmæssige og klimatilpasningsrelaterede krav bliver imødekommet. Vi står i en situation, hvor vi skal træffe beslutninger om udpegning af de opgaver, som er mest kritiske at få løst hurtigt. Der er store forventninger hos borgere og virksomheder til indsatsen, men vi må erkende, at vi ikke kan igangsætte alt det, vi gerne ville. Derfor er det vigtigt, at vi nu foretager en fælles prioritering, der både opfylder lovgivningen og har den største effekt i forhold til fremtidens forventelige klimaforandringer," siger formand for udvalget Jesper Blomberg, som forventer sig endnu mere af det tætte samarbejde der er mellem kommunen og Guldborgsund Forsyning.

Bestyrelsesformand i Guldborgsund Forsyning, Ole Bronné Sørensen, understreger de presserende behov, der har meldt sig.

"De usædvanligt store og massive regnmængder, vi har oplevet i 2023 og 2024, og som vi kan forvente fremover, har vist, at der er behov for ekstraordinært store indsatser flere steder i forsyningens områder i Guldborgsund Kommune," siger Ole Bronné Sørensen og tilføjer: "Antallet af nødvendige indsatsområder er så omfattende, at det ikke er muligt at iværksætte alle projekter samtidigt, hvorfor der er behov for en grundig prioritering."

Drøftelserne tager udgangspunkt i en foreløbig 10-årig prioritering, hvor tre kategorier vil blive anvendt til at prioritere de forskellige opgaver:

  1. Skal-opgaver, som omfatter de lovbundne krav.
  2. Lovet-opgaver, som er politisk prioriterede indsatser.
  3. Øvrige opgaver, der omfatter forbedringer af serviceniveau og forebyggelse mod klimaændringer.

Fordeling af opgaver

På spildevandsområdet er der mange opgaver som Guldborgsund Kommune og Guldborgsund Forsyning skal løse i fællesskab. Kommunen har myndighedsopgaverne og Guldborgsund Forsyning har ansvaret for drift og anlæg af kloakker og renseanlæg. Kommunen er også ansvarlig for udarbejdelse af spildevandsplaner der beskriver borgernes pligter og rettigheder på spildevandsområdet.

Ved mange spildevandsindsatser skal kommunen tilvejebringe plangrundlag, samt udstede påbud og følge op på sagerne. Forsyningen står for de udførende opgaver. Kommunen og Forsyningen er derfor gensidigt afhængige af hinanden, og der skal ske en fælles prioritering af opgaver for at lykkedes med opgaverne.

Der forventes at være en prioritering på plads inden jul. 

Kontakter

Ole Bronné SørensenBestyrelsesformand Guldborgsund Forsyning

Tlf:25 18 03 91

Følg pressemeddelelser fra Guldborgsund Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Guldborgsund Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye