Ny rapport: Vi bliver et rigere samfund ved at bruge de danske arealer på en ny og bæredygtig måde
De danske arealer er blandt verdens mest opdyrkede, og det skal ændres, for mange nye behov presser sig på som krav om styrket natur og biodiversitet, flere solceller og vindmøller og klimasikring af vores kyster og boliger. En ny rapport fra CONCITO viser, at selv om gentænkningen af landskabet kommer med en pris, kan det give en stor gevinst for samfundet.
Danmark står over for en historisk omlægning af vores begrænsede areal, og det er ikke ligegyldigt, hvordan vi gør det. Gør vi det klogt, kan vi ende med et meget rigere samfund, end vi har i dag. Det fremgår af CONCITOs nye rapport: Tre visioner for Danmarks arealer – og hvordan en national arealstrategi kan hjælpe os i mål.
Rapporten analyserer den samfundsøkonomiske værdi af et arealomlagt Danmark alt efter, om vi forfølger en vision med fokus på den traditionelle fødevareproduktion, sætter den menneskelige naturoplevelse i centrum eller omlægger primært på naturens præmisser. Regnestykket viser, at en bæredygtig arealanvendelse vil øge den samlede værdi for samfundet, hvis man også inddrager gevinsterne ved at beskytte biodiversiteten, øget mental sundhed og mindskede skadesomkostninger ved CO2-udledninger. Faktisk har alle tre visioner en positiv, men dog forskellig, værdi for samfundet svarende til 12-56 mia. kr. om året. Det er en stigning på 13-58 pct. set i forhold til dagens arealanvendelse.
”Det er allerede besluttet at tage hver syvende mark ud af landbruget, og nogen frygter, at den grønne omstilling vil blive en byrde. Men vores analyse viser tværtimod, at mere og bedre natur giver os en betydelig større velfærd og mere end kompenserer for tabet af produktionsareal,” siger Torsten Hasforth, cheføkonom i CONCITO.
En national arealstrategi kan guide vejen til det klimapositive samfund
CONCITOs rapport rammer ned i en højaktuel politisk debat. En omfattende transformation af de danske arealer blev varslet i juni, da den såkaldte grønne trepart blev enige om Aftale om et Grønt Danmark. Med Aftale om et Grønt Danmark blev der varslet 40 mia. kr. til arealomlægning, men arbejdet er langt fra slut.
”Vi står over for en opgave med en kæmpe kompleksitet og et omfang, der rækker ud over rammerne i trepartsaftalen. Pladsen er begrænset, landskabet er allerede i brug og klima-og biodiversitetskrisen kræver, at vi tænker nyt. Derfor er der brug for en sammenhængende, national arealstrategi, der sætter retning for, hvor vi skal hen, og som medtager alle behov, der kræver areal” siger Peter Andreas Norn, programchef i CONCITO.
Den nye rapport giver et bud på, hvordan en national arealstrategi kan bygges op. CONCITO foreslår bl.a., at der skal udvikles nye forretningsmodeller, som gør det mere attraktivt for jordejere at beskytte naturen og grundvandet og at bidrage til klimasikring.
Visioner skal inspirere til samtale om fremtidens Danmark
Implementeringen af trepartsaftalen starter allerede næste år, og her bliver det afgørende, at vi finder en retning for, hvilket landskab vi stiler efter at få. For at træffe de rigtige valg er der brug for at tænke alle arealprioriteter med ind fra starten og her kan visioner spille en rolle for at igangsætte diskussionerne.
Rapportens tre visioner peger på de mange dilemmaer, der skal håndteres - fx: Hvordan bliver plantebaserede fødevarer en mere udbredt norm? Skal vores skov producere træ eller biodiversitet? Lægger vi vægt på også at fremme rekreation og trivsel eller skal naturområder ligge, hvor der hvor de fysiske forhold for naturen er bedst?
”Tænker vi os grundigt om, kan vi opnå flere mål for samme investering eller indsats. Derfor skal vi både have en vision, der viser hvor vi skal hen, og en national arealstrategi, der kan styre indsatsen og inddrage alle prioriteter. Strategien skal sikre, at arealanvendelsen er effektiv og demokratisk funderet – og så skal den sørge for, at det kan betale sig at gøre det rette,” siger Tage Duer, projektleder, CONCITO.
Rapporten afrunder et forløb på to et halvt år, hvor CONCITO har analyseret en række aspekter ved anvendelsen af det danske areal. Tidligere analyser har fokuseret på biodiversitet, klimatilpasning, jordbrug og energi. Projektet er gennemført af CONCITO og støttet af VILLUM fonden. Læs mere her om projektet Fremtidens Arealanvendelse.
Kontakter
Ghita BorringKommunikationschef
Tlf:93 88 18 19gb@concito.dkLinks
Om Tænketanken CONCITO
Danmarks grønne tænketank CONCITO er en uafhængig videnspartner for beslutningstagere på tværs af det danske samfund – politikere, erhvervsliv, den akademiske verden og civilsamfundet.
CONCITOs formål er at omsætte relevant viden til klimahandling og derved accelerere den grønne omstilling både i Danmark og internationalt.
Følg pressemeddelelser fra Tænketanken CONCITO
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Tænketanken CONCITO
Alle landets skoler får nu hjælp til at styrke den grønne, praksisnære undervisning7.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Lærere i alle landets kommuner vil i løbet af 2025 få adgang til et overblik over deres lokale, grønne undervisningstilbud via projektsamarbejdet Den Grønne Rygrad. Initiativet kobler klasselokalet og lokalsamfundet og betyder, at eleverne uanset hvor de går i skole, kan opleve konkret og motiverende klimaundervisning i STEM-fagene.
Korrektion Fremtidens energiproduktion kræver markant mere plads i landskabet10.9.2024 10:53:45 CEST | Pressemeddelelse
Korrektion: Enhed rettet for energiproduktion til MWh årligt Det danske elforbrug står til mindst at blive fordoblet frem mod 2050. Sol og vind vil afløse fossil energiproduktion, men vedvarende energianlæg fylder mere. Det skal der reserveres plads til, når politikerne skal lægge brikkerne til, hvordan vi fremover bedst udnytter det danske areal, påpeger CONCITO i en ny rapport ’Energiproduktionens betydning for fremtidens arealanvendelse'.
Fremtidens energiproduktion kræver markant mere plads i landskabet10.9.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det danske elforbrug står til mindst at blive fordoblet frem mod 2050. Sol og vind vil afløse fossil energiproduktion, men vedvarende energianlæg fylder mere. Det skal der reserveres plads til, når politikerne skal lægge brikkerne til, hvordan vi fremover bedst udnytter det danske areal, påpeger CONCITO i en ny rapport ’Energiproduktionens betydning for fremtidens arealanvendelse'.
Grøn aftale har mange gode elementer, men skaber usikkerhed om tilstrækkelige reduktioner fra landbruget25.6.2024 07:54:58 CEST | Pressemeddelelse
Samlet set sætter aftalen i den grønne trepart retningen for en grøn omstilling af dansk landbrug og meget mere plads til naturen. Men krumtappen for at nedbringe udledningerne effektivt, nemlig klimaafgiften, er skuffende lav, og vil ikke hurtigt nok sikre den klimarigtige omstilling i landbruget, der er brug for, påpeger CONCITO i en kommentar til aftalen.
Det globale fødevaresystem belaster klimaet, slider på naturen og er hårdt ved vores sundhed17.6.2024 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Verdens fødevaresystem skal efterspørge markant mere bæredygtig mad, være langt mere effektivt og tage meget større hensyn til natur og biodiversitet. Kun på den måde kan fødevaresystemet bidrage positivt til opfyldelsen af FN’s verdensmål om klima, natur og sundhed. Det viser en ny FN-rapport, der konkluderer, at der skal mange nye tiltag og teknologier i spil for at nå alle målene.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum