Analyse: Faglærte videreuddanner sig i stor stil

Del

Den nye ungdomsuddannelse, epx, skal åbne døre til både erhvervsuddannelser og akademiske uddannelser. Netop lysten til at videreuddanne sig er allerede tydelig blandt faglærte i det tekniske erhvervsliv, viser analyse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

“Skomager bliv ved din læst” kan med fordel erstattes af “smed gå med din lyst”.  

For mens debatten raser om regeringens nye praksisnære ungdomsuddannelse, epx, der både skal give mulighed for at blive faglært og læse videre, så viser analyse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne, at det allerede sker i stor stil i det tekniske erhvervsliv.  

32 procent af elektrikerne og 21 procent af vvs’erne vælger et nyt uddannelsesforløb i løbet af de første fire år, efter de har fået deres svendebrev i hånden. De vælger blandt andet videreuddannelsen til installatør eller adgangseksamen til ingeniørstudiet.  

I metalindustrien er det 17 procent – knap hver femte - der videreuddanner sig senest fire år efter svendebrevet som for eksempel klejnsmed eller industritekniker i hus. De vælger typisk ingeniør, produktionsteknolog eller maskinmesteruddannelsen.   

- Det viser med al tydelighed, at videreuddannelse allerede sker for de mange dygtige unge, der kommer ud at arbejde i det tekniske erhvervsliv. Når smeden prøver kræfter med virkeligheden, får han lyst til at specialisere sig yderligere i det, han oplever, han er god til. Det kan endda give mere blod på tanden til videreuddannelse end gymnasieeleven, der har knoklet tre år i klasselokalet med latinske verber og kemiske formler, siger Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.  

Af samme grund mener hun, at det er helt rigtig set, når regeringen nu understreger, at videreuddannelse og erhvervsuddannelse også hænger sammen ved at gentænke ungdomsuddannelserne.  

Karriereanalyserne er lavet af Moos Bjerre A/S på baggrund data fra cirka 16.000 nyfaglærte i både installationsbranchen og metalindustrien fordelt over en ti-årig periode.  

Yderligere information, kontakt:

Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne: 51 30 95 37 /msb@tekniq.dk 

Kontakter

Links

Om TEKNIQ Arbejdsgiverne

TEKNIQ Arbejdsgiverne – Industri & Installation repræsenterer det tekniske erhvervsliv, der er drivkraften i den bæredygtige og digitale vækst i Danmark. Virksomhederne beskæftiger cirka 55.000 medarbejdere.

Følg pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye