Lektor modtager fire mio. kr. til tværfaglig forskning i fosterudviklingens biologiske netværk
Lektor Pia Nyeng modtager en bevilling på fire mio. kr. til at udforske, hvordan biologiske netværk bliver koordineret under udviklingen af et foster.
Forestil dig et indre organ i kroppen på et tidligt foster, der starter som en lille klump af celler. Dette organ skal ikke bare vokse og danne alle de typer af celler, der er nødvendige for dets funktion. Det skal også udvikle forgrenede netværk af nerveceller og blodårer, som skal være placeret rigtigt i organet for, at de kan bidrage med ilt, næringsstoffer og signaler fra vores centralnervesystem til de rigtige celler i organet.
Spørgsmålet er, hvordan disse sameksisterende biologiske netværk bliver koordineret under forsterudviklingen.
Det spørgsmål skal lektor Pia Nyeng fra Institut for Naturvidenskab og Miljø på Roskilde Universitet undersøge sammen med professor i billedanalyse Aasa Feragen fra Danmarks Tekniske Universitet i et nyt projekt, der modtager en bevilling på fire mio. kr. fra VILLUM FONDEN.
”Vi ved stort set intet om denne proces, da vi ikke tidligere har kunnet karakterisere den. Jeg forventer, at projektet styrker samarbejdet mellem forskere inden for udviklingsbiologi, kunstig intelligens, statistik og geometri. Sammen vil vi tackle et komplekst biologisk spørgsmål, som jeg som biolog ikke ville kunne finde svaret på alene,” siger Pia Nyeng.
Bidrage til forskning i kunstige organer
Formålet med projektet er at optage 3D-film af processen med de biologiske netværk og udvikle nye metoder til at analysere, hvordan netværkene forholder sig til hinanden.
”Vores metoder vil kunne bruges til at analysere andre typer af sameksisterende netværk, og vores resultater vil være vigtige for fremtidig forskning i at lave kunstige organer og for forskning i sygdomme, der skyldes fejl i koordinering af biologiske netværk,” siger Pia Nyeng.
Projektet hedder ’Decoding the coordination of biological networks (DECONET)’. Med i projektet er desuden statistiker Anna Calissano fra Imperial College London og fysiker Silja Heilmann fra Københavns Universitet.
Kontakter
Pressetelefon (ml. 09.00 og 16.00 i hverdagene)
Tlf:2887 0027Følg pressemeddelelser fra Roskilde Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Roskilde Universitet
Falder eller stiger kvaliteten, når man privatiserer sociale tilbud og bosteder?13.1.2025 05:05:00 CET | Pressemeddelelse
RUC-forsker modtager 6,7 millioner kroner fra Carlsbergfondet til at undersøge og kortlægge privatiseringen af socialområdet i Danmark. Målet er at finde ud, hvordan privatisering påvirker kvaliteten af tilbuddene.
Professor får 21 millioner til forskning i AI indenfor retssystemer8.1.2025 05:05:00 CET | Pressemeddelelse
RUC-professor Jesper Ryberg har netop modtaget en bevilling på 21 millioner fra Carlsbergfondet. Han skal undersøge de etiske og retssikkerhedsmæssige udfordringer, der opstår i forbindelse med brug af kunstig intelligens i retssystemer.
Ny bog kaster lys over ghettolisten6.1.2025 05:30:00 CET | Pressemeddelelse
Byforskerne Troels Schultz Larsen og Kristian Nagel Delica analyserer i en ny bog de tovtrækkerier og kampe om forstaden, byen og boligpolitikken, som pågik fra slutningen af 1980'erne og frem.
Folkehuset Absalon styrker fællesskabet i København – ”en måde at forlade ensomheden på”19.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Forsker fra Roskilde Universitet har undersøgt, hvad der gør Folkehuset Absalon på Vesterbro til et attraktivt sted for mange mennesker. Absalon holder i øvrigt åbent hver dag hele året - også juleaften.
Nyt forskningsprojekt skal bekæmpe ulighed i børns institutionsliv18.12.2024 06:45:00 CET | Pressemeddelelse
Partnerskab for Børneforskning har bevilget 12 mio. kr. til et nyt forskningsprojekt, der skal give børn mere lige adgang til institutionslivets fællesskaber.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum