Biodiversitetsrådet

Biodiversitetsrådets vurdering: Her skal indsatsen for mere og bedre natur i Danmark målrettes

Del

Biodiversitetsrådet offentliggør et nyt notat med et kort over de landområder i Danmark, der kan danne udgangspunkt for at skabe store, sammenhængende naturområder, og beskytte biodiversiteten, både på land og i de ferske vande.

De grønne områder på kortet udgør samlet set 30 % af Danmarks landareal og som Biodiversitetsrådet anbefaler som udgangspunkt for at skabe store, sammenhængende beskyttede og strengt beskyttede områder i Danmark.
De grønne områder på kortet udgør samlet set 30 % af Danmarks landareal og som Biodiversitetsrådet anbefaler som udgangspunkt for at skabe store, sammenhængende beskyttede og strengt beskyttede områder i Danmark. Grafik: Aleksandrina Mitseva. Biodiversitetsrådet 2024.

Biodiversitetsrådet har sammenstillet analyser fra Aarhus Universitet og Københavns Universitet, og konkluderer i et nyt notat, at der samlet set er enighed om, hvor biodiversitetsindsatserne i Danmark bør målrettes for at sikre størstedelen af biodiversiteten på land og i de ferske vande.

Den nuværende viden kan danne udgangspunkt for en national arealplan for biodiversitet, der fordrer lokal planlægning og implementering i samarbejde med lokale aktører.  

"Der er stor biodiversitetsfaglig enighed om, hvor det er muligt at skabe store, sammenhængende beskyttede naturområder til gavn for biodiversiteten i vores skove, moser, heder, klitter, søer og åer. Det er et rigtig godt udgangspunkt for en national plan for Danmarks arealer," siger forperson i Biodiversitetsrådet, Signe Normand.  

Kortet viser hvilke områder, der kan danne basis for at skabe store, sammenhængende naturområder på mindst 500 hektar, og forbedre vilkårene for biodiversiteten på land og i de ferske vande i Danmark. Disse områder udgør 20 % af Danmarks areal. Derudover er er enighed om, at yderligere 10 % kan bidrage til at skabe sammenhængende naturområder på samlet set 30 % af Danmarks areal uden for de store områder.  

Det er muligt at beskytte 30 % af naturen i Danmark  

“Med udgangspunkt i den nuværende viden, er det muligt at skabe store, sammenhængende beskyttede naturområder på 30 % af Danmarks arealer. Biodiversitetsindsatsen skal målrettes disse områder, hvis tabet af biodiversitet skal vendes til fremgang i Danmark. Nu gælder det implementering og genopretning " siger Signe Normand.  

Analyserne indikerer, at der er flere veje til at nå et mål om 30 % beskyttet natur i Danmark, men Biodiversitetsrådet understreger, at Danmarks biodiversitetsindsats bør målrettes de identificerede store, sammenhængende områder, der repræsentativt og komplementært dækker biodiversiteten.  

Notatet fremhæver også, at mindre naturområder uden for de beskyttede områder spiller en rolle i at øge sammenhængen mellem de store naturområder.   

"At skabe store, sammenhængende naturområder har førsteprioritet. Uden store områder løser vi ikke biodiversitetskrisen, men det er også vigtigt at bevare og udvide mindre naturområder på tværs af Danmark," uddyber Signe Normand.  

Biodiversitetsrådet vurderer, at der er behov for en helhedsorienteret arealanvendelsesplan, som inddrager flere samfundsmæssige interesseområder som fx klima, vandmiljø, drikkevand og friluftsliv.  

"Notatet giver et videnskabeligt grundlag for en national plan for biodiversitet, som kan være udgangspunkt for lokal planlægning og implementering i samarbejde med lokale aktører,” slutter Signe Normand.  

Download hele notatet nedenfor.

De tre analyser, der i notatet er taget udgangspunkt i er:  

Petersen m.fl. “Mere, bedre og større natur i Danmark” (2024)  
Biodiversitetsrådet “Mod robuste økosystemer”(2023)  
Ejrnæs m.fl. ”Potentialet for at reservere 30 % af landarealet til beskyttede områder i Danmark” (2022)

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Download billede i høj opløsning (700 dpi) for at zoome ind på kortet.
Download billede i høj opløsning (700 dpi) for at zoome ind på kortet.
Grafik: Aleksandrina Mitseva. Biodiversitetsrådet 2024.
Download

Vedhæftede filer

Links

Biodiversitetsrådet

Biodiversitetsrådet er et uafhængigt forskningsbaseret ekspertorgan, der har som opgave at rådgive regeringen og Folketinget om indsatser, der kan vende tabet af biodiversitet til fremgang. Rådet består af ni medlemmer og beskæftiger sig med en række problemstillinger indenfor natur og biodiversitet – både i vand og på land, herunder samspillet med lovgivning, økonomi og adfærd. 

www.biodiversitetsraadet.dk

Følg pressemeddelelser fra Biodiversitetsrådet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Biodiversitetsrådet

KLAUSULERET: Øget finansiering af mere, bedre og større natur kan redde Danmarks biodiversitet12.6.2024 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Biodiversiteten er forsat under stort pres i både Danmark og globalt på grund af menneskelige aktiviteter. Vi ved, hvad der skal til for at vende tabet af biodiversitet i Danmark til fremgang, men det kræver en markant øget finansiering. Derfor skal både den offentlige og den private sektor bidrage. Det er konklusionerne i en ny rapport fra Biodiversitetsrådet om den fremtidige finansiering af Danmarks biodiversitetsindsats.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye