AUH indleder forsøg på at kurere den kroniske sygdom hepatitis B
Aarhus Universitetshospital (AUH) har netop igangsat et klinisk forsøg, der skal undersøge effekten af et monoklonalt antistof i behandlingen af kronisk hepatitis B. Forsøget udføres i samarbejde med universitetshospitalet Charité i Berlin.
Hepatitis B er en alvorlig virusinfektion, der kan føre til kronisk leverbetændelse, skrumpelever og leverkræft. Verden over lever omkring 300 millioner mennesker med kronisk hepatitis B, og de eksisterende behandlinger kan bremse sygdommen, men ikke kurere den. Med det nye forsøg håber forskerne på at kunne tage et vigtigt skridt mod udviklingen af en kur mod hepatitis B.
Monoklonale antistoffer som ny behandling
Forskere på Aarhus Universitetshospital (AUH) og på Charité har indgået en aftale med Rockefeller University, som har opdaget det monoklonale antistof, om at afprøve det i et klinisk fase 1 forsøg på patienter i Danmark og Tyskland.
Det monoklonale antistof har i dyreforsøg vist sig at kunne binde sig til og eliminere hepatitis B-virus i blodet. Antistoffet er aldrig tidligere blevet testet i højere doser hos mennesker, og forsøget sigter derfor først og fremmest på at vurdere sikkerheden ved behandlingen. Samtidig vil forskerne undersøge, om antistoffet virker effektivt mod hepatitis B-virus.
- Hvis det monoklonale antistof viser sig at være sikkert og effektivt, kan det åbne for nye behandlingsmuligheder, der måske på sigt kan føre til en kur for kronisk hepatitis B, siger professor og afdelingslæge Ole Schmeltz Søgaard.
Forsøgets struktur og behandlingsforløb
I forsøget vil en lille gruppe patienter modtage stigende doser af antistoffet for at sikre, at det tåles godt. Efterhånden som sikkerheden bekræftes, vil forsøget udvides til en større patientgruppe for at få mere information om den optimale dosis.
Patienterne modtager en enkelt infusion og overvåges nøje med blodprøver i op til 48 uger. Forsøgsdeltagerne, der modtager placebo, vil også få mulighed for at få antistoffet, når forsøget når sin udvidede fase.
De første to deltagere har allerede modtaget behandling på AUH, og det er sket uden alvorlige bivirkninger.
Fremtiden for behandling af hepatitis B
Forsøget er det første af sin art i verden og repræsenterer et væsentligt skridt fremad i kampen mod hepatitis B.
Selvom der stadig er en lang vej at gå, er forskerne optimistiske omkring potentialet for, at monoklonale antistoffer kan bidrage til fremtidige behandlingsmuligheder.
- Fra andre sygdomme som HIV og kræft ved vi, at monoklonale antistoffer kan styrke immunforsvarets evne til selv at bekæmpe sygdommen, og forhåbningen er, at det samme kan gælde for hepatitis B, siger Ole Schmeltz Søgaard.
Nøgleord
Kontakter
Professor og afdelingslæge, ph.d. Ole Schmeltz Søgaard
Infektionssygdomme, Aarhus Universitetshospital
Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet
Direkte telefon: 2721 5985
olesoega@rm.dk
Billeder
Aarhus Universitetshospital
Aarhus Universitetshospital er et komplet hospital på højeste internationale niveau med alle lægefaglige specialer samlet under ét tag.
Aarhus Universitetshospital ledes af en hospitalsledelse, som består af en hospitalsdirektør, en lægefaglig direktør og en sygeplejefaglig direktør.
Aarhus Universitetshospital har hvad der svarer til ca. 9.700 fuldtidsstillinger.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitetshospital
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitetshospital
Ny forskning tyder på at forekomsten af epilepsi er undervurderet14.11.2024 08:27:59 CET | Pressemeddelelse
Et studie viser, at 697 pr. 100.000 indbyggere i Danmark har epilepsi, heraf har 264 pr. 100.000 indbyggere epilepsi som følge af en skade på hjernen. Men internationalt tæller epilepsi efter hjerneskade ikke med i statistikkerne.
Aarhusianerne strømmer til Blodbankens Plasmacenter13.11.2024 08:12:07 CET | Pressemeddelelse
En indsats for flere plasmadonationer har i løbet af få måneder resulteret i 1/3 flere tapninger af livsvigtigt blodplasma.
Ny forskning fører til ændring i overvægtsindsatser til børn med svær overvægt13.11.2024 07:28:49 CET | Pressemeddelelse
Et nyt studie fra Aarhus Universitet og Steno Diabetes Center Aarhus har medført ændringer i Aarhus Kommunes indsats til børn med svær overvægt. Aarhus Kommune arbejder nu på at tilbyde en længerevarende og mere fleksibel indsats til børn med svær overvægt.
Livstilsændringer på recept: Kan vi helt fjerne type 2-diabetes?1.10.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Stort nationalt forskningsprojekt skal undersøge, om type 2-diabetes kan gå væk alene ved hjælp af vægttab og skræddersyede kost- og motionsændringer. Projektet er det hidtil største af sin slags i Danmark og støttes med lidt over 100 mio. kr. af Novo Nordisk Fonden.
Bevilling på 6,7 mio. kr. fra Sundhedsstyrelsen til tværsektorielt projekt "Ny familie uden vold"27.9.2024 16:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Familieambulatoriet på Aarhus Universitetshospital har sammen med Aarhus Kommune og Mødrehjælpen modtaget 6,7 millioner kroner fra Sundhedsstyrelsens pulje til indsatser målrettet vold i nære relationer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum