Aarhus-astronom blev æresdoktor på Vilnius Universitet

Del

Vilnius Universitet i Litauen har udnævnt professor Hans Kjeldsen fra Aarhus Universitet til æresdoktor. Det skete ved en højtidelig ceremoni på Vilnius Universiet torsdag den 10. oktober.

Hans Kjeldsen, som er professor på Institut for Fysik og Astronomi, blev tildelt æresdoktorgraden for sine astero-seismologiske studier af stjerners struktur samt for sine nære videnskabelige bånd til Vilnius Universitet. Han har siden 1999 arbejdet tæt sammen med forskere fra Institut for Teoretisk Fysik og Astronomi (ITPA) på Vilnius Universitet, og sammen med dem bl.a. arrangeret og undervist ved sommerskoler.

I sin omtale af Hans Kjeldsens meriter fremhæver det akademiske råd ved Vilnius Universitet bl.a., at Hans Kjeldsen var den første i verden, der opdagede solskælv i en anden stjerne, sådan som man kendte dem fra Solen, og at denne metode nu anvendes bredt til at studere stjerners struktur og fastslå deres alder.

Hans Kjeldsen pointerede i sin tale under ceremonien den store rolle, som ITPA spiller for hans forskningsaktiviteter, og at hans samarbejde med Vilnius Universitet ikke blot fortsætter, men bliver stærkere.

Kontakter

Professor Hans Kjeldsen
Institut for Fysik og Astronomi,
Aarhus Universitet

Mobil: 23 38 21 60
Mail: hans@phys.au.dk

Billeder

Hans Kjeldsen iført sin nye akademiske kappe og hat holder tale på Vilnius Universitet.
Hans Kjeldsen iført sin nye akademiske kappe og hat holder tale på Vilnius Universitet.
Tomas Tereka / Vilnius Universitet
Download

Links

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences

Byparker er effektive værn mod farlig varme – men de mangler i de byer, hvor varmen er farligst6.9.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Grønne områder kan redde menneskeliv, ikke mindst i byer, hvor de kan køle overfladetemperaturen ned med omkring 3°C, både ved at give skygge og ved fordampning. Men byer i det globale syd, hvor varmen bliver mest ekstrem og livstruende, er ikke nær så velforsynede med grønne områder som byer i det globale nord. Det viser et nyt internationalt studie med deltagelse fra AU.

Forskere vil genbruge nylon ved hjælp af enzymer fra bakterier10.7.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Millioner af tons nylonaffald genereres årligt fra kilder som tøj og fiskenet. Forskere fra Aarhus Universitet, i samarbejde med Teknologisk Institut, DTU og University of Porto, vil nedbryde nylonaffald ved hjælp af enzymer fra bakterier. ENCORE-projektet, ledet af professor Daniel Otzen, har modtaget 6 millioner DKK fra Novo Nordisk Fonden for at omdanne nylon til genanvendelige materialer.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye