Filminstituttet iværksætter besparelser

Del

Filminstituttet har i de seneste år arbejdet med et stramt driftsbudget med begrænset råderum til uforudsete udgifter og nye tiltag. Instituttets opsparing er hovedsageligt anvendt til at dække stigende udgifter. Det er på denne baggrund besluttet at foretage besparelser i 2025, der skal forbedre økonomien med ca. 7 mio. kr. Ud af disse afsættes 2,5 mio. kr. til uforudsete og øgede udgifter på Filmtaget, mens 3,5 mio. kr. allokeres til et styrket råderum til drift, vedligehold og nye tiltag og 1 mio. kr. afsættes til at håndtere generel underbudgettering. Filmstøtten påvirkes ikke af besparelserne, som udelukkende vedrører driftsbudgettet.

Besparelserne betyder desværre, at det er nødvendigt at foretage personalereduktioner, svarende til 12 fuldtidsstillinger.

Medarbejderne er, på et personalemøde den 22. oktober, blevet orienteret om situationen. I håbet om at minimere antallet af afskedigelser er der åbnet op for frivillig fratrædelse. Medarbejderne har nu godt en uge til at overveje, om de ønsker at ansøge om en fratrædelsesaftale. Først når eventuelle fratrædelsesaftaler er på plads, vil de medarbejdere, der påtænkes afskediget, blive varslet.

Som led i spareplanen for 2025 vil der blive gennemført en omorganisering af filmformidlingsområdet, som skal sikre en mere strategisk og effektiv brug af husets ressourcer og et styrket målgruppe - og publikumsfokus, ikke mindst i forhold til børn og unge. Planen for den fremtidige organisering og de strategiske sigtelinjer herfor vil blive præsenteret for medarbejderne den 14. november og umiddelbart efter offentliggjort.

Filminstituttet gennemførte også i 2023 en række besparelsestiltag, og var i forbindelse hermed nødsaget til at tage afsked med fire medarbejdere, heraf tre via frivillig fratrædelse. Derudover blev der nedlagt en stilling, der var ledig. I dag står det dog klart, at de besparelser, der blev gennemført på det tidspunkt, ikke var tilstrækkelige.

Bestyrelsesleder Trine Nielsen om besparelserne:

”Det er dybt beklageligt, at vi er havnet i en situation, hvor vi er nødt til at skille os af med dygtige, dedikerede medarbejdere for at få økonomien på fode. Derfor er det helt afgørende, at vi denne gang tager de beslutninger, der skal til for at skabe et økonomisk fundament for de kommende år, der er tilstrækkelig robust til både at kunne imødekomme uforudsete udgifter, sikre en effektiv kernedrift og den modernisering og de tiltag, der er nødvendige for at fremtidssikre organisation.”

”Det er indlysende, at vi, indtil voldgiften omkring Filmtaget er afgjort, fortsat arbejder med en vis usikkerhedsfaktor, når det kommer til Filminstituttets økonomi. Men det er, efter min bedste overbevisning, en både realistisk og gennemarbejdet plan for en mere bæredygtig økonomi med et forsvarligt råderum, vi i bestyrelsen er blevet præsenteret for. Jeg har stor tiltro til, at Tine Fischer, sammen med instituttets øvrige ledelse, vil formå at lede organisationen igennem de kommende svære måneder og også komme ud på den anden side med en stærk vision for fremtiden intakt og evnen til at realisere den.”

Tine Fischer tiltrådte som administrerende direktør i august i år. Hun udtaler:

”Der skal ikke herske tvivl om, at det på ingen måde er ønskværdigt som ny direktør at skulle lægge ud med noget så nedslående for enhver arbejdsplads, som en afskedigelsesrunde er. Men det er et vilkår og lige nu er jeg primært optaget af to ting: For det første, at vi får taget godt hånd om de medarbejdere, som vi skal sige farvel til med en proces, der er så transparent og ordentlig som overhovedet muligt. Og for det andet, at vi på økonomisk ansvarlig vis kan gå ind i en ny tid, hvor vi samler vores medarbejdere og filmbranchen om en ny strategi, der giver energi og lyst til at løfte Filminstituttet og dansk film på markant og nytænkende vis.”

”Jeg er blevet ansat på en vision om at samle filmbranchen og Filminstituttet til en stærk og fremsynet kulturinstitution. Der ligger en stor opgave og et kæmpe potentiale foran os, og det er på tide, at der kommer ro i organisationen, så medarbejderne med stolthed kan koncentrere sig om det vigtige. Nu prioriterer og omorganiserer vi, så Filminstituttet kan være dét betydningsfulde aktiv for dansk film og biografkultur, som der er så afgørende brug for lige nu og her.”

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Det Danske Filminstitut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Det Danske Filminstitut

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye