Projekt 'Slagt og Æd 2024' vinder prisen for 'Årets Særlige Indsats' på årets Grisekongres
Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris, er stolte af at kunne meddele, at Projekt 'Slagt og Æd 2024' er blevet tildelt prisen for 'Årets Særlige Indsats' for sin fremragende indsats inden for uddannelse og landbrug.

Dette innovative projekt samler lokale skoler, kommuner i Nordjylland og engagerede landmænd for at give 8. klasses elever en dybdegående oplevelse af dansk griseproduktion efter princippet 'fra jord til bord'.
Projektet, som ledes af Thomas Overgaard, erhvervsplaymaker i Aalborg Kommune, giver eleverne en unik hands-on mulighed for at besøge grisestalde, deltage i slagtning og partering af grise og samarbejde med professionelle kokke og undervisere om at tilberede lækre retter af grisekødet. Målet er at skabe forståelse for, hvor maden kommer fra, og introducere de unge til erhvervsuddannelser i landbruget.
Fra faring til flæskesteg
Thomas Overgaard forklarer projektets oprindelse:
"Dengang jeg fik den her idé om at sætte landbruget sammen med de unge mennesker – og de unge mennesker sammen med uddannelserne bagefter – kontaktede jeg min kollega i Hjørring Kommune og i Frederikshavn Kommune og spurgte dem: Prøv at høre, jeg har en idé, skal vi ikke prøve at udvikle på den? Og så sagde de egentlig ja tak til det. Og så mødtes vi nogle gange, og så kom der det her projekt ud af det."
For Thomas Overgaard er projektet en vigtig mulighed for at vise de unge, hvor maden faktisk kommer fra.
"Målet er mange mål, synes vi selv. Det er egentlig at vise de unge mennesker, at flæskestegen den ikke kommer nede fra køledisken. Vise dem, at det er levende dyr, vi har med at gøre, og hvad formålet er bag de uddannelser, der ligesom har med disse dyr at gøre. Vise dem de her spændende, forskellige landbrug der er, og måske få dem til at tænke over, om det kunne være en mulighed som en uddannelse og en jobmulighed for dem."
Vigtigt at være åben
Mogens Højholt Hansen, en af de deltagende griseproducenter fra Jerslev J., er begejstret for at være en del af projektet.
"Jeg er gået med i det her projekt, fordi jeg godt kan lide at formidle vores erhvervs situation og forklare, hvordan man producerer en gris i Danmark. Jeg vil helt klart opfordre mine kollegaer i resten af landet til at prøve at formidle det. Vi har det også i Åbent Landbrug, og når køerne skal på græs. Den formidling er bare vigtig, fordi der er så mange, der ikke har kendskab og relationer til os i dag."
Projektet bygger på en samarbejdsånd mellem de fire involverede landmænd, som har åbnet deres gårde for fem skoleklasser hver og dermed skabt en tværfaglig og lærerige oplevelse for de unge deltagere. De øvrige deltagende landmænd er:
- Mogens Højholt Hansen, Serritslevvej 341, 9740 Jerslev J. (Aalborg Kommune)
- Torben Farum, Røllenvej 32, 9300 Sæby (Frederikshavn Kommune)
- Troels Bang Andersen, Højrupvej 37, Horne, 9850 Hirtshals (Hjørring Kommune)
- Lene og Per Andersen, Hobrovej 4, Rold, 9510 Arden (Mariagerfjord Kommune)
Kontakter
Landbrug & Fødevarer pressetelefon
Tlf:33394520presse@lf.dkOm Landbrug & Fødevarer
Landbrug & Fødevarer varetager fælles opgaver og erhvervsmæssige interesser for danske landmænd og fødevarevirksomheder
Følg pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Vær med til at fejre 30-års jubilæum for årets familiedag på landet18.9.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Træk i gummistøvlerne, tag familien i hånden og gå på opdagelse i landbruget, når Landbrug & Fødevarer inviterer til årets store familiedag på landet søndag den. 21. september. Siden 1995 har danske landmænd og fødevarevirksomheder holdt åbent for gæster, der gerne vil vide mere om, hvor deres mad kommer fra
Slagterprisen 2025 er uddelt på Hindsgavl Slot17.9.2025 06:36:00 CEST | Pressemeddelelse
I et meget stærkt felt af dygtige slagtermestre på tværs af de to kategorier, kunne de bedste i slagterfaget lade sige hylde til Landbrug & Fødevarers Fødevaredag på Hindsgavl Slot, hvor slagtermester Anders Kjeldbjerg fra MENY i Herning og slagtermestrene Steffen Vammen Kolstrup & André Kjelkvist-Born fra Slagtermestrene Born og Kolstrup, kunne træde frem som vindere af Slagterprisen 2025. Prisen er en anerkendelse af håndværk, faglighed og nytænkning i slagterfaget.
Mejeriprisen 2025 uddelt til ambitiøse aktører17.9.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Til Fødevaredagen 2025, arrangeret af Landbrug & Fødevarer, blev Mejeriprisen 2025 uddelt. Det hele fandt sted i skønne omgivelser på Hindsgavl Slot. I et stærkt felt af butikskæder, der alle har sat barren højt for mejerikategorien, var det til sidst Sebastian Vinther, regionschef i Netto og Kristine Pilgaard, kommercial direktør i MENY, der kunne lade sig hylde som vindere og modtage branchens anerkendelse.
Vinderen af Kantineprisen 2025 er fundet16.9.2025 18:38:22 CEST | Pressemeddelelse
Der var feststemning og faglig stolthed, da Landbrug & Fødevarer samlede fødevarebranchen til Fødevaredagen2025. Her blev Kantineprisen 2025 uddelt foran en fyldt sal af madkyndige, producenter og gode branchekolleger på Hindsgavl Slot. Efter en tæt konkurrence blandt landets dygtigste kantiner kunne Normal A/S, Hedensted, ledet af køkkenchef Christian Lundsgaard træde frem som vindere - hædret for deres evne til at kombinere bæredygtighed, velsmag og kreativitet i deres daglige drift.
Landbrug & Fødevarer: Der er brug for klare rammer for virksomhedernes emballagehåndtering – godt regeringen handler11.9.2025 17:08:57 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen har truffet beslutning, som indebærer et loft over kommunernes emballagegebyrer samt statslig dækning af en række administrative gebyrer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum