Biodiversitetsrådet

Biodiversitetsrådet anbefaler stop for fiskeri med bundslæbende redskaber i beskyttede havområder

Del

Biodiversitetsrådet udgiver notatet "Anvendelse af bundslæbende fiskeredskaber i beskyttede havområder - effekten på den marine biodiversitet." Notatet peger på, at fiskeri med bundslæbende redskaber har en negativ effekt på havmiljø og havbundens biodiversitet, og Biodiversitetsrådet anbefaler, at fiskeri med bundslæbende redskaber ikke bør finde sted i beskyttede havområder.

Formålet med notatet er at uddybe, hvorfor fiskeri med bundslæbende redskaber ikke er foreneligt med en effektiv beskyttelse af den marine biodiversitet. I dag er 31,7 % af det danske havareal under beskyttelsesordninger, hvoraf der er aktivt fiskeri med bundslæbende redskaber på cirka en tredjedel af det beskyttede areal.

"Omfattende international videnskabelig litteratur dokumenterer, at fiskeri med bundslæbende fiskeredskaber skaber fysisk forstyrrelse på havbunden og påvirker en lang række arter, der lever på og i havbunden. Hvis beskyttede områder skal kunne opfylde deres formål og effektivt bidrage til at forbedre den marine biodiversitet, må disse områder også være fri for fysisk forstyrrelse fra fiskeri,” understreger Niels Madsen, der er medlem af Biodiversitetsrådet og professor på Aalborg Universitet.

Biodiversitetsrådet opfordrer til en styrket indsats for at sikre, at de beskyttede havområder også reelt er beskyttede mod de største trusler mod biodiversiteten, herunder fiskeri med bundslæbende redskaber.

Fiskeriets indflydelse på havbunden

Omkring 42 % af det danske havareal og cirka en tredjedel af det beskyttede areal bliver fisket aktivt med bundslæbende redskaber. Dette underminerer den reelle beskyttelse af havbundens biodiversitet.  Beskyttede områder skal være fri for fysiske forstyrrelser som bundtrawl for at opfylde målene i EU's biodiversitetsstrategi, herunder at 30 % af havarealet skal beskyttes effektivt.

Større beskyttelse nødvendig

På trods af at 31,7 % af det danske havareal er under beskyttelsesordninger, er kun 1,9 procentpoint retlig beskyttet mod fiskeri med bundslæbende redskaber. For at beskyttede områder skal bidrage effektivt til forbedring af den marine biodiversitet, anbefaler Biodiversitetsrådet et stop for fiskeri med bundslæbende redskaber i beskyttede områder.

Kontakter

Vedhæftede filer

Links

Biodiversitetsrådet

Biodiversitetsrådet er et uafhængigt forskningsbaseret ekspertorgan, der har som opgave at rådgive regeringen og Folketinget om indsatser, der kan vende tabet af biodiversitet til fremgang. Rådet består af ni medlemmer og beskæftiger sig med en række problemstillinger indenfor natur og biodiversitet – både i vand og på land, herunder samspillet med lovgivning, økonomi og adfærd. 

www.biodiversitetsraadet.dk

Følg pressemeddelelser fra Biodiversitetsrådet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Biodiversitetsrådet

Biodiversitetsrådet inviterer til live-streaming af konferencen "Beskyttelse og genopretning af biodiversiteten frem mod 2030" fredag d. 20. november14.11.2024 11:58:09 CET | Presseinvitation

Biodiversitetsrådet inviterer pressen til at deltage i konferencen "Beskyttelse og genopretning af biodiversiteten frem mod 2030" via live-streaming på dette link: https://getvisualtv.net/stream/?biodiversitetsraadet-3rh7xrcu4. Konferencen åbnes af minister for Grøn Trepart, Jeppe Bruus, og vil inkludere internationale perspektiver på den danske biodiversitetsindsats og drøfte, hvordan vi kan sikre finansiering og implementering af biodiversitet, så vi kan opnå de internationale mål, som Danmark har forpligtet sig til.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye