Ny, uafhængig analyse af finanslovsforslaget for 2025 og dansk udviklingsbistand: Afrikas år
Den danske regering har udnævnt det 21. århundrede til at være ”Afrikas århundrede”. Det er i hvert fald titlen på den Afrikastrategi, regeringen fremlagde kort før, finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret. Timbuktu Fonden præsenterer årets analyse, der ser på, om finanslovsforslaget nu også gør 2025 til Afrikas år.

Svaret på dét spørgsmål er ifølge analysen både ja og nej. Nej, fordi regeringen gør Ukraine til det første af fire hovedspor i det danske udviklingssamarbejde – med Afrika som nummer 2. Og fordi Ukraine også i 2025 bliver det suverænt største modtagerland af dansk bistand med langt over det dobbelte af den bistand, det største modtagerland i Afrika kan se frem til. Som i de seneste år og formentlig flere år frem.
Men svaret er også ja, fordi der samtidig er tegn på, at 2025 faktisk godt kan blive Afrikas år: Regeringen lægger op til rekordhøj bistand til kontinentet mod syd og vil åbne tre nye ambassader i Afrika. Ganske vist lukker den samtidig ambassaderne i to andre afrikanske lande – Mali og Burkina Faso, men fortsætter bistanden til de to lande. Og det diplomatiske korps i Afrika forstærkes. Hele fem eksisterende danske ambassader styrkes.
Regeringen siger, den ønsker et mere ligeværdigt partnerskab med Afrika. Paradoksalt nok synes Danmark i fuld gang med – også med FFL25 – at udvande de partnerskaber, Danmark har haft med en række afrikanske lande i form af de mangeårige, bilaterale programsamarbejder, der har været en hjørnesten i det danske udviklingssamarbejde. Analysen rejser spørgsmålet, om dansk udenrigspolitik er på vej til at overtrumfe udviklingshensyn i Danmarks forhold til Afrika? Og den konkluderer, at svaret på dét spørgsmål også rummer svaret på, om 2025 og de kommende år bliver Afrikas år i det danske udviklingssamarbejde.
Analysen viser blandt meget andet også, hvorfor den samlede danske udviklingsbistand vil falde i 2025 i forhold til 2024, selv om Danmark bliver rigere. At der – trods øget klimabistand – ikke er udsigt til nye danske bidrag til den nye fond for klimaskabte tab og skader. At der faktisk endnu ikke er givet formelt tilsagn om det opsigtsvækkende danske bidrag til fonden fra 2023. Og at udgifterne til at modtage flygtninge i Danmark dykker. Men at regeringen har afsat en diskret milliardreserve på FFL25, hvis de igen stiger.
”Afrikas år” udgives af Timbuktu Fonden og er skrevet af freelancejournalist Jesper Heldgaard, der i mere end 20 år har dækket udviklingssamarbejde. Den følger op på tidligere års rapporter startende med ”Engang verdens bedste” til og med ”Tilbage i det gode selskab” (2023). Trykt version af analysen kan rekvireres ved henvendelse til Lisbeth Cardoso lica@dca.dk eller 50 60 40 75.
Kom til fyraftensmøde, hvor analysen fremlægges og diskuteres
Torsdag den 10. oktober 2023 kl. 16.30-18.30 præsenteres analysen af forfatteren, journalist Jesper Heldgaard. Den diskuteres og sættes i perspektiv af Anne Mette Kjær, professor ved Aarhus Universitet og formand for Udviklingspolitisk Råd, og af Silke Birkenborg Andersen fra Dansk Ungdoms Fællesråd, der som FN-ungdomsdelegat kan holde finanslovsforslaget op mod konklusionerne fra FN’s Summit of The Future. Og så følger debat med et panel af udviklingsordførere fra Folketinget.
Mødet holdes hos Folkekirkens Nødhjælp, Meldahlsgade 3, København V og arrangeres i samarbejde mellem IDA Global Udvikling og Timbuktu Fonden. Tilmeld dig her.
Nøgleord
Kontakter
Jesper HeldgaardFreelancejournalist
Tlf:20 43 58 18JHELDGAARD@GMAIL.COMFølg pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp
Gå i rødt for Gazas børn og familier16.6.2025 16:38:34 CEST | Pressemeddelelse
Red Barnet, Amnesty International Danmark, Folkekirkens Nødhjælp, Mellemfolkeligt Samvirke, Greenpeace, International Media Support og Oxfam Danmark inviterer til demonstration foran Christiansborg.
Kendt influencer hænger sko i træerne på Nørrebro8.5.2025 12:24:24 CEST | Pressemeddelelse
Sammen med Folkekirkens Nødhjælp ønsker Michella Meier-Morsi at skabe opmærksomhed om en ubehagelig - men meget vigtig - sandhed.
Ny engagementsdirektør i Folkekirkens Nødhjælp7.5.2025 14:29:49 CEST | Pressemeddelelse
Folkekirkens Nødhjælp har ansat Iben Konradi Nielsen som ny engagementsdirektør. Hun kommer fra en stilling som direktør i Jordemoderforeningen, er uddannet journalist og har mange års ledelses- og kommunikationserfaring fra fagbevægelsen mv. ”Jeg glæder mig helt utroligt meget til at skabe engagement og opbakning til Folkekirkens Nødhjælps arbejde. Nedlukningen af USAID og oprustningen i Europa gør det vigtigere end nogensinde at styrke danskernes engagement i en mere retfærdig verden. Vi befinder os i en vanskelig tid, og det er nu, civilsamfundet skal vise sit værd. Jeg tror på, at vi i Folkekirkens Nødhjælp kan være med til at skabe endnu stærkere fællesskaber, hvor der er plads til næstekærligheden – også for folk i verdens brændpunkter,” siger Iben Konradi Nielsen. Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær, Jonas Nøddekær, ser frem til samarbejdet med den nye engagementsdirektør, der også har mange års erfaring med bestyrelsesarbejde i FDF, efterskoleverdenen og menighedsrådsarbejde
Momentum for reviving climate ambitions at Copenhagen Climate Ministerial5.5.2025 13:42:07 CEST | Pressemeddelelse
This week the annual Copenhagen Climate Ministerial will be held. Here several of the world’s climate ministers are gathering in Copenhagen to discuss climate how to manage the climate crisis.
Klimamøde i København skal puste liv i klimakampen5.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I denne uge afholdes det årlige Copenhagen Climate Ministerial, hvor en række af verdens klimaministre drøfter klimapolitik i København. Som opvarmning mødes de med civilsamfundet hos Folkekirkens Nødhjælp. Ifølge generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Jonas Nøddekær, skal der pustes nyt liv i klimakampen, og han har bestemt ikke mistet håbet. ”Jeg håber, at ministrene får et godt møde i denne uge, hvor de også kan drøfte, hvordan verdens lande kan øge deres fokus på tilpasning, tab og skader, og de klimakatastrofer, som truer både vækst og udvikling. Forrige uges forårsmøder i Verdensbanken afslørede, at flere af verdens finansministre er ved at få øjnene op for, at der skal skaffes flere penge til klimatilpasning. Jo hurtigere klimatilpasningen sker, desto mindre er regningen i sidste ende. Den erkendelse er såre simpel og skal puste nyt liv i klimakampen, og det skal møderne i København bidrage til.” Et af de vigtige emner ved dette års Copenhagen Climate Ministerial er de nye nat
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum