Kommuner kan hemmeligholde konsulentlønninger og timeforbrug
Miljø- og Fødevareklagenævnet har truffet en aktuel afgørelse, der giver en østsjællandsk kommune medhold i en sag om hemmeligholdelse af honorar til konsulentfirmaet Niras for en konkret rapport. Dermed åbner afgørelsen en principiel ladeport for skjulte aftaler, fordi den kan bruges generelt til at blokere mediernes og borgernes adgang til at kontrollere honorarstørrelser ved kommunale aftaler med konsulenter
Det er den lille Stevns Kommune (23.649 indbyggere) syd for Køge, der har bøjet sig for et krav om hemmelige timelønninger til Niras-konsulenter. Afgørelsen handler om honorar og timeforbrug for en Niras-rapport i en sag om klassificering af en gammel kloakledning. Opgaven er udført for det kommunale Udvalg for Plan, Miljø & Teknik, og den har ikke været i udbud.
Årelang sag mod private grundejere
I mere end seks år har Niras-konsulenter forsøgt at hjælpe kommunen med at klassificere en kloakledning som et oprindeligt ’vandløb’ for derigennem at vælte udgiften til vedligeholdelse over på private bredejere.
To gange er kommunale afgørelser i sagen blevet underkendt og hjemsendt af Miljø- og Fødevareklagenævnet, men i denne konkrete sag om Niras-rapportens timeforbrug og timelønninger har nævnet 11. oktober 2024 givet kommunen medhold. I den otte sider lange afgørelse hedder det:
”Nævnet har i den forbindelse lagt vægt på, at der er tale om delpriser, og at udlevering af timepriser og timeantal, vil kunne give en konkurrerende virksomhed kendskab til Niras A/S’ konkrete prissætning og interne prisopbygninger. Dette kan indebære en nærliggende risiko for, at Niras A/S’ konkurrenceevne skades med et økonomisk tab til følge, idet konkurrenter ud fra det konkrete kendskab til selskabets prissætning vil få mulighed for at underbyde Niras A/S i forbindelse med fremtidige udbud.”
Den mangeårige politiske chef for Stevns kommunes Udvalg for Plan, Miljø & Teknik er Venstre-politikeren Flemming Petersen. Han har haft ansvaret for kloaksagen gennem hele det årelange forløb og er også velorienteret om Niras-konsulenternes krav om hemmeligholdelse af honorarer og timeforbrug. Han har denne kommentar:
"Som jeg læser afgørelsen, ligger klagenævnet netop vægt på konkurrencehensyn efter gældende lovgivning på området. Klagenævnet siger i sin afgørelse, at konsulentvirksomhedens prissætning er fritaget for aktindsigt. Det er i alles interesse, at vi har en fri og gennemsigtig konkurrence, når det handler om offentlige midler. I dette tilfælde siger Planklagenævnet , at prissætningen er fritaget for aktindsigt efter glædende lovgivning. Dette tager jeg til efterretning."
Tjener milliarder
Det er rådgivningsfirmaet Niras, der forlanger hemmeligholdelsen. Virksomheden hævder, at det er nødvendigt for at beskytte indtjening og konkurrenceevne. Niras har 3.000 medarbejdere, der skabte en omsætning på 3,8 mia. kroner i 2023.
Niras betegner sig selv som ”Som en af Skandinaviens førende rådgivende ingeniørvirksomheder” og påstår videre om sit virke, at man ”bidrager vi til at løse en lang række af de største samfundsudfordringer”, men alligevel kræver virksomheden hemmeligholdelse af honorarerne for at bidrage til at løse samfundsudfordringer, også når det gælder småbeløb.
Den omtalte rapport har titlen ”Oplandsanalyse af rørlagt vandløb ved Tåstrup”, fylder 15 sider og til en samlet pris på 24.375 kr.
Nøgleord
Kontakter
Kjeld HansenRedaktør
Tlf:26215326kjeld@baeredygtighed.dkBilleder
Vedhæftede filer
Om Gylle.dk
Foreningen GYLLE.DK er en nonprofit, uafhængig sammenslutning, der udgiver et journalistisk nyhedsmedie med kritisk journalistik om natur, klima og landbrug. Mediet bringer nyheder, baggrundsartikler og analyser, der tilbyder engagerede borgere, beslutningstagere, lobbyister og andre indsigt med et præcist fokus på emner og årsagssammenhænge, der sjældent eller aldrig publiceres af traditionelle medier.
Publiceringen følger den amerikanske metode: "Tell the Facts, Name the Names".
Da agroproduktion beslaglægger 63 procent af det yndige land, undgås det næppe, at der af og til vil optræde indlæg, som beskæftiger sig med den omdiskuterede industri og dens stadig færre udøvere. Sådan er det bare!
GYLLE.dk anbefaler, at du abonnerer på bloggens RSS-feed, så du løbende orienteres om nye indlæg.
Velkommen til en verden af viden om alt det, der betyder noget for livet omkring os!
Følg pressemeddelelser fra Gylle.dk
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gylle.dk
Miljøstyrelsen tillader forbudte sprøjtegifte, fordi de er billigere end eksisterende alternativer6.12.2024 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Miljøminister Magnus Heunicke (S) accepterer, at landbruget selv står for de ’faglige’ forsøg, der bruges til at afvise alternative sprøjtegifte, fordi de er lidt dyrere end den EU-forbudte diquatgift
Uskyldige borgere får millionregninger for landbrugets forurening med sprøjtegifte4.12.2024 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Landet over lukkes mindre vandværker ned, fordi der konstateres landbrugsgifte i det oppumpede grundvand. Ofte løses forsyningsproblemet ved tilslutning til et større vandværk, men det er ikke gratis. Udgiften må borgerne betale, selvom det ikke er dem, der har skylden for forureningen
Landbruget kræver skattefri kompensation for at skåne vandmiljøet3.12.2024 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Der skal indføres strammere regler for landbrugets kvælstofforurening på grund af den grønne trepartsaftale, men nu truer landbruget med at trække staten i retten for at få en ekspropriering uden skat. Det virker dog usandsynligt, da både lovgivningen og en højesteretsdom er imod dem.
En historisk uambitiøs aftale2.12.2024 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Det er faktisk de små og modige initiativer, der gør noget godt for samfundet, som bør få statsstøtte. Men hver gang ser vi, at det er de store forurenere med deres egne interesser, der ender med at få al støtten, takket være falske løsninger som pyrolyse og bovaer.
Krydstogtskibene i Europa udleder lige så meget giftigt svovl som 1 milliard biler – og det gælder også i Københavns Havn29.11.2024 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Krydstogtsskibe producerer højere niveauer af giftige luftforurenende stoffer, end de gjorde før pandemien. Det fremgår af en ny undersøgelse fra European Federation for Transport and Environment (T&E).
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum